Domů     Vesmír
Z Výstaviště až do vesmíru
Pavel Polcar 9.1.2020

Až do konce dubna letošního roku si mohou zájemci prohlédnout největší putovní výstavu kosmonautiky současnosti – Cosmos Discovery v prostorách Křižíkových pavilonů Výstaviště Praha-Holešovice..

Celá výstava byla vytvořena ve spolupráci s americkou NASA a dalšími odborníky. Unikátní a výpravná expozice vtáhne návštěvníky do děje a představí stovky reálných exponátů, které podnikly dobrodružnou cestu na oběžnou dráhu planety Země a některé z nich ještě dál.

Není na světě větší expozice než právě té, jež se v současné době nachází v Praze. Realizátoři představují široké veřejnosti tu nejdobrodružnější cestu člověka – do vesmíru. Celá výstava má ambice návštěvníky přesvědčit, že přímo vkročili do jakéhosi kosmického městečka.

Zájemci budou provedeni historií pilotovaných letů od jejích počátků až po současné a plánované mise.

Jedním z nejzajímavějších exponátů je raketový motor F-1. Jeho představení na výstavě je mimořádnou událostí, je to totiž vůbec poprvé, co opustil hranice USA. Jde o součást spalovací komory raketového motoru Rocketdyne F-1 bez trysky ve zcela zrekonstruovaném stavu.

Součást motoru pochází z americké rakety Saturn 5, jež přepravovala pilotované mise k Měsíci. Vědcům se ji podařilo na začátku roku 2013 vyzvednout ze dna Atlantického oceánu, kam roku 1969 dopadla.

Výstava obsahuje stovky originálních exponátů z USA i Ruska, které byly ve vesmíru, unikátní sbírku skafandrů a reálné modely kosmických lodí, raketoplánů a raket. Celkem jde o několik stovek artefaktů.

Celá jedna galerie je speciálně věnována misím Apollo, dobývání Měsíce a lodi Apollo 11, návštěvníci mohou nahlédnout do modelu velitelské kabiny.

Na své si ale přijdou také fanoušci sovětského programu Soujuz, který je nejen samotnou kosmickou lodí Sojuz, ale především průchozím modelem orbitální stanice MIR, kde zažijete pocity kosmonautů v mikrogravitaci.

Lidé se díky infopanelům mohou dobře seznámit se všemi americkými raketoplány i ruským kosmoplánem.

K vidění je i maketa družice MAGION 2, jejíž předchůdkyně MAGION 1 byla navržena v ionosférickém oddělení Geofyzikálního ústavu ČSAV pod vedením Ing. Pavla Třísky, CSc. a ve Výzkumném ústavu sdělovací techniky.

Družice odstartovala 24. 10. 1978 s družicí INTERKOSMOS 18 a nesla na palubě plnou telemetrickou výbavu a aparaturu pro výzkum elektrické a magnetické složky elektromagnetických vln velmi nízkých kmitočtů a Geiger-Müllerův počítač částic.

MAGION 2 byl vypuštěn 28. září 1989 rovněž z kosmodromu Pleseck, ale s využitím nosné rakety Cyklon 3, spolu s mateřskou družicí Interkosmos 24 v rámci projektu Aktivní.

Za zmínku rozhodně stojí také expozice věnovaná Marsu. Nechybí plány na osídlení „Rudé planety“, sekce věnovaná společnosti Space X a dalším firmám a agenturám, které se na Mars chystají. Cesta na Mars trvá přibližně devět měsíců, Elon Musk (*1971) slibuje, že let dokáže zkrátit na „pouhé“ tři měsíce.

„Proč bychom tam měli letět? Ony už naše babičky říkaly – Nedávej všechna vajíčka do jednoho košíku. Pokud jednou kolonizujeme Mars, což je samozřejmě dlouhá cesta, tak v případě že by Země náhodu skončila, lidstvo by nevymřelo a zůstalo na Marsu,“ řekl odborník na kosmonautiku a popularizátor vědy Dušan Majer (*1987).

Vědci však prozatím v nejsou schopni zajistit, aby lidé na Mars dorazili ve zdraví.

Celou výstavou provede zábavnou formou audioguide, který dostanou návštěvníci k zapůjčení zdarma u vstupu. Každý také obdrží Space Card – Kartu kosmonauta se jménem a krátkým životním příběhem reálného kosmonauta.

V interaktivním Cosmoscampu bude možné vyzkoušet náročný výcvik kosmonautů i 3D technologie. K dispozici je několik VR (virtuální realita) instalací, díky kterým se návštěvníci ocitnou přímo na skutečné vesmírné misi.

Pro odvážlivce je připraven tzv. gyroskop, který zájemce roztočí v několika osách.

Zajímavostí je, že oproti jiným výstavám tato expozice vznikla ve spolupráci s americkou NASA, vzdělávacím centrem Cosmosphere a českými odborníky, dokonce jí byla poskytnuta záštita ministerstva obrany České republiky.

V minulosti již výstavu viděly stovky tisíc návštěvníků z různých částí světa, u nás setrvá do 30. dubna 2020 a poté se přesune do další světové metropole.

reklama
Související články
V sedmdesátých letech někteří badatelé s optimismem říkali, že jsme odhalili 95 procent tajemství kosmu. S kvalitnějšími pozorovacími technikami není od věci si přiznat, že toto číslo bylo značně nadhodnocené. Do toho obrazu zapadá i záhadný signál, jehož původ je mimo naší galaxii. Ne, Jednadvacítka nepřevlékla kabát a nezačíná psát jako naši kolegové z Enigmy. […]
Kurosh Karimi a Günther Kletetschka z Ústavu hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy popsali novou metodu lokalizace tělesa skrytého pod povrchem. Nová metoda umožňuje odhadnout polohu, zejména hloubku tělesa a byla publikována v časopise Scientific Reports. Vše v zemské kůře má svou specifickou hustotu, například dvě přibližně stejně velké struktury mohou mít […]
V mnohém připomíná Mléčnou dráhu s dostatkem materiálu pro vznik miliard hvězd. Jak se ale zdá, J0613+52 žádné hvězdy nemá. Je osamoceným chuchvalcem prachu a plynu unášeným vesmírem od počátku věků. Tak alespoň galaxie pojmenovaná J0613+52 na první pohled vypadá. Tým vedený astrofyzičkou Karen O´Neilovou bizarní objekt vzdálený 270 milionů světelných let za pomocí radioteleskopu […]
Vědci objevili vodní páru v disku kolem mladé hvězdy přesně v místě, kde se mohou formovat planety. Voda je klíčovou složkou života na Zemi a předpokládá se, že hraje významnou roli i při vzniku planet. Dosud se nám však nikdy nepodařilo zmapovat, jak je voda rozložena ve stabilním chladném disku – tedy v takovém typu […]
Robotický modul Odysseus je prvním americkým modulem na Měsíci od Apolla 17, které v roce 1972 naposledy dovezlo na našeho vesmírného souseda lidskou posádku. Od té doby hvězdy a pruhy na Měsíci chyběly. V případě Odyssea jde navíc o vůbec první lunární dosednutí soukromé společnosti. Přistávací modul, který je něco větší než telefonní budka, dorazil […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz