Domů     Medicína
Dárců krve je stále nedostatek
Dagmar Garciová 11.6.2020

České nemocnice v poslední době hlásí problém s nedostatkem zásob krevních transfuzí. Na vině je zřejmě i strach dárců z nakažení koronavirem. Nedostatečnými zásobami krve ale podle Společnosti pro transfúzní lékařství trpí Česká republika dlouhodobě..

Podle Červeného kříže je v českých nemocničních transfúzních zařízeních registrováno zhruba 233 000 pravidelných dárců. Pro optimální stav doporučuje Světová zdravotnická organizace ještě o 150 000 více.

„Svou roli v současnosti hraje pravděpodobně i obava potencionálních dárců krve z toho, že se při návštěvě zdravotnického zařízení nakazí koronavirovou infekcí. To zájem o dárcovství snižuje,“ upozorňuje MUDr. Vít Bárta, primář anesteziologicko – resuscitačního oddělení Nemocnice Jihlava.

Dobrovolní dárci mají v den odběru ze zákona nárok na pracovní volno s náhradou mzdy, za každý odběr krve si pak mohou snížit základ daně z příjmu až o 3 000 korun. Pravidelné bezplatné dárce navíc každoročně oceňuje Český červený kříž.

Podle Světové zdravotnické organizace stoupl počet darovaných jednotek krve od roku 2008 do roku 2015 o téměř 12 milionů. Celkem 78 zemí má více než 90 % zásob krve od dobrovolných dárců, 58 zemí však shromažďuje přes polovinu svých krevních zásob od rodinných příslušníků či placených dárců.

Problémem je, že zhruba 42 % dávek krve odebraných po celém světě pochází ze zemí s vysokými příjmy, které jsou domovem pouze pro 16 % světové populace.

Podle informací ministerstva zdravotnictví fungují zařízení transfuzní služby i během pandemie koronaviru, i když za zpřísněných hygienických podmínek. Darovat krev mohou dospělí ve věku od 18 do 65 let s minimální tělesnou hmotností 50 kilogramů.

Podmínkou je dobrý zdravotní stav, tzn. že dárce krve netrpí, ani v minulosti neprodělal, žádnou vážnou či chronickou nemocí, a neužívá některé léky. „Při jedné návštěvě je dárci odebráno asi 450 ml krve.

Toto množství dokáže tělo nahradit během pár hodin. Mezi odběry by měl být minimální interval 10 týdnů. Muži mohou darovat krev čtyřikrát ročně, ženy třikrát,“ doplňuje MUDr. Vít Bárta.

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz