Domů     Vesmír
Jsou na Venuši aktivní sopky?
Dagmar Garciová 23.8.2022
Zdroj: Pixabay

Prokázat, že je, nebo není na další planetě sluneční soustavy život, bude nejspíše ještě nějako dobu trvat, je tak prostor věnovat se i dalším studiím. Ve výzkumu, který probíhal před několika lety, se podařilo vytipovat badatelům devět oblastí s aktivními magmatickými komorami v podzemí..

Tyto oblasti jsou velmi pravděpodobně vulkanicky aktivní,“ shodli se vědci Jörn Helbert a Nils Müller z Německého střediska pro letectví a vesmír (DLR). Nejnovější výzkum, jenž byl v nedávné době zveřejněn v odborném časopise, potvrdil to, co předchozí jasně naznačoval.

Vědci tentokrát staví na faktu, že láva, která protéká na povrchu sousední planety, není stará více než několik let, což znamená jediné – Venuše je, nebo minimálně byla v nedávné době vulkanicky aktivní.

Kromě planety Země se tak jedná o jediného zástupce planet sluneční soustavy s činnými sopkami. „Je-li Venuše opravdu v současnosti vulkanicky aktivní, dělalo by to z ní skvělé místo k návštěvě, lépe bychom tak pochopili, jak funguje část planety pod povrchem,“ řekl ke studii z roku 2019 hlavní autor výzkumu profesor Justin Filiberto.

Proč je důležité, že jsou na Venuši sopky aktivní? „Tak například bychom na ní mohli studovat, jak se planety ochlazují a proč Země a Venuše aktivní sopky mají, ale Mars ne – tam sice dříve byly, ale dnes jsou již dávno vyhaslé.

Budoucí mise by mohly sledovat toky lávy a změny na povrchu planety a mohly by přinést konkrétní důkazy o sopečné aktivitě,“ vysvětlil Filiberto.

Ve specializovaných laboratořích profesor Filiberto spolu se svým týmem dokázali imitovat horkou venušskou atmosféru a následně provést její zevrubné studium, např. prokázali, jak se v ní chovají minerály a jak se v průběhu času postupně mění.

Odborníci doufají, že v blízké budoucnosti budou mít mnohem více možností k průzkumu planety Venuše, velice rádi by se dozvěděli další skrytá tajemství mimozemských vulkánů.

Další článek
Související články
V pondělí 8. dubna k nebi nad severní Amerikou vzhlédnou miliony pohledů. Uprostřed dne nebe potemní a obloha se zbarví do soumračna. Nastane úplné zatmění Slunce. I když od posledního neuplynulo ani 7 let, to letošní bude výjimečné. Měsíc je asi 400krát menší než Slunce, shodou okolností je také 400krát blíže Zemi. Čas od času nastane okamžik, […]
Lidí, kteří delší dobu pobývali ve vesmíru, není mnoho, takže se jakýkoliv výzkum, týkající se působení vesmírného prostřední na lidské zdraví, potýká s nedostatkem „účastníků“. Proto dlouhou dobu nebylo jasné, jak častým problémem je při pobytu na ISS „obyčejná“ bolest hlavy. Ačkoliv již od dob programu Apollo astronauti hlásili, že se při pobytu v prostředí […]
V sedmdesátých letech někteří badatelé s optimismem říkali, že jsme odhalili 95 procent tajemství kosmu. S kvalitnějšími pozorovacími technikami není od věci si přiznat, že toto číslo bylo značně nadhodnocené. Do toho obrazu zapadá i záhadný signál, jehož původ je mimo naší galaxii. Ne, Jednadvacítka nepřevlékla kabát a nezačíná psát jako naši kolegové z Enigmy. […]
Kurosh Karimi a Günther Kletetschka z Ústavu hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy popsali novou metodu lokalizace tělesa skrytého pod povrchem. Nová metoda umožňuje odhadnout polohu, zejména hloubku tělesa a byla publikována v časopise Scientific Reports. Vše v zemské kůře má svou specifickou hustotu, například dvě přibližně stejně velké struktury mohou mít […]
V mnohém připomíná Mléčnou dráhu s dostatkem materiálu pro vznik miliard hvězd. Jak se ale zdá, J0613+52 žádné hvězdy nemá. Je osamoceným chuchvalcem prachu a plynu unášeným vesmírem od počátku věků. Tak alespoň galaxie pojmenovaná J0613+52 na první pohled vypadá. Tým vedený astrofyzičkou Karen O´Neilovou bizarní objekt vzdálený 270 milionů světelných let za pomocí radioteleskopu […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz