Domů     Technika
CEITEC přilákal špičkového zahraničního vědce na VUT
Dagmar Garciová 5.3.2021
Eric D. Glowacki mimo jiné získal v roce 2018 Dream Chemistry Award. Soutěž byla pořádána v České republice. Foto zdroj: ÚOCHB

Výzkum Erica D. Glowacki je přímo motivovaný aplikacemi v medicíně. Jeho ERC grant se zabývá průlomovým výzkumem a vývojem bezdrátové stimulace nervů, která se používá v lidském těle.

Členové jeho výzkumné skupiny, která od konce minulého roku funguje na CEITEC VUT, budou pracovat na výrobě ultratenkých a bezdrátových stimulátorů napájených z vnějšku těla. Do Brna se polský vědec přesunul ze švédského Linköpingu.

Základní výzkumné otázky skupiny „Bioelektronické materiály a systémy“ je zjistit, jak elektrický proud interaguje s živými organismy na úrovni jednotlivých buněk a nervových tkání. V centru jejich zájmu nebude jen vliv stejnosměrného proudu, při jehož použití převažují elektrochemické jevy, ale také vliv střídavého proudu, který je schopný stimulovat nervové a svalové buňky.

Vedoucím nové výzkumné skupiny na CEITEC VUT je polský vědec Eric D. Glowacki. Mladý vědec má impozantní zkušenost z několika vědeckých mezinárodních pracovišť. Univerzitu vystudoval ve Spojených státech amerických, doktorát získal v rakouském Linci a od roku 2016 pracoval ve Švédsku na univerzitě v Linköpingu.

Do Brna ho přilákaly nejen možnosti spolupráce, vědecké zaměření CEITEC, ale také vybavení výzkumného centra: „Pracoval jsem v mnoha akademických čistých prostorách po celém světě a nepřeháním, když řeknu, že podmínky na CEITEC jsou opravdu vynikající.

Laboratoře v čistých prostorách umožní naší skupině vyrábět biomedicínské prvky a součástky vysoké kvality,“ vysvětluje.

Eric D. Glowacki s sebou do Brna přináší také svůj ERC grant, který patří mezi ty nejprestižnější na světě. „Aktuálně se jedná o náš největší projekt. Zaměřuje se na stimulaci bloudivého nervu, který se používá k léčbě chronických zánětlivých stavů, zejména Crohnovy choroby,“ popisuje záměry výzkumu s tím, že současné implantované stimulátory jsou velké, invazivní a vyžadují pravidelnou výměnu baterie.

Hlavním cílem jejich grantu ERC je vyzkoumat, vyvinout, a také vyrobit stimulátory, které jsou ultratenké, bezdrátově napájené z vnějšku těla a ideálně bez nutnosti použití chirurgicky implantovaného zařízení.

Na vznik vědecké skupiny přispělo statutární město Brno pomocí dotace v celkové výši 28 milionů korun. Městský grant je určen na vznik čtyř juniorních výzkumných skupin s potenciálem vzniku tzv. spin-offů.

Skupiny se pod vedením mladých výzkumníků mají zaměřit především na inovativní výzkum v oblasti nano, mikro a biotechnologií či materiálových věd.

Cílem spolupráce města Brna a CEITEC VUT je navýšení počtu excelentních výzkumných týmů, zintenzivnění mezinárodní spolupráce na poli inovací a zvýšení atraktivity Brna pro talentované vědce. Podpora vzniku výzkumných skupin koncepčně navazuje na stipendijní program Brno Ph.D. Talent, kterým město každoročně podporuje kariéru začínajících vědců,“ přibližuje náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Rozšiřování výzkumných skupin o špičkové zahraniční vědce je dlouhodobým strategickým záměrem CEITEC VUT. Eric Glowacki do Brna přináší nejen cenné zkušenosti z mezinárodního prostředí, ale také výzkumné téma s velkým potenciálem.

Jsem rád, že v tom vidí smysl i městští zastupitelé a poskytují nám v rozvoji tímto směrem velkou podporu,“ doplnil ředitel CEITEC VUT Radimír Vrba.

reklama
Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz