Domů     Technika
Magnetické separátory – budete překvapeni, kde všude se používají

komerční sdělení

Magnetické separátory se používají i na místech, kde byste to vůbec nečekali. Jaké druhy separátorů existují, k čemu se používají a kdo je největším výrobcem v České republice? Na všechny tyto otázky naleznete odpověď v našem článku. .

O magnetických separátorech

Hlavním smyslem magnetických separátorů je separace kovů, resp. kovových magnetických nečistot, které se mohou vyskytovat v nejrůznějších materiálech. Oddělovat kovové částice lze jak v suchých, tak v tekutých materiálech. Účinnost záchytu je také závislá na způsobu a kvalitě čištění magnetického separátoru. To může být ruční nebo automatické.

Víte, kde se používají?

Cisternový separátor

Cisternový separátor je praktický separátor, který je schopný zachycovat feromagnetické nečistoty suchých práškových materiálů. Využití tohoto typu nalezneme napříč všemi průmysly. Vhodný je především pro ochranu expedovaného zboží.

Separátor na nemagnetické kovy (indukční separátor)

Potřebujete separovat nemagnetické kovy od nekovových materiálů (plast, papír, dřevo, sklo,…)? Pak je správným řešením použít tzv. indukční separátor. Tento magnetický separátor nemagnetických kovů (často pod označením eddy current separátor) umožňuje splnit separační úkoly, které není možné dosáhnout klasickým magnetickým separátorem.

Indukční separátor pracuje na principu magnetických vířivých proudů. Vždy se jedná o sestavu indukčního magnetického válce a dopravníku, do kterého je magnetický válec vsazen. Magnetický separační válec je osazen nejsilnějšími neodymovými magnety.

Díky tomu, že se magnetický válec otáčí ve vysokých otáčkách dochází k tomu, že se zde indukují tzv. vířivé proudy. Tyto vířivé proudy dokáží dočasně nabít nemagnetické kovy shodným magnetickým nábojem, jakým je tvořen indukční válec.

A v důsledku toho jsou kovy „odhazovány“ od magnetického válce. Nekovové materiály jsou k vířivým proudům netečné, a proto z dopravníku přirozeně odpadávají. Separační válec je konstruován tak, že magnetické jádro je kryto vysoce odolným kevlarovým plášťěm.

Separace v tekutých surovinách

Separátor na odstranění magnetických částic z tekutých surovin pracuje tak, že tyto částice odstraňuje z proudící tekutiny. Pokud je potřeba mít tekutinu zahřátou, lze využít separátor, který má vyhřívaný vnitřní plášť.

Separace suchých surovin

Magnetický separátor je určený pro záchyt magnetických nečistot v tuhých, suchých a především sypkých materiálech. Tyto materiály také musejí mít dobré sypné vlastnosti. Existuje hned několik druhů těchto magnetických separátorů.

Zde na obrázku vidíte např. oboustranný magnetický separátor i princip, jak funguje.

Princip oboustranného separátoru: https://magneticke-separatory.cz/wp-content/uploads/2019/09/animace-cisteni-dvoustranny.gif.

Magnetické metly

Magnetické metly disponují velice silnými neodymovými magnety. Ty zajišťují vysokou účinnost sběru kovových předmětů. Pravidelně nacházejí uplatnění v prostorách, kde může docházet ke znečištění právě magnetickými částicemi.

Magnetické metly pro letiště

Magnetické metly mají také velké uplatnění na letištích. Zde slouží ke sběru kovových částic a nečistot z ranvejí a letištních ploch. Díky použití magnetické metly se zvyšuje bezpečnost na letištích. I tato metla disponuje velmi silnými neodymovými magnety.

Magnetické testovací tyče

Pokud si nejste jistí, zda se mohou v surovině nebo kdekoli nacházet potenciálně nebezpečné kovové částice, můžete využít právě magnetické testovací tyče. Pomocí ní snadno zjistíte, zda se někde kovové částice vyskytují.

Znáte největšího výrobce v ČR, firmu MAGSY?

Společnost MGASY se na trhu pohybuje již více než 20 let. Díky tomu může čerpat z obrovského množství zkušeností. Pro zákazníky mají některé separátory skladem, takže můžou zboží rychle expedovat. Díky vyškoleným pracovníkům vám zvládnou vždy odborně poradit, jaký separátor je pro vás vhodný.

Zajímají vás magnetické separátory? Chtěli byste se o nich dozvědět něco navíc? Potom můžete navštívit webové stránky magneticke-separatory.cz, kde naleznete spoustu zajímavých a poutavých informací.

Potřebujete magnetický separátor rovnou zakoupit? Potom navštivte také e-shop magnetickeseparatory.cz. Díky skladovým zásobám je garantované expresní dodání objednaného zboží.

Hledáte magnety pro domácnost, školu nebo dílnu? Firma Magsy provozuje i e-shop s klasickými malými magnety pro domácnost, dílnu, školu.

Magsy jsou zkrátka experti na magnety se vším všudy.

Související články
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz