Domů     Medicína
Studie podporující léčbu Covidu ivermektinem měla řadu nesrovnalostí
Martin Janda 16.7.2021

Měla to být velká bomba: lék používaný proti parazitickým hlísticím a některým ektoparazitům zvaný ivermektin je údajně velmi účinný proti nemoci Covid-19. Studie, na které bylo tvrzení postaveno, však byla stažena, protože v ní byly zjištěny vážné nedostatky..

Preprint studie o účinnosti a bezpečnosti ivermektinu – léku používaného proti parazitům, jako jsou červi a vši – při léčbě viru Covid-19, kterou vedl lékař Ahmed Elgazzar z univerzity Benha v Egyptě, byl v listopadu zveřejněn na stránkách Research Square.

Ve světě vzbudil velkou pozornost a i u nás některá média na svých titulních stranách psala o ivermektinu jako o téměř zázračném léku.

Autoři práce tvrdili, že se jedná o randomizovanou kontrolní studii, což je typ práce, který je považován za nejspolehlivější důkaz o zkoumaných záležitostech. Studie tvrdila, že pacienti s Covid-19 léčení v nemocnici, kteří „dostali ivermektin včas, zaznamenali podstatné uzdravení“ a že došlo k „zásadnímu zlepšení a snížení úmrtnosti ve skupinách léčených ivermektinem“ o 90 %.

Příslib léku pro léčbu Covidu je však vážně zpochybněn poté, co byla studie z „etických důvodů“ z webových stránek Research Square stažena. Společnost však Research Square neuvedla, o jaké obavy se jedná.

Nyní se ukázalo, že autoři projížděli celé odstavce z tiskových zpráv a webových stránek o ivermektinu a Covidu-19, aby změnili klíčová slova.

„Hlavní chybou je, že nejméně 79 záznamů pacientů je zjevným klonem jiných záznamů,“ řekl datový analytik a recenzent vědeckých studií Nick Brown.

Elgazzarova studie byla jednou z největších, která se snažila dokázat že ivermektin může pacientům s Covidem pomoci. Zastánci medikamentu ji také mnohdy uváděli jako důkaz jeho účinnosti. A to navzdory recenzovanému článku zveřejněném v časopise Clinical Infectious Diseases, podle kterého ivermektin „není vhodnou volbou pro léčbu pacientů s COVID-19“.

Další studie o ivermektinu stále probíhají. Například badatelé z Oxfordské univerzity stále zkoumají, zda podávání ivermektinu lidem s Covid-19 zabrání tomu, aby skončili v nemocnici.

Ukazuje se však, že nejlepší a jedinou cestou, jak předcházet nemoci Covid-19, je očkování.

Související články
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz