Domů     Medicína
Když je imunita hlavním nepřítelem
Dagmar Garciová 12.1.2022
Úvodní foto: BruceBlaus / Creative Commons / CC-BY-SA-4.0

Britští vědci zveřejnili z počátku roku novou studii, která se zaměřila na výzkum DNA, mimo jiné si potvrdili to, čeho se již delší dobu obávali – vzestup autoimunitních onemocnění.

Imunitní systém stále většího počtu lidí již nedokáže rozlišit mezi zdravými buňkami a napadajícími mikroorganismy,“ shodli se dva významní světoví experti James Lee a Carola Vinuesa. Následně vytvořili samostatné výzkumné skupiny, které mají pomoci určit přesné příčiny autoimunitních onemocnění.

Počet autoimunitních případů začal na západě narůstat zhruba před 40 lety. Nyní se však vyskytují také v zemích, kde nikdy předtím nebyly. Například k největšímu nárůstu případů zánětlivých střevních onemocnění v poslední době došlo na Středním východě a ve východní Asii.

Mezi autoimunitní onemocnění patří například diabetes I. stupně, revmatoidní artritida, zánětlivá onemocnění střev, roztroušená skleróza a další. Většina vědců se domnívá, že v tomto vzestupu hrají klíčovou roli faktory životního prostředí.

„Lidská genetika se za posledních několik desetiletí nezměnila. Takže to musí být něco ve vnějším světě, něco co zvyšuje naši predispozici k autoimunitním onemocněním,“ uvedl Lee, který dříve působil na Cambridgeské univerzitě.

Kde je tedy „zakopaný pes“? V jídle… „Jídlo z fast foodů postrádá určité důležité složky, jako je např. vláknina, což může ovlivňovat mikrobiom člověka – soubor mikroorganismů, které máme ve střevech a které hrají klíčovou roli při kontrole různých tělesných funkcí,“ sdělila Vinuesa. Právě uvedené změny údajně spouštějí autoimunitní onemocnění.

Nemůžeme toho udělat mnoho, abychom zastavili globální šíření franšíz rychlého občerstvení. Místo toho se snažíme porozumět základním genetickým mechanismům, které podporují autoimunitní onemocnění a díky nimž jsou někteří lidé k nemocím náchylnější,“ řekla na závěr Vinuesa.

Vědci také vyzdvihli současnou úroveň vědy, která jim umožňuje detailně prozkoumat DNA, sekvenovat ji a následně třeba i pozměnit.

Lee také zdůraznil, že narůstající počet případů autoimunitních onemocnění po celém světě znamená, že nové léčebné postupy a léky jsou nyní naléhavě potřeba více než kdykoli předtím.

Související články
Jen v Česku si míchu poraní až tři stovky lidí ročně. Následky narušení tohoto křehkého spletence nervových vláken jsou zpravidla nevratné. Anebo ne? Kristýna Kárová z Ústavu experimentální medicíny AV ČR se možnostmi regenerace axonů po míšním poranění intenzivně zabývá. Potřebuju podrbat na nose, vyhodnotí mozek a vyšle motorickou drahou míchy signál do svalů ruky, […]
Vědci nyní lépe rozumí tomu, jak lidské buňky skládají molekulární nůžky, které stříhají RNA. Jde o další krok k pochopení, jak naše buňky čtou a překládají informaci uloženou ve své DNA. Proces popsal tým expertů z Ústavu molekulární genetiky AV ČR a Mikrobiologického ústavu AV ČR za pomoci mezinárodního týmu. Výsledky jejich nového výzkumu publikoval […]
Menopauza, při které u ženy dochází k zástavě menstruace, znamená ztrátu plodnosti ženy. Ovšem se sníženou tvorbou ženských pohlavních hormonů estrogenu a progesteronu je spojen nárůst rizika některých chorob u žen, před kterými je tyto chránily. Oddálení menopauzy by ženy před jejich rozvojem uchránilo. Nadějí by mohl být již známý imunosupresivní lék rapamycin. Ženy po […]
Lékaři z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) znovu přepsali dějiny medicíny. V rámci patnáctihodinové operace totiž pacientovi transplantovali hned pět orgánů najednou. Jmenuje se Pavel a hospitalizován byl s nádorem, který mu napadl většinu břišních orgánů a přední stranu břicha. První podobnou operaci proto podstoupil již před dvěma lety. Nové tenké střevo se však […]
Každý z nás je nositelem přibližně 4 milionů genetických variant. Ale jen málokomu se povede vyhrát v genetické loterii něco opravdu cenného, jako třeba barevnější vidění světa, nádherné řasy nebo silné svaly bez cvičení.   Miliony barev Většina z nás dokáže rozeznat asi jeden milion odstínů barev. To ale nejsou hranice lidských možností. Asi 12 % […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz