Domů     Vesmír
Projekt vesmírného turistického hotelu
Pavel Polcar 30.8.2022
Zdroj: Pixabay

K tomu, aby se mohly do vesmíru hrnout „davy“ turistů, je nejprve třeba vyřešit otázku jejich pobytu. Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) bude nejspíš otevřen vůbec první vesmírný hotel. Dovolená na Havaji bude brzy passé, v kurzu budou cesty do vesmíru.

Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) se rozhodl pro ambiciózní plán, a to pro využití prostorů Mezinárodní vesmírné stanice, kroužící na nízké oběžné dráze kolem Země, komerčně. Potenciálním zájemcům nabízí dechberoucí výhled a nezapomenutelný zážitek.

Dovolená tohoto typu rozhodně nebude laciná, zejména v jejích počátcích, kompenzací je však fascinující cesta. K tomu, aby mohly být zahájeny první kroky, bylo předně zapotřebí sehnat společnost, jež by dodala soukromý modul pro potřeby ubytování.

NASA již má v tomto ohledu jasno. Vítěznou firmou pro nadcházející projekt se stala Axiom Space, jejíž sídlo se nachází v texaském Houstonu.

Slibů bylo mnoho, nyní je čas na činy

Společnost Axiom Space dostala jedinečnou příležitost předvést to nejlepší. Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně mladou firmu – založena byla v roce 2016 –, se musí hodně snažit, aby obstála. Na jejím založení se podílel mimo jiné také Michael T. Suffredini, manažer projektu ISS a bývalý zaměstnanec Johnsonova vesmírného střediska (JSC).

O vesmírné hotely usilovaly společnosti z celého světa, kdo by taky nechtěl prorazit v takto lukrativní oblasti, která slibuje něco zcela nového, a tudíž i pro komerční účely značně výdělečného.

Zdroj: Pixabay

V 60. letech 20. století byla například k vidění reklama řetězce Hilton, jehož představou bylo lunární hotelnictví. Následoval slavný let Apolla 11, první přistání na Měsíci, avšak dodnes jsou měsíční hotely pouze snem.

Dalším v řadě se stal experimentální projekt nafukovacích modulů BEAM (Bigelow Expandable Activity Module), na nichž se podílela soukromá společnost Bigelow Aerospace. K vyzkoušení na ISS došlo, nutno podotknout, že poměrně úspěšně, odpojení a ukončení mise je prozatím plánováno na rok 2028.

Firma si ale „brousí zuby“ na něco většího. Jmenovitě se jedná o projekt označovaný jako B330, což je rovněž nafukovací modul obřích rozměrů. Využití modulu je dle slov firmy vskutku široké, i proto by mohl jednou nalézt své uplatnění.

První modul B330 může být postaven za 42 měsíců od přijetí oficiální výzvy. Stavba druhého by pak trvala jen 28 měsíců od prvního a stavba třetího pak 22 měsíců od druhého.

„B330 je autonomní nafukovací a nezávislá kosmická stanice, která se na oběžnou dráhu dostane při jediném startu. Tato stanice pojme čtyřčlennou posádku na libovolně dlouhou dobu a pětičlennou na několik měsíců.

Je vybavena dvěma kuchyněmi, dvěma toaletami, obřím nákladovým prostorem a dvěma různými pohonnými systémy. Tohle je ideální habitat pro dlouhodobé kosmické mise,“ popsal zakladatel společnosti Robert T. Bigelow.

Zdroj: Pixabay

Sladká hudba budoucnosti

Budoucí plány Axiom Space spočívají ve výrobě tří velkých modulů – jeden z nich bude spojovací a k němu bude připojen modul ubytovací a výzkumný. Další uveřejněnou informací je, že nová část ISS bude vybavena také velkým oknem s výhledem na Zemi.

Obrovská výhoda tohoto nápadu spočívá v možnosti rozšíření o další prvky. Zařízení je sestrojeno tak, aby mohlo být připojeno k modulu Harmony neboli k Uzlu 2 (Node 2).

NASA a Axiom projednávají podmínky a cenu pětileté smlouvy s následnou dvouletou opcí (smlouva mezi prodávajícím a kupujícím). První modul by dle předběžných odhadů měl letět na oběžnou dráhu nejdříve v roce 2024. Axiom Space však nesází vše pouze na jednoho „dostihového koně“, neomezuje se pouze na modul zavěšený na ISS. Směřuje totiž k vystavění samostatného pětihvězdičkového vesmírného hotelu na orbitě, za jehož interiérem by stál světoznámý francouzský designér Philippe Starck, který se proslavil především využíváním nových materiálů a neobvyklým řešením umožňujícím vytvářet zcela nové tvary.

Zdroj: Pixabay

Jak on sám rád říká, krása jeho práce tkví v jednoduchosti. Axiom mimo jiné spolupracuje s několika společnostmi, které mají za sebou již řadu zkušeností s programem ISS, řeč je o firmě Boeing, stojící za výrobou několika modulů tvořících americký segment, včetně Node 1 a amerického laboratorního modulu.

Mezi dalšími partnery je například Thales Alenia Space, Maxar Technologies a Intuitive Machines. Firma má skvěle našlápnuto k tomu, aby se její projekty staly nástupcem ISS, byly by levnější, tedy komerčně efektivnější.

Předchozí článek
Související články
Při pohledu na hvězdný pár v srdci úchvatného oblaku plynu a prachu astronomy čekalo překvapení. Hvězdné páry jsou si obvykle velmi podobné, jako dvojčata, ale v případě HD 148937 se jedna hvězda zdá být mladší a na rozdíl od druhé je magnetická. Nová data Evropské jižní observatoře (ESO) naznačují, že v systému byly původně hvězdy […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
V pondělí 8. dubna k nebi nad severní Amerikou vzhlédnou miliony pohledů. Uprostřed dne nebe potemní a obloha se zbarví do soumračna. Nastane úplné zatmění Slunce. I když od posledního neuplynulo ani 7 let, to letošní bude výjimečné. Měsíc je asi 400krát menší než Slunce, shodou okolností je také 400krát blíže Zemi. Čas od času nastane okamžik, […]
Lidí, kteří delší dobu pobývali ve vesmíru, není mnoho, takže se jakýkoliv výzkum, týkající se působení vesmírného prostřední na lidské zdraví, potýká s nedostatkem „účastníků“. Proto dlouhou dobu nebylo jasné, jak častým problémem je při pobytu na ISS „obyčejná“ bolest hlavy. Ačkoliv již od dob programu Apollo astronauti hlásili, že se při pobytu v prostředí […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz