Domů     Příroda
Novozélandský Northland – pláže, písečné duny a obří stromy

komerční sdělení

O nejsevernějším regionu Nového Zélandu, Northlandu, se říká, že zde nikdy není zima, což není tak úplně pravda, ale pravděpodobně je to jedno z nejlepších míst, kde si užít slunné léto, snesitelnou zimu s častými dešti a teplotami okolo deseti stupňů a relativně teplý oceán (minimálně v porovnání se zbytkem Nového Zélandu).

Northland je proslaven především svými krásnými plážemi s minimem lidí, dále také obřími stromy kauri, které patří mezi největší stromy na světě, divokými bušemi a písečnými dunami. Vnitrozemí je převážně kopcovité a Vám se zde naskytne úchvatný pohled na nádhernou zelenou krajinu plnou krav a ovcí.

Trochu historie…

Northland je první oblastí Nového Zélandu, místem nejstaršího osídlení Maory i Evropany, místem, kde se zrodil národ. Podle mytologie představuje tento cíp země ocas ryby.

Northland má pro Maory zvláštní a posvátný význam, zejména Cape Reinga, a tak příbližně třetinu zdejší populace tvoří právě oni. Nejstarší osadníci regionu byli Maoři, kteří připluli se svými kanoemi z Polynésie.

Říká se, že v mysu Reinga se duše zemřelých vrací do své vlasti, Hawaiki. Mnoho evropských obchodníků a velrybářů přišlo nejprve na Northland, stejně jako křesťanští misionáři. Dnes zde můžete navštívit spoustu opevněných maorských vesnic, kamenných budov a historických kostelů.

Waitangi je místo, kde Maoři a zástupci britského panovníka podepsali roku 1840 zakladatelský dokument země. Od šedesátých let 20. století pak příjížděli na Northland především angličtí a skotští přistěhovalci. Mnoho z nich vykácelo lesy a začalo s mléčnými farmami.

Svaté místo Cape Reinga

Určitě nevynechejte během svého putování po Northlandu mys Reingu, která je pro Maory svatým místem, odkud se duše zemřelých vydávají na cestu do svého spirituálního domova. K majáku Cape Reinga Lighthouse vede jednoduchá kilometrová cesta přímo z parkoviště a čeká Vás tu úchvatný pohled na vody Tasmanova moře, které se zde setkávají s Tichým oceánem.

Vede tudy také 48 km dlouhá trasa Te Paki Coastal Track, kterou je možné rozdělit si na několik kratších tras. Track začíná v Kapowairua a končí v Te Paki Stream na západním pobřeží.

TIP: Chystáte se na dovolenou na Novém Zélandu? Doporučujeme jeden z průvodcovaných nebo individuálních zájezdů na Nový Zéland se zajímavým itinerářem.

Kam na Northlandu za adrenalinem

Northland uspokojí  především milovníky pláží, potápění a vodních sportů jako je například surfování či plachtění, ale i nadšence jiných druhů adrenalinu. Vyzkoušet si tu můžete totiž třeba sjíždění písečných dun či jízdu na čtyřkolce po slavné Ninety mile beach.

Tato nejdelší písečná pláž je sjízdná i autem, nicméně doporučuji pouze pokud máte 4×4. V případě, že se to však rozhodnete vyzkoušet i bez čtyřkolky, vyjeďte při odlivu a co nejblíž moři, kde je písek mokrý a ne v hlubokém suchém písku ve vyježděných kolejích.

Každopádně v okolí půjčují i čtyřkolky a bugginy, takže pokud se necítíte na to sjet Ninety Mile Beach autem, půjčte si alespoň nějaké to vozítko. Sjíždění písečných dun si zase můžete vyzkoušet v Te Paki Recreation Reserve, 7 km čtverečních obrovských písečných dun, kde si můžete přímo na parkovišti půjčit sandboard a pak libovolně šplhat po dunách a sjíždět je po zadku či po břiše.

Doporučuji si nasadit sluneční brýle a pokrývku úst, jinak budete plivat písek ještě hodně dlouho.

Kam na Northlandu za kivim hnědým

Pokud toužíte na Novém Zélandu spatřit slavného novozélandského nelétavého nočního ptáka, vyražte na malý pětihektarový ostrov Aroha Island, na který se lze dostat zpevněnou cestou mezi mangrovy. Právě tady máte totiž velkou šanci kiviho v noci zahlédnout.

Pokud se ubytujete v kempu Aroha Island Eco Centre, můžete se odtud v noci vydat na dobrodružnou výpravu s čelovkami s červeným světlem. Nikdy nepoužívejte normální světlo, jakmile ho kivi vidí, utíká pryč a Vy ho nespatříte.

My jsme se zhruba hodinu potulovali buší a pomalu přestávali doufat, že kiviho spatříme, ale pak jsme zaslechli jakési dunění, tak jsme si mysleli, že se k nám blíží nějaké velké zvíře a on to byl velký kivi, který nám přeběhl přes cestu.

Samičky jsou větší než samci a dorůstají velikosti až 45 cm a váhy 3,3 kg. Během noci jsme pak viděli ještě dva další kivi, tentokrát menší samce, přičemž jeden byl od nás asi tak metr a podíval se přímo na nás. Byl to úžasný zážitek!

Kam na Northlandu za plážemi

Na Northlandu je spoustu nádherných pláží, mně se nejvíce líbila oblast kolem Tutukaky a Matapouri, kde najdete krásnou pláž se zlatým pískem. Poblíž se také nachází přírodní ,,bazénky“ Mermaid Pools, kam se dostanete pouze při odlivu.

Jednu z nejhezčích pláží, které jsem kdy viděla, je Henderson Bay se svým narůžovělým pískem. I během novozélandské zimy zde voda byla na místní poměry celkem teplá, takže v létě to tu musí být dokonalé.  Rarawa Beach pro změnu okouzlí sněhově bílým pískem jako na tropických ostrovech.

Zajímavou procházku si můžete užít na odlehlém poloostrově Pouto, na jehož konci se nachází kemp Pouto Point Motor Camp, ze kterého vede 7 dkm dlouhá procházka po pláži mezi písečnými dunami k osamělému dřevěnému majáku Kaipara Lighthouse.

Po cestě narazíte na vrak lodi a za dobrých podmínek můžete v oceánu zahlédnout dalších spoustu vraků. Je třeba si dát opět pozor na odliv a příliv, neboť při přílivu je část pláže neschůdná.

Kam na Northlandu za stromy Kauri

V pralesní rezervaci Waipoua plné gigantických kauri stromů najdete například mocného Tane Mahutu, pojmenovaném po maorském bohu lesa. Se svými 51,5 metry a obvodem 13,8 metrů se jedná o největší žijící strom kauri.

Jeho stáří se odhaduje na 1200 – 2000 let. Dále zde najdete Four Sisters, majestátní skupiny čtyř vysokých stromů, které u základy srostly, a také Te Matua Ngahere (otec lesa). Měří 30 m a s obvodem 16,4 m je nejsilnějším žijícím stromem kauri.

Na Northlandu jsem strávila přibližně 3 měsíce a hrozně jsem si tuto oblast zamilovala. Je zde teplo a i zima je tu snesitelnější. Pláže jsou ty nejkrásnější, které jsem na Novém Zélandu viděla a doporučuji všem milovníkům vodních sportů a plavání.

Příroda je úplně jiná než na zbytku ostrova a spoustu lidí tuto oblast vynechává a míří rovnou na jih, což je škoda.

Související články
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz