Domů     Medicína
16. ročník programu L’Oréal-UNESCO Pro ženy ve vědě byl zahájen
Dagmar Garciová 19.1.2022
Úvodní foto: L’Oréal-UNESCO – PR

Pandemie Covid-19 ovlivnila celý svět, samozřejmě i ten vědecký. Ještě více se rozevřely nůžky mezi zastoupením žen a můžu ve vědeckých oborech. Podpořit potenciál talentovaných vědkyň je cílem programu L’Oréal-UNESCO Pro ženy ve vědě, jehož šestnáctý ročník v České republice odstartoval.

Podle údajů ČSÚ pracovalo ve vědeckém prostředí v roce 2020 v České republice pouze 27,6 % žen. I když počet realizovaných výzkumů každoročně roste, podíl žen stagnuje. Ve srovnání se zeměmi Evropské unie se dlouhodobě řadíme na jedno z posledních míst.

Epidemie koronaviru nejvíce ovlivnila začínající mladé vědkyně s dětmi, které věnovaly svému bádání až o 17 % méně času.  .

Program L’Oréal-UNESCO Pro ženy ve vědě vznikl z jednoduchého přesvědčení: svět potřebuje vědu a věda potřebuje ženy. Program poukazuje na nízké zastoupení žen ve vědě. „Důvodů, proč ženy výzkum opouštějí, je několik – rodinné povinnosti, chybějící finanční prostředky nebo kariérní postup.

Podpora kvalifikovaných žen na počátku jejich kariéry je zásadní, abychom o talentované vědkyně nepřicházeli, ale naopak mohli rozvíjet jejich potenciál,“ říká Ing. Ilona Mülllerová, DrSc., předsedkyně poroty L’Oréal-UNESCO Pro ženy ve vědě v České republice. .

Vědkyně se do talentového programu mohou zapojit v České republice již od roku 2006. Každý rok odborná porota vybere tři vítězky, které si mezi sebou rozdělí 600 000 korun. Finanční odměnu mohou použít přímo i nepřímo na podporu své kariéry, nejen v souvislosti se svým výzkumem ale i v rámci osobních či rodinných povinností.

Laureátky programu navíc projdou mediálním tréninkem a je jim každoročně nabídnuta prezentace jejich práce v médiích v podobě rozhovorů.  .

Podporou talentovaných tuzemských vědkyň chce program dosáhnout nejen jejich zviditelnění a zdůraznění jejich práce a talentu, ale chce rovněž inspirovat mladou generaci k volbě vědecké kariéry.

reklama
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz