Domů     Historie
Chobotnice tu byly ještě před dinosaury
Pavel Polcar 9.3.2022
Ilustrační obrázek: SteinsplitterBot / Creative Commons / Files from Flickr’s ‚The Commons‘

Chobotnice jsou zvláštní stvoření, jsou nadmíru inteligentní a jejich chapadla se dokážou pohybovat nezávisel na sobě. Nyní se navíc ukázalo, že jejich původ je zakořeněn hluboko v minulosti.

V březnu 2022 oznámili američtí vědci, že opětovně prozkoumali fosilii nalezenou před mnoha lety, a nyní mohou s jistotou říct, že našli nejstaršího známého předka chobotnic, jenž je přibližně 330 milionů let starý.

Fosilii objevili v americké Montaně. Badatelé dospěli k závěru, že prastarý tvor žil o miliony let dříve, než se dosud věřilo, což znamená, že chobotnice vznikly před érou dinosaurů.

Fosilie živočicha, který pravděpodobně žil v mělké zátoce tropického oceánu o velikosti zhruba 12 cm, má deset končetin, moderní chobotnice jich mají osm, každá má dvě řady přísavek. „Je velmi vzácné najít fosílie měkkých tkání.

Nález posouvá původ živočicha mnohem dále, než se dříve myslelo,“ řekl Mike Vecchione, zoolog Smithsonian National Museum of Natural History.

Vzorek byl objeven ve vápencové formaci Bear Gulch v Montaně a v roce 1988 byl darován Královskému muzeu v Ontariu v Kanadě. Po celá desetiletí ležela fosilie přehlížená v šuplíku, než si paleontologové všimli deseti drobných končetin obalených vápencem.

„Dobře zachovaná fosilie také vykazují určité známky inkoustového váčku, který se pravděpodobně používá k vystříknutí tmavého tekutého pláště, jenž jim pomáhá uniknout predátorům, stejně jako to mají moderní chobotnice,“ řekl Christopher Whalen, paleontolog z Amerického muzea přírodní historie a autor studie.

Vampyropod, pojmenovaný podle současného prezidenta Joe Bidena Syllipsimopodi bideni, byl pravděpodobně předkem jak moderních chobotnic, tak vampýrovek.

Související články
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz