Domů     Medicína
Autoimunitní onemocnění ruku v ruce se znečištěním
Pavel Polcar 16.3.2022
Zdroj: Pixabay

Nedávná studie italských vědců zjistila, že nemoci jako například revmatoidní artritida a Crohnova choroba jsou mnohem více pravděpodobnější po dlouhodobé expozici částicím znečišťujícím vzduch.

Expozice částicím byla již dříve spojována s mrtvicí, nádory mozku, potraty a problémy duševního zdraví. V roce 2019 bylo vydáno prohlášení, ve kterém vědci dospěli k závěru, že téměř každá buňka v těle může být ovlivněna špinavým vzduchem.

Nyní odborníci z University of Verona zjistili, že dlouhodobé vystavení vysokým úrovním znečištění ovzduší je taktéž spojeno s přibližně o 40 % vyšším rizikem revmatoidní artritidy, o 20 % vyšším rizikem zánětlivého onemocnění střev, jako je Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida, a o 15 % vyšším rizikem onemocnění pojivové tkáně, jako je lupus.

Studie vzala v potaz komplexní lékařské informace o 81 363 mužích a ženách z italské databáze sledující riziko zlomenin mezi červnem 2016 a listopadem 2020. Přibližně 12 % bylo během tohoto období diagnostikováno autoimunitní onemocnění.

Studie analyzovala průměrnou dlouhodobou expozici jemným částicím (známým jako PM10 a PM2,5), které jsou produkovány zdroji, jako jsou vozidla a elektrárny. Úrovně koncentrací 30 µg/m3 pro PM10 a 20 µg/m3 pro PM2,5 jsou prahové hodnoty obecně považované za škodlivé pro lidské zdraví.

Studie dospěla k závěru, že celkově byla dlouhodobá expozice částicím nad těmito úrovněmi spojena s 12% a 13% vyšším rizikem rozvoje autoimunitního onemocnění.

Tato studie dále podporuje narůstající důkazy naznačující souvislost mezi vystavením znečištění ovzduší a imunitně zprostředkovanými nemocemi. Zda znečištění ovzduší specificky způsobuje autoimunitní onemocnění, zůstává kontroverzní, ačkoli není pochyb o tom, že existuje souvislost,“ uvedla Felicity Gavinsová, ředitelka Centra pro výzkum zánětů a translační medicínu na Brunel University v Londýně.

Výzkumníci uznávají, že jejich zjištění neprokazují příčinnou souvislost a že ve hře mohou být další faktory, včetně nedostatku informací o tom, kdy se symptomy autoimunitního onemocnění začaly projevovat, nebo že monitorování kvality ovzduší nemusí odrážet osobní expozici znečišťujícím látkám, jako je například kouření.

Světová zdravotnická organizace (WHO) nedávno označila znečištění ovzduší za jedno z největších celosvětových environmentálních rizik pro zdraví.

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz