Domů     Příroda
Úsilí ochranářů představuje kůň Převalského
Pavel Polcar 5.10.2020
Jácint, Mogoi

Desítky let trvající úsilí o záchranu koně Převalského (Equus ferus przewalskii) a jeho návrat do přírody, ve kterém zásadní roli sehrává Zoo Praha, se postupně přibližuje cíli. Potvrzuje to i analýza publikovaná nedávno v odborném časopise Conservation Letters.

Autoři analýzy si položili otázku, kolik druhů ptáků a savců se díky ochráncům přírody podařilo zachránit před vyhubením. Odpověď zní, že snad až 48 – a jako příklad úspěšnosti tohoto ochranářského úsilí je uváděn právě kůň Převalského. Poslední divoký kůň se tak pomyslně přesouvá z červeného do zeleného seznamu.

„Úspěšnost naší společné práce potvrzují i poslední zprávy z Mongolska,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „V Přísně chráněné oblasti Gobi B, kam směřovala většina z našich – ‚českých‘ – transportů, počet koní Převalského již překročil tři sta.

Jen letos se v Gobi B narodilo na šedesát hříbat a tři z námi přepravených klisen – Anežka, Xara a Greta – jsou již babičkami. Přitom když jsme s našimi leteckými transporty začínali, bylo tam všehovšudy šestapadesát koní.“.

„Krásu divokých koní“ v jejich domovských stepích a polopouštích uprostřed Asie mohou nyní návštěvníci Zoo Praha obdivovat i na stejnojmenné výstavě fotografií, která je umístěna v jurtě u horní stanice lanovky.

„Pozorování koní Převalského ve volné přírodě je pro mne vždy spojeno s radostí a s pocitem ohromného zadostiučinění,“ říká Miroslav Bobek. „Snad bude patrné i z fotografií, které během našeho Návratu divokých koní pořizovala řada autorů.“.

Zoo Praha se nejen významně podílela na záchraně koně Převalského a vede jeho světovou plemennou knihu, ale ve spolupráci s Armádou ČR také uskutečnila již devět leteckých transportů koní Převalského do západního Mongolska. Z Prahy tam bylo přepraveno již 33 klisen a jeden hřebec.

„Jubilejní desátý transport naplánovaný na letošní červen jsme z pochopitelných důvodů museli o rok odložit,“ konstatuje Miroslav Bobek. „Snad se podaří ho uskutečnit příští rok. Současně je ale třeba se dívat i dál dopředu.

Populace koní Převalského v Gobi B již bude dostatečně početná a my začínáme připravovat projekt, který by měl koně Převalského časem navrátit také do další části Mongolska – na východ.“.

Fotografie: Pavel Bobek, Khalil Baalbaki

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz