Domů     Medicína
Vědci zastavili šíření malárie pomocí genetické modifikace komárů
Martin Janda 15.10.2022

Mrňavý parazit, jehož přenašečem je komár, je jedním z největších nepřátel lidstva. Ročně zabíjí desetitisíce lidí, zejména dětí. Nová práce vědců z londýnské Královské univerzity mu však zasazuje tvrdou ránu a malárii tak možná zvoní hrana..

Malárie je infekční onemocnění způsobené jednobuněčnými parazity rodu Plasmodium. Tito parazité jsou běžně přenášeni na člověka prostřednictvím komárů. Jedná se především o tropickou nemoc, ale postupující klimatické změny ji rozšiřují i do dalších oblastí. Místní ohniska malárie byly například hlášeny i z Řecka nebo Turecka.

V roce 2019 podle Světové zdravotnické organizace (WHO) malárie usmrtila zhruba 409 000 lidí a téměř 229 milionů se jí nakazilo. K devadesáti procentům úmrtí na malárii dochází v subsaharské Africe, kde nemoc nejvíce ohrožuje děti mladší pěti let.

Poté, co samička komára kousne člověka, který už je nositelem parazita, nakazí se. Poté se parazit přesune do trávicího traktu hmyzu a následně i do jeho slinných žláz. Zde čeká, až si komár vyhlédne jinou lidskou oběť, na kterou zaútočí svým bodavě sacím ústrojím.

Badatelé upravili komáry tak, aby zpomalili růst parazitů malárie ve svém střevě a zabránili tak přenosu nemoci na člověka.

Výzkumný tým se pokusil dále snížit pravděpodobnost, že se parazit dostane do slinných žláz.

Vědcům se podařilo geneticky upravit komáry tak, že ve střevech vytvářejí dvě molekuly (v okamžiku, kdy přijímají krev) známé jako antimikrobiální peptidy. Tyto peptidy brání růstu parazita a byly poprvé objeveny u včel medonosných a afrických žab.

Nakonec se výzkumníkům povedlo oddálit přechod parazita do slinných žláz o několik dní natolik, že překoná délku života většiny komárů.

Tato metoda výrazně snižuje pravděpodobnost přenosu malárie v laboratorních podmínkách. Pokud se ukáže, že je bezpečná a účinná i v přírodním prostředí, může se stát mimořádně účinným nástrojem, který pomůže vymýtit malárii.

FOTO: EIKEN

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz