Společně se změnou klimatu se mění i naše planeta, na místech, kde bylo běžné pěstovat některé druhy rostlin, to již brzy nejspíše možné nebude. Kvůli stále se zvyšujícím průměrným teplotám se například ztíží pěstování kávy.
Není to však pouze káva, jde také o kešu a avokádo. Tyto plodiny mají velký socioekonomický význam v mnoha tropických systémech drobného zemědělství po celém světě. Jelikož jde o plantážní plodiny s dlouhou životností, jejich pěstování vyžaduje dlouhodobé plánování.
„Zmíněné plodiny mají životnost několik desetiletí, a proto je zvláště důležité dlouhodobé plánování zemědělství s ohledem na očekávané dopady změny klimatu. Mezivládní panel pro změnu klimatu odhaduje globální oteplení o 1,2 až 3,0 °C do roku 2050, což třeba pro kávu může být likvidační,“ uvedli ve studii vědci z Curyšské univerzity ve Švýcarsku.
Kávovník arabský (Coffea arabica) skutečně vyžaduje specifické podmínky, aby se mu dařilo. Nejvhodnější oblastí pro jeho existenci je Střední a Jižní Amerika, zejména Brazílie, dále střední a západní Afrika a některé části jižní a jihovýchodní Asie.
Výzkumníci upozorňují, že právě zmíněné země jsou postiženy změnou klimatu ve velké míře.
Zatímco pěstování ořechů a avokáda by podle vědců bylo možné přesunout do jiných lokalit, co se kávy týče, ta je více zranitelnější a přesun pěstování do jiných oblastí by nemusel být řešením. Možným řešením by mohlo být přizpůsobení se a více se věnovat například šlechtění nových odrůd.
„V případě kávy to může znamenat i přechod na kávovníky statné (Coffea robusta), které jsou odolnější, ale jejich zrna jsou obecně považována za méně kvalitní než zrna arabica,“ uvedl hlavní autor studie Roman Grüter.