Domů     Zajímavosti
Jak se mění móda v průběhu let? Největší módní trendy, které inspirují i dnešní dobu

komerční sdělení

Průřez módním světem od počátku věků by se pravděpodobně jen těžko vešel do celovečerního filmu. Podívejme se proto na trendy 20. století, které zásadně ovlivnily celý módní svět, až do dnešní doby. A že to bude výlet vskutku zajímavý!.

Ať už se jedná o 50. nebo 90. léta 20. století, tehdejší móda má jedno společné. O její základy se opírají všechny velké módní trendy dneška. Zkuste se podívat na současnou módu pro ženy.

Kalhoty s vysokým pasem z „devadesátek“, rozevláté barevné šaty z „šedesátek“ a boty gladiátorky inspirované ve starověkém Řecku. A co pánská móda?

I tam samozřejmě najdete spojitosti – kraťasy tak krátké, že by se za ně v „osmdesátkách“ nemusel stydět žádný pořádný rocker!

50. léta jako vrchol ženskosti

V 50. letech se móda soustředila na jedno – ženskou siluetu. Odívání kralovaly šaty s projmuté v pase s širokou sukní. Všichni si jistě vybavíme klasickou americkou krásku ve stylu pin-up. Ano, to jsou přesně 50. léta.

Ženskost podtrhující módu doplňovaly pečlivě dělané účesy – natupírované a pečlivě poskládané do vln.

V Čechách měly ženy často jiné starosti, než módu. Bylo těsně po válce, přídělový systém byl nejen na potraviny, ale také na oblečení a obuv. Nastupující éra komunismu se navíc zasloužila o to, že místo krásných šatů oblékalo stále více žen pracovní kombinézy a uniformy.

Továrny potřebovaly dělníky i dělnice a nebylo vůbec výjimečné, že na mužskou práci byly najímány ženy. Klasikou v rámci odívání se tak staly kalhoty, košile a správný budovatelský šátek ve vlasech.

Samozřejmě ale i k nám ze západu zavítaly trendy – šaty oslavující ženskou siluetu se nosily i v našich končinách. Jen třeba nebyly tak pestré, vládly jim spíš vzory kostek nebo proužků a měly hlavně tzv.

košilový střih. Tedy límeček, zapínání na knoflíčky a lehké rozšíření od pasu k lýtkům.

Na vlně hippie – 60. a 70. léta

Květiny, psychedelické vzory, pastelové barvy, čelenky a lenonky. Touha po svobodě, mládí a světu bez války. Přesně tyto myšlenky ovládaly módu v 60. a 70. letech na západ od nás. Dámy se nebály odhalit břicha v ultrakrátkých crop topech, pánové se zase nebály pořádné palety barev.

V našich končinách byla tato doba primárně ve znamení zvonových kalhot, krátkých áčkových sukní, roláků a oversized modelů – zejména sak, kabátů a šatů. Všemu vládly barvy. Stylem západu bylo toto oblečení pouze inspirované, ty skutečné trendy, které se k nám v té době dostaly pocházely primárně z východu, což se podepsalo nejen na materiálech, ale také na barvách, které často nebyly tak „růžové“, jako směrem k zapadajícímu slunci.

Zajímavé je, že většina oblečení byla už v té době velmi unisex. Jen spíš než trendovost k tomu vedl nedostatek.

V 70. letech slavila svůj velký boom džínovina. I u nás se daly sehnat džíny, nebyly však takovou samozřejmostí. Trendem byly spíš kalhoty z manšestru nebo tzv. tesilky. A když chtěly být dámy světové, nezbylo nic moc jiného, než najít si svou švadlenu.

Ty byly v 70. letech velmi v kurzu. Zejména takové, které šily podle Burdy!

Ze zvonáčů do mrkváčů – 80. a 90. léta

V 80. a 90. letech se se vnímání módy poněkud změnilo. Málokterý styl je tak diskutovaný, jako právě tento. Má svoje skalní příznivce, ale také odpůrce. Z odhalených předchozích dvou desetiletí se najednou svět oblékl do džínů s vysokým pasem mrkvového střihu a velkých barevných košil.

Velmi výrazně se změnily také účesy, které dostaly pořádné zásahy trvalou. Kdo ji neměl, jako by snad ani nebyl. Legíny, oversized bundy, dámská saka s pořádně vycpanými rameny. Z ženské siluety se jakoby nárazem stala mrkev! A tomu všemu vládlo jedno slovo. DISCO! Oblečení se třpytilo, lesklo a zářilo neonovými barvami.

U nás se pomalu začínala uvolňovat politická situace a i v módě byl tento fakt znát. Pomalu k nám proudilo zboží ze západu a najednou začalo být z čeho vybírat.

Související články
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi fungujícími klášterními pivovary a společně uvařili velikonoční speciály Poutní: Poutní Březnové a nové Poutní Dubnové. Právě tato a další piva budou moci pivaři ochutnat už zítra (27. […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz