Domů     Medicína
16. ročník programu L’Oréal-UNESCO Pro ženy ve vědě byl zahájen
Dagmar Garciová 19.1.2022
Úvodní foto: L’Oréal-UNESCO – PR

Pandemie Covid-19 ovlivnila celý svět, samozřejmě i ten vědecký. Ještě více se rozevřely nůžky mezi zastoupením žen a můžu ve vědeckých oborech. Podpořit potenciál talentovaných vědkyň je cílem programu L’Oréal-UNESCO Pro ženy ve vědě, jehož šestnáctý ročník v České republice odstartoval.

Podle údajů ČSÚ pracovalo ve vědeckém prostředí v roce 2020 v České republice pouze 27,6 % žen. I když počet realizovaných výzkumů každoročně roste, podíl žen stagnuje. Ve srovnání se zeměmi Evropské unie se dlouhodobě řadíme na jedno z posledních míst.

Epidemie koronaviru nejvíce ovlivnila začínající mladé vědkyně s dětmi, které věnovaly svému bádání až o 17 % méně času.  .

Program L’Oréal-UNESCO Pro ženy ve vědě vznikl z jednoduchého přesvědčení: svět potřebuje vědu a věda potřebuje ženy. Program poukazuje na nízké zastoupení žen ve vědě. „Důvodů, proč ženy výzkum opouštějí, je několik – rodinné povinnosti, chybějící finanční prostředky nebo kariérní postup.

Podpora kvalifikovaných žen na počátku jejich kariéry je zásadní, abychom o talentované vědkyně nepřicházeli, ale naopak mohli rozvíjet jejich potenciál,“ říká Ing. Ilona Mülllerová, DrSc., předsedkyně poroty L’Oréal-UNESCO Pro ženy ve vědě v České republice. .

Vědkyně se do talentového programu mohou zapojit v České republice již od roku 2006. Každý rok odborná porota vybere tři vítězky, které si mezi sebou rozdělí 600 000 korun. Finanční odměnu mohou použít přímo i nepřímo na podporu své kariéry, nejen v souvislosti se svým výzkumem ale i v rámci osobních či rodinných povinností.

Laureátky programu navíc projdou mediálním tréninkem a je jim každoročně nabídnuta prezentace jejich práce v médiích v podobě rozhovorů.  .

Podporou talentovaných tuzemských vědkyň chce program dosáhnout nejen jejich zviditelnění a zdůraznění jejich práce a talentu, ale chce rovněž inspirovat mladou generaci k volbě vědecké kariéry.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz