Domů     Historie
Zemřel Lovec zkamenělin
Pavel Polcar 4.1.2022
Foto: ELApro / Creative Commons / CC-BY-SA-4.0

Ve věku 77 let zemřel začátkem roku 2022 světoznámý paleontolog Richard Leakey, který byl uznáván pro svůj boj s pytláky a jemuž se podařilo prokázat, že se lidé vyvinuli v Africe.

Slavný paleoantropolog zůstal energický až do svých 70 let, i navzdory rakovině kůže a onemocnění ledvin a jater. Jeho převratné objevy pomohly dokázat, že se lidstvo vyvinulo v Africe, kde tento keňský ochránce přírody našel v roce 1984 nejstarší, téměř kompletní lidskou kostru pojmenovanou jako turkanský chlapec, podle místa nálezu, z doby před 1,5 milionu let.

Kostra patřila zhruba devítiletému chlapci, který se řadil buď k rodu Homo erectus, nebo Homo ergaster, možná šlo dokonce o přechod mezi oběma druhy.

Leakey se narodil v Nairobi 19. prosince 1944 – a bylo nejspíše nevyhnutelné, že se stal lovcem zkamenělin, protože jeho rodiči byli Louis a Mary Leakeyovi, možná nejslavnější světoví objevitelé dávných hominidů.

Přestože Richard Leakey zpočátku zkoušel dělat průvodce na safari, ve věku 23 let – a bez formálního archeologického vzdělání – získal výzkumný grant na kopání na břehu jezera Turkana v severní Keni.

V závěru svého života se věnoval ochraně přírody, přičemž se stal v roce 2004 ředitelem programu na ochranu divoké přírody WildlifeDirect. V roce 2017 dokonce navštívil Českou republiku, kdy ve Dvoře Králové podpořil pálení rohů nosorožců.

Tuto praktiku pokládal za jednu z nejúčinnějších obran proti zabíjení těchto majestátních savců.

Vyvražďování nosorožců je přímým důsledkem obchodování s jejich rohovinou. Nepochybuji, že inteligentní, vzdělaní lidé na celém světě jsou si vědomi, že rohovina z těchto kriticky ohrožených zvířat jim nemůže přinést žádný užitek,“ prohlásil tehdy.

Leakeyho slavná kariéra však byla sužována zdravotními problémy. V roce 1969 mu bylo diagnostikováno terminální onemocnění ledvin. O deset let později ale obdržel od svého bratra ledvinu, což vedlo k plnému uzdravení.

Ani tak ho ale život nešetřil, když v roce 1993 havarovalo jeho soukromé letadlo a musely mu být amputovány obě nohy. Ačkoliv se mnozí domnívali, že se jednalo o sabotáž kvůli jeho boji s pytláky, toto obvinění nebylo nikdy prokázáno.

Související články
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz