Domů     Medicína
Jak zlepšit poruchu řeči?
Dagmar Garciová 17.5.2021
Úvodní foto: sasint / pixabay

Výzkumný tým ve složení Luboš Brabenec, Patrícia Klobušiaková, Patrik Šimko, Milena Košťálová a Jiří Mekyska, pod vedením profesorky Ireny Rektorové, zjistil, že aplikováním neinvazivní stimulace mozku pomocí repetitivní transkraniální magnetické stimulace (rTMS) je možné dlouhodobě zlepšit řeč u osob trpících Parkinsonovou chorobou.

Neurovědci a neurovědkyně z výzkumného centra CEITEC Masarykovy univerzity sestavili společně s inženýry z Vysokého učení technického (VUT) v Brně speciální protokol, který umožňuje při deseti půlhodinových sezeních s touto speciální stimulací zlepšit poruchy řeči u pacientů s Pakinsonovou chorobou, a to až na několik měsíců.

Výsledky jejich výzkumu byly publikovány v prestižním odborném časopise Brain Stimulation.

U pacientů s Parkinsonovou chorobou se velmi často objevují problémy s řečí. Nemocní mluví velmi potichu, mají problém s výslovností a jejich řeč je často monotónní, objevuje se i porucha tempa a rytmu řeči.

Běžně používaná léčba Parkinsonovy nemoci není u těchto příznaků příliš účinná a speciální logopedická péče je časově velmi náročná a není široce dostupná. Prokázali jsme, že problémy s řečí u těchto pacientů jsou z velké části způsobeny narušenou aktivitou té části mozku, která je zodpovědná za sluchovou zpětnou vazbou,“ uvedla profesorka Irena Rektorová.

Repetitivní transkraniální magnetická stimulace je neinvazivní stimulace pulzním magnetickým polem pomocí hlavové cívky. Tato metoda, při které se stimuluje mozek pomocí silného elektromagnetu, se v současnosti v praxi používá u léčby deprese, u ostatních onemocněních se prozatím používá čistě experimentálně.

Náš výzkumný tým jako první použil tuto metodu pro stimulaci té části mozku, která je zodpovědná za sluchovou zpětnou vazbu. Byl také první, který prokázal, že tato metoda může mít dlouhodobý efekt na poruchy řeči u pacientů s Parkinsonovou chorobou,“ řekl první autor studie Luboš Brabenec.

Tento výzkum nejenže nalezl novou a účinnou metodu, kterou lze použít pro dlouhodobé zlepšení řeči pacientů s Parkinsonovou chorobou, ale také pomohl vědcům a vědkyním lépe pochopit, jakým konkrétním způsobem ovlivňuje rTMS fungování mozku a jakým způsobem mění propojení jeho částí.

„Díky našemu výzkumu bude v budoucnu možné léčit řečové obtíže i pomocí neinvazivní stimulace mozku. Pacientům tyto obtíže mohou narušovat schopnost komunikace, a tedy každodenní fungování. Díky našemu objevu jsme schopni zlepšit kvalitu jejich života.

Naše výsledky mohou být použity v dalším výzkumu, kdy lze testovat efekt různých typů neinvazivní stimulace (prováděné i v domácím prostředí), v kombinaci s dalšími terapeutickými metodami,“ dodala profesorka Irena Rektorová.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz