Domů     Medicína
Kdo je dneska vlastně zdravý?
Jan Zelenka 14.6.2022

Na jedné straně 5-8 nových dětských pacientů za rok s očním nádorem retinoblastomem, na druhé cukrovka, nemoci srdce, alergie. Existuje tisíce nemocí, některé jsou velice vzácné, jiné velice rozšířené. Ve výsledku snad neexistuje člověk, který by nebyl nemocný…  .

Na značnou většinu nemocí existuje léčba, nebo se vyvíjí. Třeba na zhoubný nádor očí (zejména dětí) retinoblastom cílí nově hydrogelový implantát, který v současné době vyvíjejí čeští vědci z Ústavu makromolekulární chemie AV ČR s lékaři z nemocnice Motol.

Každý rok celosvětově postihne každé 17tisící dítě a zvláštností je, že ho vedle šilhání prozradí i snímek vyfocený s bleskem – oko nemocného dítěte se totiž místo červeně zbarví do bíla.

Existují ale mnohem častější choroby, počítané na statisíce, miliony a stamiliony. Proto je statisticky logičtější položit místo otázky „jste zdravý?“ spíš: „Co všechno vás trápí?“

Češi stále tloustnou, covid trendu napomohl!

Nadváhou, nebo dokonce obezitou trpí více než polovina Čechů, a drží se tak na vrcholu evropského žebříčku – čeští muži jsou dokonce třetí, co se nadváhy týče. Situaci zhoršila opatření spojená s pandemií koronaviru a omezením pohybu.

Lékaři proto nyní čekají vlnu obezity a z ní plynoucích zdravotních komplikací. „Nejnovější data ukazují, že za poslední rok ztloustly jedenáctileté děti oproti předchozím letům o celé 2 % – to odpovídá v průměru přibližně jednomu kilogramu.

Špatné stravovací a pohybové návyky z dětství se v budoucnu projeví právě cukrovkou, zvýšeným tlakem nebo artrózou,“ říká prof. PhDr. Jiří Suchý, Ph.D., z Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy.

zdroj: pixabay.com

Sladký život

V současné době v České republice trpí cukrovkou okolo 850 000 lidí, přičemž se odhaduje, že dalších až 200 tisíc o této nemoci neví. Hlavní příčinou nárůstu počtu nemocných je nevhodný způsob života.

zdroj: pixabay.com

Být alergický na…

Pylové období alergií je za námi, avšak ti, kteří trpí jinými druhy alergií, takové štěstí nemají a musí se s tímto neblahým problémem potýkat po celý rok. A celý život.

V současné době trpí některou z alergií 33 % obyvatel České republiky, tedy odhadem na 2,5 milionu osob. A prognóza do budoucna je ještě tristnější – do roku 2025 se počet alergiků zvýší na jednu polovinu.

A toto číslo bude stále růst, neboť 60 % lidí má genetické předpoklady pro rozvoj alergických onemocnění.

Z výzkumu společnosti zabývající se průzkumem trhu IPSOS vyplývá, že v posledních 12 měsících trpělo nějakým projevem alergie dokonce 90 % české populace. Nejčastěji se jednalo o alergickou rýmu či ucpaný nos, dále pak pálení očí.

Alergie je přehnaná, nepřiměřená reakce imunitního systému organismu na látky, se kterými se běžně setkáváme v našem prostředí. Spektrum projevů alergických reakcí je velmi široké, od banální rýmy až po závažné problémy.

Mezi nejčastější alergeny patří pyly trav, které alergiky ohrožují od května až do září, roztoči, kteří s námi žijí v domech a bytech, a pyly břízy – ta kvete přibližně od března do května. Pouze jedna třetina alergiků se však s alergiemi léčí, tzn.

že na ně bere nějaké prášky. Alergickou rýmou pak trpí většina postižených alergiemi.

zdroj: pixabay.com

Více se dozvíte v čísle 8/2022, které vychází 14. 7.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz