Domů     Medicína
HIV i nadále zůstává hrozbou
Pavel Polcar 30.11.2020

Ačkoliv to tak v letošním roce možná nevypadá, spolu s příchodem nového typu koronaviru nevymizely ze světa ostatní závažné nemoci. Jednou takovou, na kterou by se v žádném případě nemělo zapomínat, je ta, jež „slaví“ svůj den 1. prosince – HIV infekce, jejíž pokročilé stadium je označováno zkratkou AIDS.

Světový den boje proti této nemoci připadá každoročně na první den v prosinci a pro širokou veřejnost je příležitostí k šíření osvěty o nemoci AIDS, k vyjádření podpory lidem žijícím s HIV i k uctění památky jeho obětí.

Na HIV již není směřována taková pozornost jako tomu bylo dříve a u veřejnosti se bohužel pozvolna vytrácí povědomí o prevenci.

Na HIV už se neumírá tak často jako v minulosti, ale je tu stále s námi,“ říká MUDr. David Jilich z AIDS centra Kliniky infekčních, tropických a parazitárních nemocí Nemocnice Na Bulovce a doplňuje:

AIDS rozhodně není totéž co HIV, je to synonymum pro rozvinutou a pokročilou HIV infekci. Většina z pacientů nemá AIDS a nikdy ho mít nebude, a to díky včasnému odhalení infekce a léčbě. V České republice je kolem deseti procent pacientů s AIDS. Drtivá většina spadá do kategorie osob žijících s HIV.“.

Léčba HIV udělala v posledních desetiletích velký pokrok – jsou k dispozici vysoce účinné léky a především se změnil přístup k pacientům. Od roku 2015 platí celosvětový konsenzus, že léčba má být podávána ihned po stanovení diagnózy všem lidem bez ohledu na věk, zdravotní stav či délku probíhajícího onemocnění, což do té doby neplatilo.

Díky tomu je přes 95 procent osob v současné době léčených. „U HIV infekce je největším úskalím dlouhé bezpříznakové období. To znamená, že člověk, který je nakažený například rok, stále vypadá zdravě a cítí se tak.

Může podstoupit běžná vyšetření, včetně krevních testů, a nic se nemusí prokázat. Pouze cílený krevní test odhalí HIV v jakémkoliv stadiu, případně potvrdí podezření. V krajním případě může být dotyčný člověk i deset let HIV pozitivní bez jakýchkoliv příznaků, přitom je infekční a může nakazit další osoby“, vysvětluje MUDr. David Jilich.

Rozvoji infekce může zabránit včasné podání léků – antiretrovirotik. Pokud jsou léky podány včas, nakažená osoba může prožít stejně dlouhý a kvalitní život jako osoba bez HIV. Diagnostikovaní pacienti se v České republice léčí v celkem osmi specializovaných HIV centrech.

Největší z nich je právě v Nemocnici Na Bulovce. V současnosti má v péči více než 1700 pacientů. V Praze je další HIV centrum v Ústřední vojenské nemocnici, zbylá jsou v Hradci Králové, Brně, Ostravě, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích a Plzni.

Nejvíce nově odhalených případů HIV infekce bylo v roce 2016 (286 případů), následující dva roky počty optimisticky klesaly, aby v loňském roce došlo ke stagnaci až nepatrnému vzestupu.

MUDr. David Jilich

Kvůli pandemii koronaviru se v letošním roce testuje na HIV méně, což do určité míry zkreslí počet diagnostikovaných pacientů. Realita bude ovšem jiná. Odborníci přitom poukazují na potřebu testovat na HIV více bez ohledu na pandemii koronaviru, protože přibližně 30 procent z nových případů za rok není odhaleno včas.

HIV specialisté v mnoha evropských zemích prosadili testování na HIV u hospitalizovaných osob s podezřením na koronavirus, a to vzhledem k možné shodě klinických příznaků u některých plicních chorob, které postihují osoby s HIV. Je to nejen způsob, jak tyto nemoci odlišit, ale stejně tak i příležitost snížit počet osob s HIV, které by jinak testovány nebyly.

Počet testů na HIV za rok, stejně jako procento pozdě odhalených osob ukazuje na nesprávné nastavení naší testovací praxe. Například u praktických lékařů je nabídka testování na HIV spíše výjimkou. Nejvíce HIV pozitivních je v Praze, a to především ze sociologicko-ekonomických důvodů a také kvůli početné gay komunitě.

Na druhé straně je povědomí o HIV infekci mezi homosexuály mnohem vyšší než u heterosexuálních párů. Průzkumy ukazují, že většina lidí už téměř na HIV zapomněla, nicméně každý, kdo měl za svůj život byť jediný rizikový pohlavní styk, může být ohrožen přenosem HIV a jiných pohlavně přenosných chorob.

Je však důležité zdůraznit, že pokud je pacient s HIV dobře léčený, při běžném kontaktu není pro své okolí nijak nebezpečný.

Fakta:

• Z celkového počtu 3 462 HIV pozitivních pacientů v ČR bylo k říjnu letošního roku 85 % mužů a 15 % žen.

• HIV pozitivních osob ve věku 50+ je u nás méně než v ostatních zemích světa.

• Nejvíce nově odhalených HIV pozitivních osob je ve věku 30–40 let. Dříve to bylo v celé Evropě 25–35 let, a to včetně ČR.

reklama
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz