Domů     Technika
Internetová televize a co k ní potřebujete!

komerční sdělení

V souvislosti s přechodem na nový standard DVB-T2 končí životnost některých televizí, tedy pokud si k nim nedokoupíte vhodný set-top box. V opačném případě musíte zainvestovat do celého úplně nového televizoru, což nebývá úplně levná záležitost.

Některým lidem tak už pomalu dochází trpělivost a raději se poohlížejí po nějaké alternativě. Zkrátka si říkají, že k čemu by měli investovat do něčeho, co se každou chvíli mění, a navíc si na tom můžou pustit stejně jen to, co jim právě televizní stanice servírují.

Jen u některých modelů televizorů s maximálně několikahodinovým zpožděním, případně s nastavením nahrávání, na které ale musíte myslet dopředu.

Jednou z těch alternativ, které se v tomto případě přímo nabízejí, je internetová televize, které se jinak říká IPTV nebo OTT. Rozdíl v těchto zkratkách spočívá v tom, že zatímco IPTV běží pouze v síti daného operátora, OTT je univerzálnější a váš poskytovatel připojení (ISP) nemá tolik možností, jak kontrolovat obsah, který se k vám dostává.

V tomto článku pod pojmem „internetová televize“ myslíme obě kategorie bez rozdílu.

K výhodám internetové TV v porovnání s klasickým vysíláním patří hlavně možnost ovlivňovat to, na co se chcete dívat. Nabízené pořady si můžete pouštět řádově až týdny zpětně (například ke konci ledna si můžete připomenout silvestrovskou televizní zábavu), a vytvářet si tak vlastní program podle svých preferencí a časových možností.

Plusem je také možnost pozastavení scény, případně i návrat ke scéně, kterou jste přehlédli nebo jste se na ni nesoustředili. A vše, na co se díváte, si navíc můžete nahrát do vlastního archivu.

Takže výhody internetové televize už známe, ale co k tomu všemu vlastně potřebujeme, tedy po hardwarové stránce? Především stabilní Wi-Fi připojení, jehož kvalitu můžete minimálně na své straně ovlivnit koupí dobrého routeru s dobrou propustností pro všechna zařízení.

Ano, i tohle chce jistou investici, která však bude na rozdíl od jednoúčelového set-top boxu mnohem univerzálnější.

Vhodná síťová zařízení pro tyto účely jsou tzv. Wi-Fi mesh systémy, tedy sady pro bezdrátové Wi-Fi připojení, vhodné pro ty datově nejnáročnější scénáře, které si v rámci domácího internetu dokážeme představit.

A souběžný on-line přenos videí na několik zařízení najednou k takovým scénářům rozhodně patří.

Velmi univerzálním řešením pro internetovou televizi je hybridní meshový Wi-Fi systém, který data dokáže přenášet nejen bezdrátově, ale také prostřednictvím stávajících rozvodů elektrické energie. Této technologii se říká powerline a její výhodou je možnost zřízení stabilního připojení i v místech, kam se bezdrátový signál sám běžně nedostane, ať už z důvodu vzdálenosti nebo kvůli technologickým omezením stavby (například železobetonové stěně či podlaze a podobně).

Zástupcem je např. TP-Link Deco P9 se třemi jednotkami, ke kterým lze operativně přikupovat další. Základní sada ale stačí na pokrytí celé domácnosti klidně i se zahradou, takže si svoje oblíbené pořady budete moci vychutnávat třeba i venku na terase.

Jednotky spolu komunikují, a přitom podporují standardy AC1200 + AV1000, což znamená, že bezdrátový přenos mezi nimi probíhá rychlostí cca 1 200 Mbit/s, a po elektrické síti pak cca 1000 Mbit/s. Navíc díky přenosu po elektrických kabelech můžeme dosáhnout přenosové rychlosti až o 60 procent vyšší.

Při takových rychlostech už se vám internetová televize sekat nebude. A pokud ano, kontaktujte svého poskytovatele internetového připojení, protože problém už bude pravděpodobně na jeho straně.

Více zde: www.tp-link.com

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz