Domů     Ostatní
Věda odstartovala boj proti Spermagedonu
Jan Zelenka 12.8.2022

Coby potomci Adama a Evy jsme byli „naprogramováni“ k tomu, abychom se milovali a množili. Proto každý rok přijde na svět 140 milionů dětí, 500 000 z nich však s pomocí umělého oplodnění, protože v posledních letech nejen vitalita mužských spermií klesá. Avšak Češi našli lék….

kredit: Pixabay

Měří zhruba 0,05 mm a pouhým okem jsou neviditelné. I přesto sehrávají zásadní roli v životě lidstva. Množství kvalitních spermií se však každým rokem zmenšuje. Podle reprodukční specialistky newyorské lékařské fakulty Icahn School of Medicine at Mount Sinai, Shanny Swanové by v budoucnosti mohla být většina párů odkázaná na kouzlo asistované reprodukce.

Svou roli v mužské neplodnosti sehrává nezdravý životní styl, stres, těsné pánské oblečení a ve velkých městech také znečištěné prostředí. Čeští vědci však nyní přišli s nadějí, jež by mohla zcela přepsat učebnice biologie.

 V České republice se díky asistované reprodukci každý rok narodí přes 2000 dětí.

Made in Czech

Medicínská pomoc se podařila týmu pod vedením Kateřiny Komrskové působící v Biotechnologickém ústavu Akademie věd České republiky. Vyvinuli totiž metodu, která dokáže odhalit špatné spermie.

A následně je s pomocí magnetů z odebraného vzorku odstraní pryč. K účelu asistované reprodukce proto mohou být využity jen ty zdravé. Podle Komrskové najde revoluční postup uplatnění při jakékoli poruše plodnosti, výjimkou bude pouze naprostá absence spermií.

„Metoda má obrovský záchyt, ale je potřeba říct, že to není všechno. Uplatnění najde i u párů, kde jsou muži zdraví a k asistované reprodukci se přistoupí kvůli problému u žen,“ dodala odbornice.

Zázračný protein

Alfou a omegou celého výzkumu se stal objev proteinu CD46, který je možné vypozorovat pouze na povrchu nezdravých či jinak poškozených spermií. Česká metoda se díky němu stala první na světě, jež je schopná na základě jednoho markeru rozlišit nejen kvalitu hlavičky spermie, ale především rozpoznat poškození DNA. „Je to takový systém tři v jednom a je velmi spolehlivý,“ prohlásila Komrsková.

Ve chvíli, kdy se podařilo nekvalitní spermie „označit“ zbývalo už jen vymyslet způsob, jak je z daného vzorku odstranit pryč, aniž by došlo k jeho poškození. A tak se o slovo přihlásila síla magnetů. „Používáme magnetické kuličky, na které je navázána protilátka proti proteinu CD46, který u zdravých spermií není detekovatelný,“ popsala vědkyně.

Počin? Revoluční

Na cestu mezinárodního úspěchu nasměrovala český tým právě skutečnost, že až dosud si nikdo nevšiml existence bílkoviny, která se nachází pouze a jen na poškozených spermiích. Zkoumání kvality mužských pohlavních buněk přitom v 21. století není zrovna v plenkách.

Lze proto využít nespočet možností, jak spermie diagnostikovat. Všechny do jediné ale skýtají jistá rizika. Při jejich užití dochází buď ke znehodnocení vzorku, nebo jsou limitovány množstvím spermií, jež zvládnou oddělit.

kredit: Pixabay

Jen 4 %

Podle standardů Světové zdravotnické organizace (WHO) je muž označen za „zdravého a plodného“ v případě, že má alespoň 4 % zdravých spermií. Problém však nastává ve chvíli, kdy chce počít potomka s partnerkou, které nezbývá nic jiného než využít asistovanou reprodukci.

„V takovém případě máte 96% šanci nabrat špatné spermie a pouze ze čtyř procent tu zdravou, což je strašně málo,“ prohlásila Komrsková. Pokud se totiž do vajíčka uměle vloží nezdravá spermie, šance na úspěšné oplození a donošení dítěte se rapidně snižují.

Z dosud shromážděných dat přitom vyplývá, že ze všech mužů, kteří kdy navštívili centrum asistované reprodukce má sperma v normě zhruba 30 % – u zbytku se projevila nějaká forma neplodnosti. A právě zde by mohla česká metoda přinést efektivní řešení a párům dopřát miminko.

Celý článek si můžete přečíst v novém čísle 21. STOLETÍ 9/2022, které vyjde 15. srpna.

reklama
Související články
Obří lidoop známý jako Gigantopithecus blacki měřil téměř tři metry na výšku a vážil kolem 270 kg. Druh přežíval dva miliony let v hustých čínských lesích, kde se živil žvýkáním ovoce a listů. Před 215 000 lety však došlo k jeho vyhynutí. Má se za to, že za to mohly změny klimatu. Nejnovější studie přináší […]
Čich je považován za „popelku“ mezi lidskými smysly. Americký průzkum provedený v roce 2011 zjistil, že přibližně polovina respondentů ve věku 16–30 let by se raději vzdala čichu než svého chytrého telefonu. Čich je úzce spojen s našimi emocemi a vzpomínkami, pomáhá ale také odhalovat potenciální hrozby, jako jsou zkažené potraviny, toxické látky – nebo nemoci. […]
Krátkodobou a dlouhodobou paměť známe všichni. Existuje však ještě jeden typ paměti o jejíž existenci jste do dnešního dne pravděpodobně neměli ani tušení. Jde o paměť senzorickou. V senzorické paměti je uchovávána po velmi krátký čas veškerá informace z našich smyslů. Skutečně veškerá. Jde o přesný obtisk toho, co vnímáme. Senzorickou paměť má každý náš smysl. Máme […]
Vzhledem ke stále rostoucímu počtu lidí na Zemi, které nebude naše planeta do budoucna schopna uživit, se vědci snaží najít či vyvinout potravinu, která nebude náročná na zdroje, ale zároveň bude dostatečně výživná, aby lidskému tělu poskytla vše, co potřebuje, a navíc jí bude dostatek pro všechny. Zdá se, že jednou z nich by mohla […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz