Domů     Technika
Jak udržet svůj počítač v bezpečí

komerční sdělení

Harold Sinnott, konzultant z oblasti sociálních sítí a digitálního marketingu ve svém nedávném článku zveřejněném na blogu společnosti Lenovo popsal několik hlavních způsobů, jak technologie ovlivňují náš život a co nás čeká do budoucna.

Mimo jiné tam zmiňuje důležitost kyberbezpečnosti a fakt, že uživatelé budou i nadále vyžadovat právo na soukromí i ve světě, který je každým dnem více propojený a online..

Tyto dva body spolu přitom úzce souvisí. Ačkoliv se může zdát, že kyberbezpečnost je čistě věcí IT profesionálů a velkých firem, její nedílnou součástí jsou samotní koncoví uživatelé všech technologických zařízení.

Sebelepší nastavená bezpečností opatření ve firmě totiž mohou ztroskotat ve chvíli, kdy zaměstnanci zanedbávají nebo nedodržují i základní osvědčené postupy.

Odložení aktualizace je pozvánkou pro hackera

Často se skloňuje nutnost pravidelně měnit svá hesla, nepoužívat jedno heslo na všechny online účty nebo pečlivé nastavení ochrany soukromí u jednotlivých služeb a aplikací. Ochrana osobních údajů a tedy i jistá míra soukromí jde totiž ruku v ruce se zabezpečením.

Zatímco soukromí se týká práv jednotlivce při kontrole vlastních osobních údajů a způsobu jejich použití, zabezpečení má na starosti tato citlivá data chránit. Vzhledem k tomu, že řada webových stránek a aplikací dnes shromažďuje nejrůznější data o svých uživatelích, měl by každý z nás jednou za čas přezkoumat a nastavit ochranu soukromí na úroveň, kterou považuje za vhodnou.

Nejde přitom jenom o pravidelnou změnu hesla nebo kontrolu toho, jaká data o mě jednotlivé služby sbírají. Součástí ochrany jsou také pravidelné aktualizace softwaru, díky kterým firmy řeší potenciální bezpečností díry a hrozby ze strany hackerů.

Nikdo nechce mít zavirovaný počítač jenom proto, že byl na konci dne líný nechat počítač projít bezpečnostní aktualizací.

Zapomínat bychom neměli ani na hardware. Častým cílem hackerů se pro mnoho lidí překvapivě stávají webkamery, které jsou dnes nedílnou součástí každého notebooku. „Existují hackeři, kteří využívají tento způsob pro špehování lidí nebo zjištění obsahu jejich domu.

Hackeři, kteří ovládnou vaši webkameru ale chtějí především zjistit, jestli jste tam a aktuálně počítač používáte. Pokud by se totiž chtěli skutečně nabourat do vašeho počítače a převzít nad ním kontrolu, potřebují spustit řadu skriptů, které se zřetelně objeví na obrazovce.

Proto si chtějí být jistí, že zrovna nesedíte u počítače,“ říká Jason Ruger, výkonný ředitel informační bezpečnosti ve společnosti Lenovo.

Bezpečí během pár kliknutí

Techniky pro narušení bezpečnosti a získávání osobních údajů se navíc neustále vyvíjí, a dokonce se traduje, že hackeři jsou vždy o krok napřed před IT profesionály, kteří se snaží jejich činům zabránit. Jak z téhle situace vyváznout s čistým štítem a hlavně bezpečným počítačem?

Pravidelně měňte hesla k online profilům, které používáte nejčastěji nebo jsou pro vás stěžejní (pracovní a soukromý mail, účty na sociálních sítích apod.). Volte hesla, která se dobře pamatují, a přitom jsou bezpečná, jako třeba krátkou celou větu rozdělenou tečkami a doplněnou číslem – Dnes.je.hezky1.

Věnujte pozornost tomu, jaká data sdílíte s jednotlivými aplikacemi a službami. Pokud je to možné, vždy si nastavte ochranu soukromí tak, aby se vám osobně zdála dostatečná.

Pravidelně aktualizujte software v počítači i jednotlivé aplikace.

Jako bonus si můžete pořídit fyzickou krytku webkamery.

Nedejte fyzickým virům šanci

Téma zabezpečení a s ním spojeného soukromí ve světě technologií může být pro obyčejného uživatele těžko uchopitelné. V aktuální situaci se ale kromě bezpečnosti virtuální skloňuje především fyzická bezpečnost a ochrana zdraví.

Pro odlehčení proto přidáváme jednoduchý návod, jak udržet svůj počítač čistý a bez virů i ve skutečném světě:.

Vypnutý otevřený notebook jemně otočte vzhůru nohama, abyste z klávesnice dostali nečistoty a drobky. Pomoci může také speciální dávkovač stlačeného vzduchu, se kterým se dostanete všude a budete mít jistotu, že je čistý opravdu každý záhyb.

Čisticím prostředkem navlhčete utěrku z mikrovlákna nebo jakéhokoliv jiného materiálu, který nepouští vlákna. Doporučujeme čističe na bázi izopropylalkoholu nebo přímo určené k péči o elektronická zařízení.

Vyhněte se prostředkům obsahujícím chlor či bělidlo! Hadřík by měl být pouze vlhký, rozhodně ne mokrý. Pro jistotu ho můžete ještě zlehka vyždímat.

Otřete celý povrch zařízení a nechte ho oschnout.

Další článek
Související články
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz