Domů     Medicína
Slunce a sex jdou dohromady
Jan Zelenka 26.10.2021

Lidská touha po pohlavním styku je obecně silnější v létě než v zimních měsících. Proč tomu tak je, se vědci dosud jen dohadovali. Nyní však vědí, že vášnivost a touhu po sexu zvyšují ultrafialové paprsky slunce. .

Výzkumníci z Telavivské univerzity zjistili, že vystavení ultrafialovému záření ze slunečního záření skutečně zvyšuje u lidí vášeň. Ve studii ze srpna 2021 byli muži a ženy vystaveni UVB (ultrafialovému záření typu B) o vlnových délkách od 280 do 315 nanometru za kontrolovaných podmínek a zjištění byla jednoznačná: zvýšení úrovně vášně u obou pohlaví.

Sexuální touha neznámá

Studii vedli doktorandi Roma Parikh a Ashchar Sorek z laboratoře prof. Carmit Levy z Ústavu molekulární genetiky a biochemie člověka na Sacklerově lékařské fakultě.

UVB fototerapie byla podávána subjektům v Tel Aviv Sourasky a Assuta Medical Center. „Už mnoho let je známo, že ultrafialové záření ze slunečního světla zvyšuje hladiny sexuální touhy u mužů, a také víme, že sluneční světlo hraje hlavní roli v behaviorální i hormonální regulaci sexuality.

Mechanismus odpovědný za tuto regulaci zůstal však neznámý. Naše studie umožnila lepší pochopení daného problému,“ uvedla profesorka Carrmit Levy.

Láska dodávaná přes kůži

Tým z univerzity v Tel Avivu naznačuje, že úplně stejný protein v kožních buňkách, který chrání DNA před poškozením slunečním zářením – p53 –, způsobuje hormonální, fyziologické a behaviorální změny, které u zvířat vyvolávají potřebu kopulace, a zdánlivě také způsobují lidem „náladu na lásku“.

„Naše laboratoř studuje rakovinu kůže a omylem jsme se začali zabývat tím, jak sluneční paprsky ovlivňují tento protein a jak ten zase ovlivňuje sexuální touhu. Existuje mnoho různých proteinů, které jsme pozorovali, měnící se v krvi po vystavení slunečnímu záření, jež souvisí s vášní,“ dodala Levy.

Návrhy spojení slunce se sexem nejsou nové a vědci byli již nějakou dobu přesvědčeni o tom, že sluneční světlo u mužů vyvolává touhu zvýšením produkce testosteronu, ale proces, který vyvolává takové změny, nebyl dosud znám.

Celý článek si můžete přečíst v časopise 21. STOLETÍ, v čísle 12/2021 (vychází 17. listopadu).

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz