Domů     Technika
V roce 2024 začne platit nová evropská směrnice o kyberbezpečnosti: Českou chybí IT specialisté
Jan Zelenka 24.9.2022
Shot from the Back to Hooded Hacker Breaking into Corporate Data Servers from His Underground Hideout. Place Has Dark Atmosphere, Multiple Displays, Cables Everywhere.

Evropská komise schválila novou celoevropskou strategii kybernetické bezpečnosti, známou jako směrnice NIS 2. V platnost by měla vstoupit v roce 2024 a bude mít zásadní dopad na fungování více než 6000c českých firem a organizací.

Zavádí totiž řadu pravidel pro zajištění bezpečnosti jejich kyberprostoru proti hackerským útokům. Podle expertů na kyberbezpečnost však pro naplnění takového plánu chybí v Česku IT odborníci..

Pro mnohé firmy, natož veřejné subjekty, nebude snadné získat do svých řad potřebné IT specialisty nebo experty na kybernetickou a informační bezpečnost, na řízení rizik a architekty kybernetické bezpečnosti.

Těch je už nyní na trhu práce nedostatek, říká IT expert Pavel Kurka z poradenské IT společnosti CNS a.s.

Směrnice NIS 2 rozděluje subjekty na dvě skupiny, a to na zásadní entity, například zdravotnictví, bankovnictví, veřejnou správu, dopravu a na důležité entity, což jsou třeba poštovní a kurýrní služby, firmy nakládající s odpady nebo výrobce zdravotnických prostředků či počítačů.

Expert upozorňuje, že firmám z obou skupin nezbude než posílit a přeorganizovat vlastní IT oddělení nebo práci zadat externím odborníkům.

„Zásadní bude také testování a bezpečnostní audit za účelem posouzení účelnosti opatření k řízení rizik v oblasti kybernetické bezpečnosti,“ dodává Kurka.

Zabezpečení nemocnic před kyberútoky

Směrnice si klade za cíl přinést další bezpečnostní opatření k zajištění vysoké společné úrovně kybernetické bezpečnosti v celé Evropské unii. Mezi zásadní objekty patří zdravotnická zařízení. Aktuálně je pod regulací směrnice NIS 1 na 44 českých nemocnic, v roce 2024 jich pod novou směrnici bude spadat téměř 200.

IT odborník na bezpečnost ve zdravotnictví Petr Samek upozorňuje, že oblast kybernetické bezpečnosti je mnohdy na okraji zájmu manažerů zdravotnických zařízeních. „K posílení IT bezpečnosti je důležité na základě bezpečnostního auditu vytvořit střednědobý a dlouhodobý plán s navrženými opatřeními, protože ta nevyřešíte za týden, ani za měsíc, ani za rok,“ radí Petr Samek ze společnosti CNS a.s. Důležité je podle něj myslet i na vytvoření finančních zdrojů na tato opatření.

Směrnice začne platit v roce 2024, v letošním roce se dokončuje schvalování na úrovni EU. V roce 2023 bude probíhat implementace do národních legislativ, pro Česko to znamená novelizaci zákona o kybernetické bezpečnosti č.

181/2014. Maximální výše pokuty za nedodržení směrnice je 10 milionů eur, nebo 2 % z celkového celosvětového ročního obratu společnosti.

 

reklama
Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz