Domů     Medicína
Mistrem světa s ručníkem za 390 korun a příběhem o pokoře
Jan Zelenka 20.2.2020

V novém čísle 3/2020 21. STOLETÍ si můžete přečíst článek o Horké alchymii saunování.

Jako bonus přikládáme reportáž o mistrovi světa v saunovém ceremoniálu.

Je to divadlo. One-man show s rekvizitami, hudbou, choreem, kostýmy. Před 30 lety Češi nevěděli, co znamená saunový ceremoniál, před 13 lety to nevěděl ani Jiří Žákovský (*1991), tehdy 16letý student a plavčík z Prahy.

Pak mu nabídli pivo s otázkou: „Nechceš to zkusit?“ Nikdy před tím ceremoniál neviděl, dokonce do té doby nikdy nebyl ani v sauně. „To mám jako mávat ručníkem na lidi a oni mi za to budou tleskat? Budu za šaška…“ Nakonec přece souhlasil a zkusil – s katastrofálním výsledkem – přesto si ceremoniál zamiloval.

„Těch 10 minut mi změnilo život,“  říká dnes jako mistr světa v saunovém ceremoniálu a manažer sauna-mistrů wellness sítě Infinit.

A klienti mu tleskají pořád. Třeba když na hudbu Les Misérables ovívá klienty v souladu s rytmem, nebo když jindy přijde v kostýmu s helmou gladiátora a ví, že má přesně 1 minutu a 43 vteřin, než mu přilba začne spalovat obličej.

V roce 2017 se stal jako zatím jediný Čech mistrem světa.

V roce 2016 byl vicemistrem světa.

V roce 2018 skočil třetí.

Minimální „cákavost“

Soutěž o nejlepšího sauna-mistra připomíná gymnastiku. Každý má vlastní ceremoniál, příběh. A rozhoduje to, jak dokážete hrát, jakou má choreografii s ručníkem, jak příběh na začátku představí (v angličtině a mateřském jazyce).

Světla, zvuk a kostýmy se pak jen zakomponují do souvislého zážitku, který má maximálně 15 minut. Porotci mají bodové rozmezí a asi 50 kritérií, podle čeho se hodnotí. Minusové body strhávají za spadlý ručník nebo za nadměrnou „cákavost“ potu….

Žákovský před dvěma lety vyhrál s příběhem O horolezci, který se sklonil před silou přírody. Chtěl pokořit horu, kterou ještě nikdo nevylezl, resp. se z ní nikdo nevrátil. Hora mu navíc vzala bratra a on se jí chtěl pomstít.

Ale těsně před vrcholem k němu duch bratra promluvil, a varoval ho, že když dosáhne vrcholu, tak zemře jako všichni ostatní před ním. Jediný způsob, jak vyhrát, bylo, že se těsně před vrcholem otočí a vrátí.

Za příběh o pokoře bral tehdy zlato… a 1500 eur… s ručníkem z IKEA za 390 korun. Váží 500 gramů na m2. „Teď máme jiné ručníky, dělané na zakázku podle našich kritérií, mají jiné rozměry a jinou gramáž.

Jsou lepší, lépe drží tvar, lépe létají, jsou z lepšího materiálu, který lépe saje pot.“.

„Ve Finsku saunové ceremoniály nejsou. Neuznávají to, považují to za hloupost.“

Je to profese, nebo už sport?

Dělat sauna-mistra, k tomu už je potřeba spoustu vědomostí, podmínek, vybavení. „Kdyby se všichni odborníci, co se motají kolem saun, spojili, klidně by to vydalo na dva roky prezenčního studia ve škole,“ myslí si Žákovský.

Zároveň je to sport. Extrémně fyzicky náročný. Tepová frekvence sauna-mistra se pohybuje mezi 160–190 tepy za minutu. I proto musí chodit jednou ročně na zdravotní prohlídky a na EKG, jako sportovci. Žákovský během 13 minut vypotí 1,3 litru potu (minerálů a vody).

„Tady v Infinitu denně představíme maximálně pět ceremoniálů. Zpětná hydratace je pak mnohem složitější oproti samotnému úbytku. Měl jsem kolegu, co pil často i lahev Vincentky denně na doplnění minerálů.

Po nějaké době musel na operaci, jelikož mu našli močové kameny v močovém měchýři.“.

Saunové Koloseum pro 300 platících

Prakolébkou saunových ceremoniálů není Finsko. Finové je ani neuznávají. Původ je dosud spíše záhadou, ale jedny z nejstarších nálezu o provádění podobných rituálů jsou z jeskynních maleb indiánů, kdy se do potních chýší nosily z ohně horké kameny, které se polévaly vodou se šalvějí divotvornou (Salvia divinorum), která obsahuje psychotropní látky, a navozovala šamanům spojení s duchy nebo dávnými předky.

Dnes je v Česku několik desítek saunových dómů, kde ceremoniály probíhají, a podobný počet sauna-mistrů. „V Polsku se třeba staví saunové divadlo ve tvaru Kolosea na ceremoniály pro 300 lidí. Na podzim tam bude další mistrovství světa,“ připomíná.

Možná opět s Jiřím Žákovským. „Nejdřív musím projít českou kvalifikací, za Českou republiku máme tři místa pro jednotlivce (lhostejno podle pohlaví, pozn. red) a tři pro týmy. V Polsku mají čtyři místa, tam je ale sauna-mistrů asi 700.“ Oficiální Mistrovství ČR v saunových ceremoniálech proběhne 26.–29. března 2020 v rámci SaunaFest v Aquapalace Praha.

reklama
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz