Domů     Technika
Chytré české nabíječky elektromobilů samy komunikují se sítí
Pavel Polcar 4.5.2020

Žďárský DEL během letošního dubna uvedl na trh novou generaci chytrých nabíjecích stanic elektromobilů. Mezi jejich hlavní přednosti patří modularita, možnost vytvářet nabíjecí clustery v kombinaci s dalšími stanicemi, ale také schopnost plánování času dobíjení..

Střídavá nabíjecí stanice DEL Tower může díky svému unikátnímu modulárnímu řešení nabíjet čtyři vozy najednou, každý výkonem až 22 kW a využívá střídavý proud (AC). Stejnosměrná (DC) „rychlonabíječka“ VECTOR DC65 může zase díky funkci DUAL rozdělit výkon 62,5 kW mezi dva vozy najednou.

Tato funkce umožňuje velkou míru flexibility v nabíjení a zvyšuje využitelnost dostupného výkonu. Nabíjecí stanice tak může fungovat stále „naplno“ a neomezují ji dobíjecí vlastnosti připojeného elektrovozu.

Nové stanice nabízejí pokročilé nabíjení nové generace dle standardu ISO 15118. „Díky tomu dokážou komunikovat se sítí a plánovat nabíjení podle její aktuální kapacity nebo vhodného tarifu. Umí rovněž navolit režim dobíjení dle aktuální potřeby nabití akumulátoru vozu v kombinaci s plánovaným dojezdem.

Tyto funkce jsou pro budoucnost elektromobility prakticky nezbytné. Bez nich bude využití nabíječek pro majitele elektromobilů velmi omezující,“ vysvětluje manažer Václav Dvořák, který má ve firmě elektromobilitu na starosti.

Ten připomíná, že součástí ISO je užitečná funkce Plug & Charge. Pokud totiž systém Plug & Charge podporuje také elektromobil, uživatel pouze připojí vůz kabelem. Autorizace, výběr nejvhodnějšího nabíjecího tarifu či fakturace dle odebrané energie je již realizována automaticky. Proces nabíjení je tak uživatelsky výrazně komfortnější.

Nabíjecí stanice DEL naleznou uplatnění ve veřejných prostorách měst a obcí, například na sídlištích, ale i v komerčních objektech. Patří mezi ně parkoviště a parkovací domy, hotely, obchodní centra nebo sportoviště.

Využít je mohou i firmy pro flotily plug-in hybridních nebo elektrických vozů. Střídavá nabíjecí stanice DEL Tower je ideálním řešením tam, kde vozy zůstávají stát delší dobu. Nabíjecí stanice VECTOR zase nabízí komfort rychlého nabíjení stejnosměrným proudem.

„Výkonovou část nám dodává dceřiná společnost NES ze Slovenska. Díky jejich špičkovým zařízením dovedeme nabíjet elektrovozy proudem až 160 ampér. Tím jsme schopni nabít 80 % kapacity baterie vozu za 20 až 30 minut,“ říká výkonný ředitel společnosti provozující stojany Jiří Kabelka.

„S využitím těchto výkonných modulárních měničů jsme schopni realizovat nabíjecí clustery s desítkami nabíjecích stanic, se stovkami kilowattů výkonu a výstupním napětím až tisíc voltů,“ dodává.

Nabíjecí stanice DEL mohou být připojeny k různým systémům pro platbu a autorizaci (OCPP 1.5 a 1.6), a to včetně integrace bankovních platebních terminálů. Samozřejmostí je šifrovaná komunikace pro maximální bezpečnost transakcí.

Autorizace nabíjení je zajištěna pomocí karet nebo čipů s NFC nebo RDIF. Stanice také umožňují vytvořit WiFi hotspot pro nabídku veřejného internetového připojení. Ovládání stanic zajišťuje dotykový displej, který může sloužit i k reklamním účelům.

Související články
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz