Domů     Zajímavosti
Jak funguje a co vše dokáže vytisknout 3D tiskárna?

komerční sdělení

3D tisk je moderní technologie, která nám umožňuje tisknout trojrozměrné objekty pomocí naprogramované předlohy. Nejběžnější principem 3D tisku je tisk předmětu po jednotlivých vrstvách, které se do sebe zatavují, tzv.

technika FDM (FusedDeposition Modeling). Nejdříve se musíme rozhodnout, co přesně chceme tisknout a podle toho vytvořit 3D model v jednom z několika programů.

Pokud nejsme zkušení ve vytváření 3D modelů, stačí si nějaký stáhnout v online knihovnách. Podle 3D modelu se pak tiskárna naprogramuje a vytiskne požadovaný 3D předmět ze zvoleného materiálu, kdy jde většinou o určitý druh plastu.

3D tisk se vyvinul až tak, že dnes již touto technologií dokážeme postavit i dům. Ať už se jedná o bungalov či několika patrovou budovu, 3D tisku se nekladou v tomto ohledu meze. Nejdříve dojde k vytištění základní stavby, což trvá jen pár dní..

Materiál je nejčastěji tvořen tzv. cementovou směsí, která obsahuje příměs skelných vláken a recyklované stavební sutě. Avšak je jasné, že na klasických 3D tiskárnách dům nevytvoříte. Na tento typ tisku je potřeba velkých několika metrových tiskáren, tyto 3D tiskárny pak vytisknout nosné konstrukce, které se postupně vyztužují, upravují a dokončují. Ve 3D tisku budov, zatím vyniká hlavně Čína a Dubaj.

Využití 3D tisku napříč obory

3D tisku se využívá napříč mnoha obory. Ať už jde o strojírenský průmysl nebo umělecký, 3D tisk najde uplatnění téměř všude.

3D tisk modelů se využívá např. v elektronickém průmyslu. 3D modely elektroniky slouží k výrobě různých součástek – tištěné spoje, konektory, transformátory, displeje, tlačítka, mechanické součástky či vnější pouzdro zařízení.

3D tisku se využívá hojně i v již zmíněném odvětví strojírenství. 3D tisk napomáhá zrychlit, zlevnit a usnadnit malosériovou výrobu, výrobu různých prototypů, náhradní díly. Využívá se také pro výrobu dílů pro automobilový a letecký průmysl.

3D tisk nezklame ani při výrobě reklamních výrobků, kdy pomáhá při návrhu finálního předmětu.

Hojné využití má 3D tisk i v architektuře a stavebnictví. Pomocí 3D tisku si dokážeme vytvořit model navrhované stavby a dokážeme si ji tak lépe představit. Ve stavebnictví se jedná už i o stavbu hotových reálných budov, viz výše.

Využití 3D tisku nezklame ani v oboru lékařském a v oblasti vědy a výzkumu. Můžete si vytisknout různé pomůcky do laboratoře, protetické pomůcky, anatomické modely, implantáty.

Děti si mohou vytisknout různé hračky, autíčka, postavičky atd. Různým kutilům se meze nekladou. V oblasti umění a módy se 3D tisk taky neztratí.

Kolik stojí 3D tisk, když si chci něco vytisknout?

Cena 3D tisku závisí na mnoha různých faktorech jako je velikost tištěného objektu, druh použitého materiálu a přesnost tisku. Cena se především odvíjí od množství použitého materiálu a doby tisku, která se mění v závislosti na těchto faktorech.

Doporučujeme zakázkový 3d tisk Ostrava, kde dostane každá zakázka cenu na míru podle požadavků zákazníka. Hotový výrobek Vám pošlou klidně po celé ČR.

Cena stolních 3D tiskáren je již o trochu větší. Ty nejlevnější se pohybují okolo 5000 Kč, lepší už přes 20 000 Kč, ty nejdražší stojí kolem 200 000 Kč. Je na Vás, jak kvalitní tiskárnu budete chtít, jak velký tiskový prostor potřebujete a nebo jaké materiály chcete tisknout.

Ceny se odvíjí podle velikosti, přesnosti, způsobu tisku atd. Materiál do 3D tiskáren se dá získat na více e-shopech, cena se pohybuje od cca 370,- do 1900,- za cívku, na které je tisková struna namotaná.

Doporučujeme e-shop 3dtiskni.cz, kde zároveň dělají i zakázkový 3D tisk.

Související články
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících. Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos. V […]
Má pověst jedné z nejnavštěvovanějších sociálních sítí. S každým dalším přečteným příspěvkem však podle výzkumu vědců z Torontské univerzity naše psychika značně trpí. Autoři studie, která byla publikována v časopise Communications Psychology zjistili, že přihlášení na sociální síť X (dříve známé jako Twitter) sice u některých uživatelů vedlo k většímu pocitu sounáležitosti, zároveň ale bylo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz