Domů     Medicína
Zvířecí „lékaři“ odhalí nemoci dříve než laboratorní testy
Dagmar Garciová 24.6.2021
Úvodní foto: Pipsimv / pixabay

Nevábně zavánějící trus by dobrovolně nikdo neočichával. Speciálně vycvičené fretky však očichávání výkalů mají jako takovou profesi, při níž detekují choroby, konkrétně zjišťují přítomnost viru ptačí chřipky ve vzorcích kachního trusu.

Podle skupiny amerických odborníků, která fretky k danému úkolu vycvičila, jsou výsledky drobných lasicovitých šelem až na 90 % přesné, přičemž se to týkalo i vzorků trusu od kachen infikovaných jinými viry.

„Jedna z věcí, která je na tom skvělá, je okamžitá odpověď. Zjistíte ji během minuty a nemusíte odebírat vzorky, posílat je do laboratoře a čekat na výsledky několik dalších dní,“ sdělil spoluautor studie Glen Golden z Coloradské státní univerzity, jenž se zabývá tím, jak zvířata prostřednictvím pachu zjišťují nemoci.

Výborný čich

Mezi zvířata, jež jsou schopna zachytit nemoci ještě před laboratorními výsledky, patří psi, hlodavci a lasicovité šelmy – lasice, vydry, fretky. Všichni jmenovaní mají v mozku třikrát či čtyřikrát více buněk zachycujících pachy než lidé a další primáti.

Podle nové britské studie dokážou cvičení psi na letištích zaznamenat pach koronaviru u nakažených osob s přesností 94,3 %. Virus dokázali vycítit i u těch jedinců, u nichž byla přítomna pouze mírná nebo asymptomatická verze nemoci covid-19. Jiným příkladem je krysa obrovská (Cricetomys gambianus), jinak známá také jako krysa gambijská či křečkomyš gambijská, byla vědci vycvičena, aby identifikovala tuberkulózu ze vzorků slin a hlenů lidí žijících v Africe.

Šíří se rychle jako mor

V říjnu 2020 se o ničivých dopadech ptačí chřipky přesvědčil mimo jiné i australský stát Viktorie, kde bylo kvůli tomu vybito více než 460 000 kuřat na šesti farmách. Složitost zásahu v případě ptačí chřipky spočívá v tom, že laboratorní testy nemoc potvrdí nejdříve dva dny po nákaze.

V případě psů jsou výsledky okamžité. „Psi jsou vysoce spolehliví při zjišťování ptačí chřipky ze vzorků trusu nakažených zvířat hned v první den. Je to neinvazivní metoda a nemusíte zvíře zabít nebo uspat, abyste získali odpověď,“ prohlásil Golden.

Levnější varianta

Co se týče spolehlivosti, ta se psím „lékařům“ nedá vytknout, avšak jejich výcvik je časově i finančně náročný, i proto vědci svou pozornost obrátili k fretkám, které jsou svým chováním podobné psům a jež vynikají skvělým čichem.

V rámci výzkumu odborníci vycvičili šest fretek domácích (Mustela putorius furo), aby dokázaly rozlišit mezi vzorky trusu kachen nakažených ptačí chřipkou a vzorky zdravých zvířat. Jednotlivé vzorky se nacházeli v pěti krabicích a pouze v jedné z nich byl trus nakaženého tvora.

V průběhu čtyř testovacích dní všech šest fretek správně označilo krabici s nakaženým vzorkem tak, že se jí dotkly tlapou.

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz