Domů     Technika
Jak navrhnout lžičku…
Jan Zelenka 21.1.2021

S Průmyslem 4.0 vstoupí do našich životů nová kvalita, ale také mnoho změn. Na trhu práce už nebude taková poptávka po jednostranně zaměřených specialistech, žádanými se stanou spíš uchazeči s interdisciplinárními znalostmi. .

Ve vědecké práci je takový přístup nutný už dnes a seznamují se s ním například i studenti Fakulty multimediálních komunikací na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně..

Fakulta multimediálních komunikací, Ateliér Průmyslový design, František Dvořák, Kuberg Tauro, 2018

Když průmyslový designér Carl-Gustaf Jahnsson navrhoval příbory Dragon pro značku IKEA, nemusel příliš přemýšlet nad tvarem lžíce, protože ten už prověřily desítky tisíc let používání, nejstarší dochované kusy pocházejí z mladší doby kamenné.

Výzvu, před kterou stál, mu to ovšem nijak neusnadnilo. IKEA požadovala nadčasový, ale přitom originální vzhled, vyvážené proporce zaručující příjemné držení v ruce, odolný, ne však příliš drahý a na údržbu náročný materiál, ideálně s nízkou hmotností, aby nezvyšovala náklady na přepravu a zároveň vhodný pro aspoň částečně ekologickou velkovýrobu.

Takové zadání vyžaduje nejen estetické cítění, ale také hlubší znalosti z fyziky, chemie, ekonomie a nakonec i psychologie, kulturologie nebo sociologie. Jahnsson si je evidentně osvojil a dokázal prakticky aplikovat – jeho příbory Dragon prodává IKEA přes třicet let, osvědčily se jako věrní služebníci v milionech domácností a restaurací po celém světě, zatímco příborové sety ostatních návrhářů se jen krátce mihly kolem a zmizely v zapomnění.

Fakulta multimediálních komunikací, Ateliér Animovaná tvorby, Pod mrakem (2018, Filip Diviak a Zuzana Čupová)

Nové možnosti komunikace

Už svým názvem odkazuje Univerzita Tomáše Bati na slavnou tradici českého průmyslníka, který jako první spojil výrobu, obchod, dopravu, služby a finance v jeden pevně provázaný celek.

Baťovy postupy, dodnes platné v top managementu, ovlivnily myšlení mnoha ekonomů a položily základy moderního marketingu.

Na Fakultě multimediálních komunikací studenti zkoumají nové možnosti orální, textové a obrazové komunikace, které přinášejí současné technologie. Není to jen každému dobře známé prostředí webů, aplikací a sociálních sítí, ale také umění, design a virtuální či rozšířená realita.

Absolventi se pak stávají nepostradatelnými respektovanými členy týmů v komunikačních, reklamních a PR agenturách, v televizní a dokumentární tvorbě, animačních a postprodukčních studiích, grafických ateliérech, ve výstavnictví či sklářském nábytkářském a automobilovém průmyslu.

Vítání jsou též na  marketingových pozicích ve firmách, kulturních institucích nebo neziskových organizacích.

Cestování jako součást vzdělání

Tomáš Baťa podporoval zaměstnance v celoživotním vzdělávání a zřídil pro ně dokonce vlastní školu (Baťova škola práce pro mladé muže a ženy). Chápal též důležitost zahraničních studijních cest, sám takové podnikl čtyři, všechny do USA, kde sbíral zkušenosti nejen v obuvnictví, ale třeba i u Henryho Forda.

Studenti Fakulty multimediálních komunikací mají také možnost vycestovat na dvou až tříměsíční stáž či studijní pobyt, stačí si jen vybrat jednu z více než sedmdesáti partnerských univerzit. Nejrozšířenějším a nejoblíbenějším programem je Erasmus+ pro země EU, zlínská univerzita však umožňuje podívat se i do Asie, nebo Ameriky.

Výběr instituce nebo firmy, kde chce student působit, je zcela na něm, cesta však pochopitelně musí souviset s oborem studovaným na FMK.

Celofakultní Den otevřených dveří se bude konat online ve čtvrtek

4. února 2021 od 10 do 20 hodin.

Termíny podání přihlášek a přijímacích zkoušek pro bakalářské studijní programy

Do 31. března 2021 podávejte přihlášky na studium těchto oborů:

• Mediální a komunikační studia, prezenčně a kombinovanou formou studia

• Teorie a praxe animované tvorby, prezenčně

• Teorie a praxe audiovizuální tvorby, prezenčně (specializace: Kamera, Produkce, Režie a scenáristika, Střihová skladba, Vizuální efekty, Zvuková skladba)

termín přijímací zkoušky: květen – červen 2021

Termíny podání přihlášek a přijímacích zkoušek pro navazující studijní programy

Do 31. března 2021 podávejte přihlášky na studium těchto oborů:

• Mediální a komunikační studia, prezenčně a kombinovanou formou studia

• Arts Management, prezenčně a kombinovanou formou studia

• Teorie a praxe animované tvorby, prezenčně

• Teorie a praxe audiovizuální tvorby, prezenčně

• Multimédia a design, prezenčně (specializace: Design obuvi, Design oděvu, Design skla, Digitální design, Grafický design, Produktový design, Tvorba prostoru, Průmyslový design, Reklamní fotografie, Game Design).

• Teorie a praxe audiovizuální tvorby, prezenčně (specializace: Kamera, Produkce, Režie a scenáristika, Střihová skladba, Vizuální efekty, Zvuková skladba)

termín přijímací zkoušky: květen – červen 2021

reklama
Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama