Domů     Medicína
Studie podporující léčbu Covidu ivermektinem měla řadu nesrovnalostí
Martin Janda 16.7.2021

Měla to být velká bomba: lék používaný proti parazitickým hlísticím a některým ektoparazitům zvaný ivermektin je údajně velmi účinný proti nemoci Covid-19. Studie, na které bylo tvrzení postaveno, však byla stažena, protože v ní byly zjištěny vážné nedostatky..

Preprint studie o účinnosti a bezpečnosti ivermektinu – léku používaného proti parazitům, jako jsou červi a vši – při léčbě viru Covid-19, kterou vedl lékař Ahmed Elgazzar z univerzity Benha v Egyptě, byl v listopadu zveřejněn na stránkách Research Square.

Ve světě vzbudil velkou pozornost a i u nás některá média na svých titulních stranách psala o ivermektinu jako o téměř zázračném léku.

Autoři práce tvrdili, že se jedná o randomizovanou kontrolní studii, což je typ práce, který je považován za nejspolehlivější důkaz o zkoumaných záležitostech. Studie tvrdila, že pacienti s Covid-19 léčení v nemocnici, kteří „dostali ivermektin včas, zaznamenali podstatné uzdravení“ a že došlo k „zásadnímu zlepšení a snížení úmrtnosti ve skupinách léčených ivermektinem“ o 90 %.

Příslib léku pro léčbu Covidu je však vážně zpochybněn poté, co byla studie z „etických důvodů“ z webových stránek Research Square stažena. Společnost však Research Square neuvedla, o jaké obavy se jedná.

Nyní se ukázalo, že autoři projížděli celé odstavce z tiskových zpráv a webových stránek o ivermektinu a Covidu-19, aby změnili klíčová slova.

„Hlavní chybou je, že nejméně 79 záznamů pacientů je zjevným klonem jiných záznamů,“ řekl datový analytik a recenzent vědeckých studií Nick Brown.

Elgazzarova studie byla jednou z největších, která se snažila dokázat že ivermektin může pacientům s Covidem pomoci. Zastánci medikamentu ji také mnohdy uváděli jako důkaz jeho účinnosti. A to navzdory recenzovanému článku zveřejněném v časopise Clinical Infectious Diseases, podle kterého ivermektin „není vhodnou volbou pro léčbu pacientů s COVID-19“.

Další studie o ivermektinu stále probíhají. Například badatelé z Oxfordské univerzity stále zkoumají, zda podávání ivermektinu lidem s Covid-19 zabrání tomu, aby skončili v nemocnici.

Ukazuje se však, že nejlepší a jedinou cestou, jak předcházet nemoci Covid-19, je očkování.

Související články
Nový výzkum, který se zaměřil na studium dvojčat, odhalil genetické rysy, které mohou signalizovat nástup roztroušené sklerózy dlouho předtím, než se u člověka projeví příznaky této nemoci. Změny v genové aktivitě imunitních buněk mohou pomoci označit lidi, kteří mají roztroušenou sklerózu, aniž by o tom věděli. Roztroušená skleróza (sclerosis multiplex) je chronické autoimunitní onemocnění, při […]
Nedávný objev britských vědců přinesl zcela nový pohled na bakterii Fusobacterium, která se běžně vyskytuje v ústech. Tato bakterie, dříve spojovaná spíše s negativními účinky, například s progresí rakoviny střev, nyní ukazuje svou potenciální schopnost „rozpouštět“ určité typy rakovinných buněk. Na obzoru se tak rýsuje převratná léčba nádorových onemocnění, byť je potřeba ještě další výzkum. […]
Rozvíjející se věda, zvaná epigenetika, naznačuje, že účinky traumatu, ať už se jedná o válku, genocidu, zneužívání či hladomor, mohou být zřejmě předávány z jedné generace na druhou, protože změní způsob zapínání a vypínání genů u potomků. Je to pro lidstvo přínosem, nebo zátěží, se kterou je třeba se vyrovnat? Epigenetika se zabývá tím, jak […]
Druhý říjnový týden udržuje v napětí a očekávání nejlepší světové vědce, právě v těchto dnech jsou totiž rozdávány Nobelovy ceny, jakožto ocenění za práci a objevy hned v několika oborech. Laureáty Nobelovy ceny za medicínu a fyziologii se letos stali američtí biologové Victor Ambros a Gary Ruvkun za objev mikroRNA a její role v regulaci […]
Virus marburg vyvolává hemoragickou horečku marburg, jejíž mortalita dosahuje až 90 %. Proti nemoci neexistuje lék ani schválená vakcína. Nyní vypukla epidemie nemoci ve Rwandě. Pokud by se nákaza šířila dále, jsou odborníci, kteří pracují na vývoji vakcín, ochotni poskytnout očkovací látky, které již prošly klinickou studií, rwandské vládě, aby se zamezilo dalšímu šíření nemoci. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz