Domů     Zajímavosti
Matematika, královna přesnosti a dokonalosti

komerční sdělení

Někomu jde matematika snadno a s lehkostí a navíc přináší pocit, že s každým novým poznatkem roste sebevědomí a schopnosti orientovat se ve světě kolem. Mnozí se ale cítí úkoly této přesné vědy zaskočeni.

Čím vším nás matematika může obohatit a proč se z ní v poslední době stal strašák? .

Jeden z našich nejúspěšnějších podnikatelů, který je současně vědcem a výtečným matematikem, Karel Janeček, si v dětství oblíbil logické hry a bavilo ho přemýšlet. A matematika se mu díky své přesnosti jevila vždy spravedlivá a objektivní.

A s léty praxe dospěl k myšlenkám, které staví královnu věd do daleko pozitivnějšího světla. Karel Janeček si udělal čas a odpověděl na otázky našeho sesterského magazínu Junior 21.století, který je určen dětem.

Je matematika opravdu svět přesnosti a dokonalosti?

Matematika je naprosto přesná v tom, že se musí shodnout dva různí lidé, z jakýchkoliv kultur nebo s jakýmikoliv názory, zda je dané tvrzení pravdivé nebo nepravdivé, případně nedokazatelné. Pokud by se neshodli, jeden z nich musel udělat chybu a tu chybu mohou po společné diskusi najít.

Matematika je tedy objektivní. A v jistém smyslu je i dokonalá, právě tou spravedlivou objektivitou.

Jde o biflování výpočtů a vzorečků?

Je asi dobré umět malou násobilku. Nemá smysl se v matematice cokoliv učit nazpaměť, biflovat. V matematice je nejdůležitější racionálně pochopit, co se děje, přijít na princip a pak si vzorečky přirozeně odvodit.

Základ je chápat, jak věci v matematice fungují. Pak je při řešení nějaké úlohy nebo problému důležitý nápad, odhad, nebo i dobrý vnitřní pocit, jak by to asi tak mohlo být. Tedy využít kromě rozumu a logiky také intuici.

 Co umí matematika v myšlení probudit

Matematika je absolutní základ životního vzdělání. Dobře učená matematika, ne jen mechanické počty a učení se vzorečků nazpaměť.  Matematika podporuje schopnost racionálně myslet, dělat logické závěry, vyhodnocovat možnosti, vidět souvislosti, poznat, co je příčina, co následek.

Díky schopnosti dobře racionálně myslet je člověk skutečně svobodný a samostatný, protože se nenechá lehce zmanipulovat. A manipulace je v dnešní době problém po celém světě. Logické myšlení je tedy klíčové, a to zdaleka nejen pro větší úspěch v práci a lepší uplatnění. A čím dřív na to v životě přijdete, tím úspěšnější a spokojenější budete.

 Jak by se měla matematika učit?

Jestli platí heslo “škola hrou”, tak pro matematiku platí “škola hrou na druhou”. Těch možností, jak zaujmout děti pro matematiku je více, skvělá je například Hejného metoda. Dává dětem zajímavé úkoly, řeší problémy, které si dovedou dobře představit a baví je to, takže se matematiku učí přirozeným způsobem.

Tak rozvíjíte nejen logické myšlení, ale necháváte právě prostor pro vlastní intuitivní nápady. To je výuka matematiky 21. století. Doporučuji vyzkoušet úplně jednoduchou a přitom zábavnou a obohacující deskovou hru Abaku.

Je pro všechny věkové kategorie a díky ní zjistíte, že matematika může být fakt zábava.

 

Kde všude najdou nadaní matematici uplatnění?

Jako společnost stojíme na rozcestí, na křižovatce dějin. Čistě logické, mechanické racionální myšlení, pro to bude čím dál tím menší uplatnění, v praxi to udělají stroje a umělá inteligence. Budoucnost je o tom umět sjednotit myšlení a cítění a tímto spojením dosáhnout obrovské synergie a vytvářet hodnoty.

 Právě nyní, v těchto měsících, se děje nejvíce společenských celosvětových změn.

Zajímavost:

Číslo 21 a Sheldonova hypotéza

Znáte Teorii velkého třesku? Podle Sheldona je číslo našeho vesmíru 73, což je 21. prvočíslo. Když si vyhledáte „prohozené“ 12. prvočíslo, je to 37. Zajímavé, že? A kolik je 3 krát 7 asi víte. Je to v naší desítkové soustavě jediný takový případ dvojice čísel (12 a 21) a odpovídajících prvočísel s těmito výjimečnými vlastnostmi, a platí to zrovna pro výjimečnou dvojici 12 a 21. To popírá zákony pravděpodobnosti ve smyslu, že to nemůže být náhoda. A ještě k tomu navíc 12×73 = 876 (8+7+6=21), 12×37=444 (součet 12) a 21×37=777.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz