Domů     Technika
Blízká setkání satelitního druhu
Pavel Polcar 30.12.2021
Foto: Shujianyang / Creative Commons / CC-BY-SA-4.0

Že se satelity Elona Muska můžou být potíže, zjistil v nedávné době sám americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Na jejich „roztahovačnost“ v závěru roku upozornila také Čína.

Čína obvinila USA z ignorování závazků vyplývajících z mezinárodních smluv a nezodpovědného a nebezpečného chování ve vesmíru. Podle Pekingu satelity, provozované společností SpaceX Elona Muska, ohrožují život a bezpečnost astronautů.

V poznámce pro Výbor OSN pro mírové využití vesmíru začátkem tohoto měsíce Čína uvedla, že její nová vesmírná stanice Tiangong (Nebeský palác) musela manévrovat, aby se vyhnula jednomu satelitu Starlink v červenci a druhému v říjnu.

Tiangong musel převzít preventivní kontrolu před srážkou během dvou „blízkých setkání“ poté, co se satelity Starlink přesunuly na oběžnou dráhu, přičemž přinutily operátory Tiangongu změnit svůj kurz.

Strategie manévru byla neznámá a orbitální chyby bylo těžké posoudit,“ uvedl Zhao Lijian, mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

V nótě se uvádí, že incidenty představovaly nebezpečí pro život nebo zdraví astronautů na palubě čínské vesmírné stanice, a Čína požádala generálního tajemníka OSN, aby rozeslal výše uvedené informace všem státům, které se zavázali k „dohodě o vesmíru“.

„Státy, které jsou smluvními stranami vesmírné smlouvy, jež je základem mezinárodního vesmírného práva, nesou mezinárodní odpovědnost za aktivity prováděné jak vládními, tak nevládními orgány ve vesmíru,“ dodal Lijian.

Starlink, divize Muskovy soukromé společnosti SpaceX, vypustila více než 1600 satelitů. Musk má povolení od amerických úřadů spustit celkem až 12 000 satelitů v programu, jehož cílem je poskytnout přístup k internetu většině planety.

Úhybné manévry ke snížení rizika kolizí ve vesmíru jsou stále častější kvůli počtu a rychlosti, kterou jsou vypouštěny satelity. Starlink je toho velkou součástí,“ řekl Jonathan McDowell z Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, a dodal, že „jakákoli kolize by pravděpodobně úplně zdemolovala čínskou vesmírnou stanici.“.

Na druhou stranu je třeba pamatovat na to, že ani Čína není bez viny. Země středu je velkým přispěvatelem vesmírného smetí. Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) musela během posledních 10 let několikrát uhnout kouskům z čínského vojenského protidružicového testu z roku 2007, který byl zřejmě tou největší „troskovou událostí“ v historii.

Stížnost Pekingu vyvolala na čínských sociálních sítích silnou kritiku Muska, jehož firma Tesla prodává v Číně každý měsíc desítky tisíc vozidel. Musk je v Číně široce obdivován, ačkoli pověst Tesly byla pošramocena po řadě nedávných havárií a skandálů.

Dá se tak očekávat, podle vyjádření uživatelů soc. sítí, že nastane jakýsi bojkot Tesly.

Kalifornská SpaceX stížnost ze strany Číny dosud nereagovala.

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz