Domů     Příroda
Jsou medvědi škodná?
Martin Janda 9.7.2022

Medvěd znovu dobývá Evropu. Pro přírodu je to skvělá zpráva, tato nádherná šelma je její neodmyslitelnou součástí. Avšak lidé si mnohdy odvykli žít ve společnosti divokých zvířat a na jejich návrat se dívají s nedůvěrou..

Je nepochybné, že jak medvěd, tak třeba vlk občas nějaké ty škody napáchá. Rozhodně však nejde o krvelačné zrůdy, které z dlouhé chvíle zabíjejí hospodářská zvířata. Šelmy moc dobře vědí, že decimovat svou potenciální kořist se jim v dlouhodobém horizontu nevyplatí. Navíc, útoky na ovce či na skot pro ně mnohdy bývají zbytečným rizikem.

Navíc medvěd je sice šelma, ale zároveň s chutí spořádá téměř vše, na co narazí. Rád si pochutná na malinách, na borůvkách, občas spásá i obyčejnou trávu. Samozřejmě, že jako šelma potřebuje dostatek bílkovin, takže si svůj jídelníček obohatí rybami, malými či středními savci, ale také třeba i hmyzem. Pro některé medvědy tvoří hmyz dokonce až třetinu jejich živočišné stravy.

Chování evropských medvědů a jejich případné konflikty s člověkem pochopitelně zajímá i vědce. Mezinárodní tým badatelů se zaměřil na údaje o hlášených škodách způsobených medvědy v letech 2005–2012 a analyzoval je z hlediska velikosti konkrétní medvědí populace, dostupnosti přirozených zdrojů potravy, převažujícího využití krajiny, existujících opatření cílených na předcházení škodám a také ekonomické prosperity regionu.

Zatímco severoameričtí medvědi žijící v otevřených pláních jsou denními živočichy, jejich evropští příbuzní se ve většině přeorientovali na život v noci. Občas se skutečně stane, že zájmy medvěda se zkříží s ekonomickými zájmy člověka.

Studie hledala odpovědi na otázku, zda jsou medvědi opravdu škodnou zvěří, a zda jimi napáchané škody souvisejí s případnými povolenými odstřely.

Po celé Evropě je každý rok proplaceno kolem 3000 žádostí o uhrazení škod způsobených medvědy. Z více než poloviny to jsou škody na hospodářských zvířatech, zejména pak na ovcích. Zhruba 20 % medvědího řádění připadá na včelí úly a zbytek na poškození sadů a polí, ke kterým nejčastěji dochází ve východní a jižní Evropě.

Mezi jednotlivými regiony však dochází ke značným rozdílům. Nejvíce žádostí o náhrady pochází z Norska a Francie, kde na jednoho medvěda připadá sedm případů. V Norsku dochází k proplácení škod i přesto, že farmáři nejsou povinni podnikat ochranná opatření.

Jejich ovce se tak v klidu pasou na otevřených loukách mnohdy bez přítomnosti ovčáckých psů. Pokud tak medvěd dostane chuť na jehněčí, těžko mu jeho choutky někdo zatrhne. Naopak v sousedním Švédsku a také na Slovensku jsou preventivní opatření povinná.

Šetření ukázalo, že hospodářské škody způsobené medvědy jsou v obou zemích osmdesátkrát menší než ve zmíněném Norsku. Ve Švédsku se přitom medvědí populace za posledních 25 let ztrojnásobila.

Tam, kde jsou medvědi v obdobích nedostatku přikrmováni, jsou ekonomické újmy rovněž menší. Je pochopitelné, že nasycený medvěd nebude mít potřebu riskovat a přibližovat se k lidem. Tento postup bývá praktikován spíše ve východní Evropě, kde jsou zkušenosti se soužitím s medvědy přece jen vyšší než ve zbytku starého kontinentu.

Z výzkumu je rovněž patrné, že úředně povolený odstřel medvědů automaticky nevede k nižším škodám. Výjimku tvoří pouze újmy na včelstvech. To je dáno tím, že někteří jedinci jsou zvyklí chodit do blízkosti lidských obydlí a vybírat úly.

Právě oni jsou pak první na mušce případných lovců. Opatrnější medvědi se domácím včelám raději vyhýbají. V zemích, kde existuje intenzivní zemědělství, jsou přitom medvědy způsobené hospodářské škody velmi nízké.

Autoři studie upozorňují, že četnost škod způsobených medvědy závisí na souhře mnoha faktorů zahrnujících různá pravidla pro vyplácení náhrad za škody, způsob využití krajiny i opatření na kontrolu medvědí populace.

Výsledky jejich práce ukazují, že soužití člověka a medvěda je možné i bez toho, aby docházelo ke zbytečným konfliktům. Nejdůležitější jsou v tomto ohledu preventivní opatření a vyplácení náhrad za škody.

Další článek
Související články
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla vědcům […]
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze spustila nový bakalářský studijní program zaměřený na problematiku klimatických změn a minimalizaci jejich dopadů na společnost a přírodu. Program Omezování klimatických změn je navržen tak, aby ze studentů vyrostli skuteční experti připravení vyvíjet nové technologii a navrhovat udržitelné řízení zdrojů. Nový program nabízí unikátní kombinaci chemického, technologického a manažerského vzdělání, […]
Klíšťata rozhodně už dávno nejsou druhem, který by preferoval venkovské prostředí. Zlotřilí paraziti ovládli i města a jejich nebezpečnost se zde ještě zvýšila. V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou […]
V roce 1989 objevil dnes již zesnulý paleontolog Bill Mueller, spolu s amatérským sběratelem Emmettem Sheddem, ve formaci Cooper Canyon v severozápadním Texasu fosilie, které patřily novému druhu aetosaura, archosaurního plaza, který žil v období pozdního triasu (před 233 až 201 miliony let). Nepodařilo se jim však rozluštit jeho evoluční historii. Až nyní vědci přichází […]
Nejnáročnějším obdobím roku pro ptáky nebývá překvapivě zima, ale hnízdění. Během péče o mláďata zhubnou až o pětinu své váhy. A to je pak ještě čeká energeticky podobně náročné přepeřování.   Odborných studií, které by se zabývaly celoročním krmení ptáků, není mnoho. Navíc si často protiřečí nebo již nejsou aktuální. V zásadě ale převažuje doporučení krmit […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz