Domů     Příroda
Když si kráva odskočí: Vyměšováním proti skleníkovým plynům
Jan Zelenka 15.10.2021

Cesta od telete k mléku a steaku je velmi dlouhá a nákladná – a zatěžující životní prostředí. Chov hovězího stojí podle vědců za 60 procenty celkové ekologické zátěže veškeré živočišné výroby. Velkou hrozbou je především metan, a pak dusík v kravské moči.

Vědci se proto snaží malé vyměšování zachytávat a pak ji řízeně rozkládat..

Podle výzkumů jedna jediná kráva při svém zažívání denně vyprodukuje asi 235 litrů metanu. Pro životní prostředí znamená stejnou zátěž jako menší auto, protože metan je v ekvivalentu k CO2 20krát škodlivější skleníkový plyn.

Takže zatímco doprava má na svědomí asi 14 procent emisí skleníkových plynů, produkce hovězího až o několik procent víc.

Nejde přitom jen o kravské zažívání – nebezpečná je i kravská moč, obsahující dusík. Ten se v půdě přemění na dusičnany, které se dostávají do vodních zdrojů, řek a jezer, kde zapříčiňují nadměrný růst řas a sinic.

Oxid dusný, jenž je dalším produktem rozkladu kravské moči, je přitom až 300krát silnějším skleníkovým plynem než oxid uhličitý.

Jediné zvíře za den vyloučí desítky litrů moči a navíc kilogramy plynů a exkrementů. Celosvětově.

Ranní cesta na malou

Jakkoliv se to může zdát zvláštní, ukazuje se jako nejnadějnější způsob řešení zrovna ten nejkomičtěji působící. Odborníci by rádi naučili stáda chodit na latrínu. Vědci vycházeli z toho, že jde o inteligentní zvířata, která se dokážou dobře učit.

„Krávy močí více, když se ráno probudí, což ukazuje, že jsou schopné zadržet močení. V jejich neurofyziologii není nic, co by je radikálně odlišovalo od zvířat, jako jsou koně, opice a kočky, které vykazují schopnost užívat latrínu,“ vysvětluje jeden z autorů studie Lindsay Matthews pohnutky, proč je trénovat, aby se vyprazdňovaly jen na určitém místě, a jejich výměšky se tak mohly zachytit a šetrně zpracovat, aby co nejméně poškozovaly okolní prostředí.

Více se dočtete v čísle 12/2021.

Související články
Příroda Technika 2.6.2025
Světově unikátní způsob dlouhodobého uchování léčivých bylin vyvinuli čeští odborníci z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC). Zpracování do tzv. bylinných homogenátů zajistí, že cenné látky obsažené v rostlinách neztratí ani po několika letech skladování v chladu na kvalitě. Nová technologie se již uplatnila v prvních volně prodejných potravinách. Čerstvé byliny mají omezenou životnost. Samotná rostlinná pletiva ohrožují […]
Příroda 31.5.2025
V roce 2006 našli biologové v jeskyních státu New York tisíce mrtvých netopýrů. Jejich těla byla pokryta bílým povlakem, což byl symptom do té doby dosud neznámé nemoci. Původcem se ukázala být houba Pseudogymnoascus destructans, která způsobuje takzvaný syndrom bílého nosu. Tím ale příběh zdaleka nekončí. Od té doby se houba rozšířila do čtyřiceti amerických […]
Arktida, polární oblast kolem severního pólu, evokuje mořský led, plovoucí kry, tmu a zimu. Typickým endemitem oblasti je lední medvěd. I dnes zde ale hnízdí více než 200 druhů ptáků, kteří jsou důležití pro zdejší ekosystém. Nejnovější nálezy fosilií ukazují, že nejinak tomu bylo i v éře dinosaurů. Tito nebezpeční obři sdíleli své zdejší teritorium […]
Objevy Příroda 29.5.2025
Ač vědci zkoumají rostliny do detailů na úrovni molekul či z globálních perspektiv, jsou stále okamžiky jejich života, jež jsou prakticky neprobádané a dají se na nich udělat průlomové objevy.   Jedním z nich je uvolňování pylu prašníky a jeho přenos hmyzem mezi květy. Prchavý děj, k jehož studiu nám víc než moderní přístroje pomůže […]
Zubovina, označovaná často také jako dentin, je žlutobílá hmota podobající se kosti, která tvoří většinu lidského zubu. Nedávný objev, který američtí vědci učinili tak trochu náhodou, odhalil, že zřejmě vznikla ze smyslové tkáně prvohorních živočichů, kterým pomáhala vnímat okolí. Většina obratlovců disponuje v ústní dutině tvrdými útvary neboli zuby, které jim slouží především k uchopování, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz