Domů     Medicína
STRES: Nejhorší a nejdelší epidemie lidstva
Pavel Polcar 14.7.2022
Zdroj: Pixabay

Stres je evoluční záležitost, kterou zažívali už lovci mamutů, oni ho však zažívali především krátce před lovem. Zato moderní člověk trpí pandemií stresu. Od první světové války dodnes je člověk vystavený nějaké jeho formě.

Práce, škola, rodina… to a zhruba dalších „milion“ věcí se dnes řadí mezi faktory, které kromě dalších neracionálních pocitů vyvolávají především stres. Co stres dělá s člověkem? Jaké pochody v těle probíhají?

Jak ovlivňují a zkracují život? A co na to říká medicína, psychiatrie, věda?

Nenápadný zabiják

S typickými příznaky akutního stresu, jako je např. pocení, bušení srdce, zrychlený dech a zvláštně svíravý pocit kolem žaludku, se čas od času setkal snad úplně každý. Pro lidské tělo je to zcela přirozený jev, jenž většinou neznamená pro zdraví jednotlivce nic devastujícího.

Je však zcela logické, že všeho moc škodí, a výraznější problém nastává ve chvíli, kdy se tyto všechny faktory spojí dohromady a vytvoří u pacienta stres chronický, který u něj následně může přetrvávat po celé roky a někdy nemusí zmizet už vůbec.

Zdroj: Pixabay

Čelit chronickému stresu znamená pro lidský organismus obrovskou zátěž, která s sebou nese celou řadu zdravotních následků. Většina lékařů a odborníků se dnes shoduje na tom, že stresu se není možné v současné hektické době vyhnout.

Kolem jednotlivců se nachází tak obrovské množství stresorů, že se těžko dají spočítat. Od únavy přes úzkost či strach až po různé osobní nebo pracovní problémy, a odolnost vůči stresu je u každého jiná.

Zatímco jsou pro jednoho stresové zcela banální situace, druhého nerozhodí ani konec světa. Důležité však je, aby každý jedinec uměl rozpoznat, kdy jde takříkajíc do tuhého a každodenní problémy mu začínají přerůstat přes hlavu.

Náplastí proti stresu

S možností léčby stresu se každý rok snaží přijít mnoho výzkumníků, nic však prozatím nebylo úspěšné natolik, aby tato epidemie byla vymýcena. Problémem je podle vědců také fakt, že stresorů je již tolik, že najít ten pravý a zaměřit se na něj, je skutečně nadlidský úkol.

V uplynulých letech se do povědomí odborné obce dostala jakási „chytrá“ náplast Vita Scout, ta by měla přinášet podrobné informace o míře i času stresu svého nositele. Aby správně fungovala, musí být vždy umístěna kousek nad srdcem, kde dokáže měřit požadované hodnoty po dobu tří dnů, než je třeba znovu nabít baterii.

Zdroj: Pixabay

Schopnost zaznamenávat informace o nositeli má Vita Scout díky unikátním senzorům pro sledování elektrokardiografické aktivity (EKG) srdce, náplast tak dokáže spolehlivě odhalit výkyvy v srdečním rytmu, čímž rovněž odkryje míru stresu v daný čas.

Získané informace o srdečním tepu, frekvenci dechu či kvalitě spánku náplast následně posílá přes Bluetooth do chytrého telefonu, kde jsou data následně analyzována. Když je informací nasbírán dostatek, vyhodnotí program situace, kdy se nejvíce stresujeme, a také chvíle, kdy nejlépe relaxujeme. Zda bude možné náplast využívat v běžném životě ukáže až další výzkum.

V Brně vědí, jak zvládat stres

S další studií ohledně toho, jak zvládat stres, přišli v roce 2020 čeští vědci, lidem trpícím stresem by mohla pomoci nová studie vědců z Lékařské fakulty a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Tamním odborníkům se podařilo vyvinout metodu, která se postupně zaměřuje na problematiku člověka a vyrovnávání se se stresem.

Stres je reakce organismu na jakýkoliv podnět vyvinutý na tělo. Lidé si pod tím většinou představí psychosociální stres, ale pro nás je to také stres biologický, například reakce na nějakou infekci nebo cizí chemickou látku,“ vyjadřují se k situaci odborníci z Masarykovy univerzity.

Dosud neexistovala žádná metoda, jež by byla schopna objektivně měřit stres. Skupina výzkumníků pod vedením docentky Julie Dobrovolné tedy takovou metodu vytvořila.

Zdroj: Pixabay

Vycházíme z toho, že když reagujete na nějaký příznivý, nebo nepříznivý podnět, musíte spotřebovat nějakou energii na to, abyste se adaptoval. Měříme tedy nepřímo, kolik energie tělo vydává, a od toho odvozujeme úroveň stresu,“ popisuje Peter Lenárt z Masarykovy univerzity.

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz