Domů     Historie
Sluneční králové pokračují
Pavel Polcar 1.6.2021
Foto: nm.cz

Národnímu muzeu se povedlo vyjednat prodloužení zcela vyprodané výstavy světového formátu Sluneční králové o celé 4 měsíce, tedy až do 30. září tohoto roku.

Výstavu, o kterou je ze strany návštěvníků nevídaný zájem, tak nyní bude moci obdivovat každý, kdo to doposud kvůli protiepidemickým opatřením a omezené kapacitě nestihl. On-line prodej vstupenek se spustil již dnes 31. května v 11:00.

Ještě nikdy nebylo z Egypta do zahraničí zapůjčeno takové množství významných artefaktů jako právě na výstavu Sluneční králové. K vidění jsou unikátní exponáty z mnoha světových muzeí – z Egyptského muzea v Káhiře, z Velkého egyptského muzea v Gíze, z muzeí v Berlíně, Lipsku, Hannoveru, Heidelbergu, Hildesheimu a Frankfurtu nad Mohanem.

Součástí výstavy jsou rovněž předměty, které Národní muzeum získalo jako československý podíl na nálezech učiněných expedicí Univerzity Karlovy v Abúsíru. Kromě toho jsou zde využity i moderní audiovizuální technologie.

Vzhledem k protiepidemickým opatřením však nemohli tento jedinečný výstavní projekt vidět všichni zájemci, a proto se vedení Národního muzea rozhodlo opět začít jednat s Nejvyšší radou pro památky Egypta a dalšími zahraničními i tuzemskými zapůjčiteli o možnosti prodloužení výstavy Sluneční králové až do konce září 2021. Dohodu se nakonec podařilo uzavřít a díky tomu si budou moci návštěvníci i nadále vychutnávat atmosféru starověkého Egypta.

Jsem nesmírně rád, že mohu nyní oznámit další prodloužení této unikátní výstavy. Jedná se opravdu o mimořádný úspěch, protože se nám jednání se všemi partnery vydařilo již podruhé za sebou. Na tuto výstavu nám přišlo mnoho pozitivních ohlasů od návštěvníků, ale také nespočet žádostí o její prodloužení, takže věřím, že toto je skvělá zpráva pro všechny milovníky egyptské kultury,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Těší mě, že je o tuto výstavu takový zájem lidí. Mám tak velkou radost, že se vedení Národního muzea podařilo vyjednat s egyptskou stranou její prodloužení až do konce září. Sluneční králové jsou naprosto výjimečným mezinárodním projektem, který dokumentuje největší archeologické objevy českých egyptologů a návštěvníci si na ní mohou prohlídnout artefakty staré až pět tisíc let,“ dodává ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Na výstavu je stále nutné kvůli omezené kapacitě zakoupit vstupenky předem na konkrétní den a čas přes rezervační systém na oficiálních webových stránkách Národního muzea. Rezervace se nejprve spustily jen na měsíc dopředu, tedy do 6. července a následně se budou termíny na další časové období přidávat v závislosti na aktuálně platných protiepidemických opatřeních.

reklama
Související články
V německém Norimberku bylo před zahájením stavebních prací objeveno osm morových jam, obsahujících ostatky nejméně 1000 obětí této smrtící epidemie. Podle archeologů by tak společně mohly tvořit největší masový hrob, jaký kdy byl v Evropě odhalen. Jako mor je označováno vážné infekční onemocnění způsobené bakterií Yersinia pestis. První morová epidemie propukla v roce 541 v […]
Obří lidoop známý jako Gigantopithecus blacki měřil téměř tři metry na výšku a vážil kolem 270 kg. Druh přežíval dva miliony let v hustých čínských lesích, kde se živil žvýkáním ovoce a listů. Před 215 000 lety však došlo k jeho vyhynutí. Má se za to, že za to mohly změny klimatu. Nejnovější studie přináší […]
V dobách dávno minulých byla významnou středověkou metropolí. Její dávné kouzlo však dnes připomínají jen ruiny, které zároveň budí badatelské vášně. Zatímco někteří je považují za legendární zlaté doly židovského krále Šalamouna, další za zbytky města královny ze Sáby. Podle dosud nashromážděných faktů, zde k těžbě zlata skutečně docházelo. K biblickým dolům ale mělo Velké […]
Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla vědcům z Biologického centra Akademie věd ČR (BC AV ČR) a Okinawského institutu vědy a technologie (OIST) v Japonsku jedinečnou […]
Bez anestezie byly dějiny chirurgie spíše dějinami bolesti. I když od starověku se prověřovaly nejrůznější způsoby, jak během operací docílit znecitlivění, nejběžnější praxí zůstávalo řezání do člověka při jeho plném vědomí. Bolest dostala utrum až díky večírku.   V 19. století se mnohé večírky neobešly bez nehořlavého plynu s nevýraznou vůní a nasládlou chutí. Zábava s oxidem […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz