Domů     Vesmír
Technologie vyvinuté pro lety do kosmu, které našly místo i v našem každodenním životě

komerční sdělení

Když se řekne vesmírný výzkum, každý z nás si nejspíš vybaví velmi nákladnou záležitost, jež není určena pro „obyčejné lidi.“ Ve skutečnosti není nic vzdálenějšího pravdě. Řadu vynálezů, určených jen pro pobyt mimo zemskou atmosféru, totiž dnes používáme zcela běžně. A mnohdy nám značně ulehčují život.

Bez vesmíru by nebyla kojenecká výživa

Samozřejmě – sušené mléko je technologií už velmi prastarou. Ovšem po dlouhou dobu v něm chyběly dvě velmi důležité polonenasycené mastné kyselina DHA a AA, jež se v mateřském mléku běžně vyskytují a jsou důležité pro vývoj mozku kojenců.

A byly „objeveny“ vlastně omylem – díky výzkumu NASA, který se zaměřil na možnost vyrábění kyslíku na oběžné dráze za pomoci mořských řas. Zkušenosti s jejich pěstováním pak byly využity v potravinářském průmyslu, a to zejména v oblasti kojenecké výživy a dalších doplňků stravy.

Díky NASA máme i část povinné části autolékárničky

Řeč je o termofólii. Známe ji jako stříbrnou nebo zlatou přikrývku, kterou tvoří lehký plast s tenkou vrstvou hliníku. Nabízí mimořádně silnou tepelnou izolaci, a jako bonus i nepromokavost a neprodyšnost.

Zabrání tedy nejenom ztrátě tělesného tepla například při zranění nebo během šoku, ale v případě nouze ji lze použít i jako pláštěnku.

A k čemu ji používá NASA? Jako izolaci a ochranu pro všechna svá zařízení. Najít ji tedy můžete na ISS, stejně jak ona populárních „roverech“ brázdících povrch Marsu. Ani astronauti Apolla 11 a další legendy by se bez ní neobešli! A přitom vypadá na první pohled tak nenápadně.

Jak je to s příběhem suchého zipu

Velmi často se jako příklad úspěšného „kosmického“ výzkumu používá i suchý zip. Má dokonce i svůj den – oslavit ho můžete 2. srpna. Ovšem ve skutečnosti vznikl během druhé světové války ve Švýcarsku a lety NASA ho jen zpopularizovaly.

Stejně dobře totiž udrží osobní věci astronautů i naše boty nebo dětské pleny. Jeho prapůvodním vzorem je pak plod lopuchu se svými zpětnými háčky, díky nimž se semena zachytávají na srsti savců a šíří se tak do dalekého okolí.

Ve hře je i komfortní spánek

Zamysleli jste se někdy nad tím, jak je vlastně definována luxusní matrace? Je to díky materiálu, komfortu poležení, odolnosti – nebo dokonce vším dohromady? Podle odborníků je nejdůležitější dojem, jaký na vás během spánku zanechává.

Například matrace Curem vám díky unikátním použitým technologiím nabídnou doslova „stav beztíže“ už v okamžiku, kdy na ně ulehnete.

Jde o pěnové matrace vyráběné speciální technologií nástřiku pěny. Kombinují několik typů i tuhostí pěn a vaší páteři dodají tu nejlepší možnou stabilitu v jakékoliv poloze.

A co má tato technologie společného s vesmírem? Inu, i astronauti potřebují kvalitní matrace, aby si řádně odpočinuli. Vyžadují nejvyšší možný komfort spánku, kombinovaný s perfektními ortopedickými vlastnostmi – to kvůli zvýšené zátěži na klouby a páteř, jež na ně bude čekat po návratu do pozemské atmosféry. A právě díky tomu vznikla známá paměťová pěna.

Matrace Curem jsou testovány v moderním testovacím centru SleepLabTM ve Švýcarsku. Nic není přehlíženo – důležitý je jak pečlivý výběr a kontrola vstupních materiálů, tak i vysoká kvalita zpracování. Díky tomu optimalizují tlak na vaše tělo přesně podle hmotnosti a tvaru postavy.  Plně se vám v tomto ohledu přizpůsobí a výsledný spánek je tedy mnohem hodnotnější a klidnější, protože díky zmíněnému stavu odlehčení nemusíte tak často střídat spánkové polohy. Jde o unikátní technologii Curem IQ Comfort.

A jako bonus k nim také dostanete 10letou záruku. Ať už si vyberete kteroukoli z matrací Curem, budete určitě nadšeni.

Související články
Při pohledu na hvězdný pár v srdci úchvatného oblaku plynu a prachu astronomy čekalo překvapení. Hvězdné páry jsou si obvykle velmi podobné, jako dvojčata, ale v případě HD 148937 se jedna hvězda zdá být mladší a na rozdíl od druhé je magnetická. Nová data Evropské jižní observatoře (ESO) naznačují, že v systému byly původně hvězdy […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
V pondělí 8. dubna k nebi nad severní Amerikou vzhlédnou miliony pohledů. Uprostřed dne nebe potemní a obloha se zbarví do soumračna. Nastane úplné zatmění Slunce. I když od posledního neuplynulo ani 7 let, to letošní bude výjimečné. Měsíc je asi 400krát menší než Slunce, shodou okolností je také 400krát blíže Zemi. Čas od času nastane okamžik, […]
Lidí, kteří delší dobu pobývali ve vesmíru, není mnoho, takže se jakýkoliv výzkum, týkající se působení vesmírného prostřední na lidské zdraví, potýká s nedostatkem „účastníků“. Proto dlouhou dobu nebylo jasné, jak častým problémem je při pobytu na ISS „obyčejná“ bolest hlavy. Ačkoliv již od dob programu Apollo astronauti hlásili, že se při pobytu v prostředí […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz