Domů     Ostatní
Jak správně pečovat o prostěradla?

komerční sdělení

Vaše stará prostěradla už nedrží na matraci, jsou průhledná a vy se za ně stydíte? Nejvyšší čas poohlédnout se po nových. Aby ale brzy nedopadla jako ta, kterých se chcete zbavit, je třeba o ně správně pečovat.

Jak? Čtěte dál!

Prostěradlo je důležitou součástí postele

Naše tělo si po náročném dni potřebuje odpočinout a zregenerovat. Kdy jindy by k tomu mělo mít příležitost než během spánku? Aby šlo o kvalitní a posilující spánek, nesmí ho nic narušovat. Jak toho dosáhnout?

V ložnici vyvětrejte, na postel dejte matraci, oblékněte ji do kvalitního prostěradla a lehněte si pod deku s příjemným povlečením.

Jak vybrat prostěradlo?

Prostěradlo má na kvalitu spánku velký vliv, mělo by být příjemné na dotek, savé, prodyšné a odpovídat našim potřebám. Nesmí být příliš velké ani příliš malé, ideálně vyrobené z materiálu, který preferujeme.

Už dávno na trhu nenajdeme jen klasická plachtová prostěradla, ale i ta napínací.

Když přijde na materiál, můžeme vybírat mezi:

Bavlnou, která je savá, prodyšná a příjemná, musí se ale většinou žehlit, protože se mačká.

Froté s vysokou gramáží, které je pevné, pružné a hřejivé.

Jersey, které snese i časté praní, nežehlí se, hodí se i pro horké letní dny.

Damaškem, který je pevný, lesklý a působí luxusním dojmem.

Lnem, který když jednou vyzkoušíte, nic jiného už chtít nebudete.

Mikroplyšem, který zahřeje i během mrazivých nocí.

Teď přichází na řadu ta správná péče

Kdo si myslel, že když si koupí to nejkvalitnější prostěradlo, má vystaráno a bude mu dlouho a dobře sloužit, ten se mýlí. I to nejlepší prostěradlo nevhodnou péčí poničíte. Tak jak se o prostěradlo starat?.

Vložit obrázek Napínací prostěradlo

Nejdřív si prostudujte štítek údržby

Taky ho odstraníte dřív, než jdete prát? Velká chyba. Štítek údržby byste si měli uschovat, prostudovat ho a řídit se jím. Řekne vám, jakou právě to vaše prostěradlo potřebuje péči. Ta se liší výrobce od výrobce, materiál od materiálu.

Víte, že třeba bavlněné prostěradlo nebo jersey prostěradlo můžete prát ideálně na 40 °C, maximálně na 60 °C, to lněné ale jen na 40 °C a používat na něj můžete jen ekologické prací prostředky?

Mikroplyš také snese jen 40 °C, na rozdíl od bavlny se nežehlí. Výjimkou je damaškové prostěradlo, které můžete prát i na 90 °C.

I praní prostěradel má svá pravidla

Sice jich není moc, přesto existují.

S časem se měnila, zatímco dřív se prostěradlo i povlečení vyvářelo, dneska je tomu jinak.

Jaká jsou pravidla pro praní prostěradel?

Dodržte prací symboly na prostěradle.

Perte společně jen stejné barvy a materiály.

Pračku nepřeplňujte.

Perte na správnou teplotu.

Pokud se může prostěradlo žehlit, žehlete ho na vhodný program.

Prostěradla pravidelně vyměňujte, a to aspoň jednou za 14 dní, alergici častěji.

Používejte spíš prací gel než klasický prášek, bát se nemusíte ani aviváže.

Související články
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Ve věku 94 let zemřel 8. dubna 2024 ve svém domě v Edinburghu skotský fyzik Peter Higgs. Svou pověstnou skromnost a plachost překonával jen při rozhovorech o fyzice, kterou dokázal vysvětlit s pozoruhodnou srozumitelností. Do historie se ale zapsal především jako jeden z objevitelů částice, která váže vesmír dohromady. K objevu bosonu, který nese jeho […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Publikoval přes 300 vědeckých prací a dal lidstvu nejslavnější rovnici světa E= mc2. Dodnes patří k největším vědeckým hvězdám, ke zhmotnělé tvůrčí genialitě, protože jeho speciální teorie relativity se vpasovala mezi pilíře moderní fyziky. Před 108 lety přinesl světu její dokonalejší verzi – obecnou teorii relativity.   Teoretický fyzik Albert Einstein (1879–1955) neměl laboratoř, stačil […]
Obří lidoop známý jako Gigantopithecus blacki měřil téměř tři metry na výšku a vážil kolem 270 kg. Druh přežíval dva miliony let v hustých čínských lesích, kde se živil žvýkáním ovoce a listů. Před 215 000 lety však došlo k jeho vyhynutí. Má se za to, že za to mohly změny klimatu. Nejnovější studie přináší […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz