Domů     Medicína
Zajímavá fakta o rozdílech mezi muži a ženami

komerční sdělení

Ne, muži opravdu nepochází z Marsu a ženy z Venuše. Ač se to často na první pohled nezdá, obě pohlaví skutečně náleží jedinému živočišnému druhu. Přesto jsou v různých ohledech rozdílná a nutno podotknout, že většinu rozdílů příroda nezařídila jen tak, pro nic za nic – propůjčují jim specifické vlastnosti, které jsou nezbytné k přežití..

Ale ještě než se s vámi podělíme o ty nejzajímavější, připomeňme si společné znaky, o nichž jste možná doposud netušili: z genetického hlediska se muži a ženy shodují na 98,5 procenta a jejich těla vytváří stejné hormony, ovšem v jiném množství.

1. Muži mají díky vyšší hustotě kolagenu hrubší kůži (v průměru o 25 %), silnější kosti, šlachy a vazy. Jejich tělo je uzpůsobeno na fyzicky náročnější práci – obvykle disponuje větším množstvím příčně pruhované svaloviny.

Ta je navíc rychlejší a silnější. Ženy jsou zase odolnější vůči svalové únavě a rychleji se zotavují.

Tip: Vážně i nevážně o práci a podnikání si můžete přečíst v magazínu Bway.cz.

2. Lidské tělo potřebuje ke správnému fungování minimální množství železa. Prvek je obsažen především v hemoglobinu (červené krevní barvivo) a krvinky by bez něj nemohly okysličovat tkáně.

Nedostatek železa nazýváme chudokrevnost a ženy jí trpí častěji než muži. Souvisí se ztrátou krve během menstruace v plodném období života (typicky mezi 14 a 50 lety).

3. Další nezbytnou látkou pro zdraví je folát neboli kyselina listová. Důležitý vitamín sice potřebují obě pohlaví, mnohem důležitější je ale pro ženy, a to v období těhotenství, kdy je klíčový při vývoji nervové soustavy dítěte.

Tip: Další zajímavosti o zdraví a zdravém životním stylu se dočtete na fittyn.cz.

4. Velmi oblíbeným a jistě zajímavým tématem je rozdíl mezi typickým mužským a ženským mozkem. Že fungují trochu jinak, je z chování příslušníků obou pohlaví zřejmé na první pohled. Rozdíly tkví ve velikosti, stavbě i fungování.

Zatímco mužský mozek obsahuje více šedé kůry mozkové, na ženskou mozkovnu připadá větší množství bílé moty. V praxi se odlišná struktura projevuje rozdílným zpracováváním emocí, jiným sociálním a sexuálním chováním.

5. Rozdílnost pohlaví vychází najevo i při pohledu na prsty. Ženy mají většinou nejdelší ukazováček, muži prsteníček.

Tip: Nechte se inspirovat dalšími zajímavými fakty na ostrov-inspirace.cz.

6. Když muž vyvíjí pohybovou aktivitu, jeho primárním zdrojem energie jsou karbohydráty (tzn. sacharidy). Ženy ji berou z tukové tkáně.

7. Zmínili jsme, že obě pohlaví produkují stejné hormony. Liší se v množství: průměrný dospělý muž má v jednom decilitru krve 270-1070 nanogramů, žena 15-70 nanogramů. Mužům však kolem 30. věku života hladina testosteronu klesá (každoročně o cca procento), u žen zůstává stejná. Naproti tomu se po menopauze potýkají se se snížením hladiny estrogenu.

Článek jsme připravili ve spolupráci s magazínem PRO-MUŽE.CZ, který nabízí pravidelnou porci zajímavého čtení o lifestylových tématech.

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz