Domů     Medicína
Když je imunita hlavním nepřítelem
Dagmar Garciová 12.1.2022
Úvodní foto: BruceBlaus / Creative Commons / CC-BY-SA-4.0

Britští vědci zveřejnili z počátku roku novou studii, která se zaměřila na výzkum DNA, mimo jiné si potvrdili to, čeho se již delší dobu obávali – vzestup autoimunitních onemocnění.

Imunitní systém stále většího počtu lidí již nedokáže rozlišit mezi zdravými buňkami a napadajícími mikroorganismy,“ shodli se dva významní světoví experti James Lee a Carola Vinuesa. Následně vytvořili samostatné výzkumné skupiny, které mají pomoci určit přesné příčiny autoimunitních onemocnění.

Počet autoimunitních případů začal na západě narůstat zhruba před 40 lety. Nyní se však vyskytují také v zemích, kde nikdy předtím nebyly. Například k největšímu nárůstu případů zánětlivých střevních onemocnění v poslední době došlo na Středním východě a ve východní Asii.

Mezi autoimunitní onemocnění patří například diabetes I. stupně, revmatoidní artritida, zánětlivá onemocnění střev, roztroušená skleróza a další. Většina vědců se domnívá, že v tomto vzestupu hrají klíčovou roli faktory životního prostředí.

„Lidská genetika se za posledních několik desetiletí nezměnila. Takže to musí být něco ve vnějším světě, něco co zvyšuje naši predispozici k autoimunitním onemocněním,“ uvedl Lee, který dříve působil na Cambridgeské univerzitě.

Kde je tedy „zakopaný pes“? V jídle… „Jídlo z fast foodů postrádá určité důležité složky, jako je např. vláknina, což může ovlivňovat mikrobiom člověka – soubor mikroorganismů, které máme ve střevech a které hrají klíčovou roli při kontrole různých tělesných funkcí,“ sdělila Vinuesa. Právě uvedené změny údajně spouštějí autoimunitní onemocnění.

Nemůžeme toho udělat mnoho, abychom zastavili globální šíření franšíz rychlého občerstvení. Místo toho se snažíme porozumět základním genetickým mechanismům, které podporují autoimunitní onemocnění a díky nimž jsou někteří lidé k nemocím náchylnější,“ řekla na závěr Vinuesa.

Vědci také vyzdvihli současnou úroveň vědy, která jim umožňuje detailně prozkoumat DNA, sekvenovat ji a následně třeba i pozměnit.

Lee také zdůraznil, že narůstající počet případů autoimunitních onemocnění po celém světě znamená, že nové léčebné postupy a léky jsou nyní naléhavě potřeba více než kdykoli předtím.

reklama
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz