Domů     Technika
Nový Mercedes-AMG GLE: Univerzální voják
Jan Zelenka 29.12.2019
Mercedes-AMG GLE 63 S 4MATIC+;Kraftstoffverbrauch kombiniert 11,5 l/100 km, CO2-Emissionen kombiniert 262 g/km* Mercedes-AMG GLE 63 S 4MATIC+;combined fuel consumption 11.5 l/100 km, combined CO2 emissions 262 g/km*

Zatímco pro ostatní auta představuje den v garáži prostě jenom další den v garáži, pro třídu Mercedes-AMG GLE je to ztracený den v domácím vězení. Nový model ve vrcholné verzi je ještě výkonnější, hospodárnější a praktičtější než dosud..

Jak jen spojit dvě tak odlišná zaměření v jediném voze? Na jedné straně možnost zajet rychlý čas na ulízaném asfaltu, na té druhé extrém v podobě brouzdání po strupatých okreskách na nezpevněném povrchu s kapalným skupenstvím.

Pořád existují auta na všechno. Moderní SUV.

Pořád existují univerzální vozy, třebaže tohle slovo nevystihuje, co by mělo.

Třícípá závislost

Znáte Němce… Mají nároky na spolehlivost, chtějí smysluplný prostor a mají rádi pohodlí. Tohle všechno je dost nakažlivé a přesně to nabízejí jejich nové modely Mercedes-AMG GLE 63 4MATIC+ a GLE 63 S 4MATIC+.

Tady jsou fakta: hliníkový blok V8 s objemem 4,0 litru s přeplňováním dvěma turbodmychadly a integrovaným zařízením EQ Boost s funkcemi generátoru a spouštěče a to v obou verzích (420 kW/571 k a 450 kW/612 k).

Obě turbodmychadla přitom nejsou uložena na vnější straně motoru, nýbrž mezi řadami válců. Výhodami „horkého vnitřního V“ jsou kompaktní rozměry motoru a spontánní reakce turbodmychadel. Ta používají konstrukci s dvěma oddělenými přívodními kanály, jež umožňuje optimálně využívat proudění výfukových plynů. Výsledkem jsou ještě rychlejší reakce motoru na sešlápnutí pedálu plynu.

Schopnost jízdy v terénu není umění. To je vlastnost.

Geniální motor

EQ Boost je tvořen výkonným elektromotorem, který je uložen prostorově úsporně mezi motorem a převodovkou a zajišťuje funkce konvenčního spouštěče a alternátoru. Krátkodobě využitelný nejvyšší výkon 16 kW (22 k) a točivý moment 250 N.m umožňuje nejen spontánnější akceleraci při rozjezdu.

Inovativní komponent kromě toho napájí 48V elektrickou síť, je využíván jako elektrický generátor a plní také hybridní funkce. Mezi ně patří podpora spalovacího motoru při zrychlení, rekuperace kinetické energie, optimalizace zatížení spalovacího motoru, setrvačná jízda s vypnutým motorem a téměř neznatelné opětovné spuštění motoru u aktivované funkce start-stop.

Generátor a spouštěč EQ Boost zajišťuje poprvé také regulaci volnoběhu. Díky tomu jsou možné úspory paliva, které byly dosud realizovatelné pouze prostřednictvím vysokonapěťové hybridní techniky.

Vypínání, zapínání    

Zachováno bylo nejen přímé vstřikování benzinu s piezoelektrickými vstřikovači, u něhož je tvorba směsi řízena rozprašováním paliva, ale také čtyřventilová technika s proměnným časováním natáčením vačkových hřídelů, chlazení stlačovaného vzduchu v chladičích vzduch-voda, elektronické řízení generátoru, funkce ECO Start Stop a režim setrvačné jízdy s vypnutým motorem.

A aby to vše bylo ještě smysluplnější a hospodárnější, je tu inteligentní deaktivace válců AMG Cylinder Management. V oblasti částečného zatížení jsou válce dva, tři, pět a osm deaktivovány, což zásadně snižuje spotřebu paliva.

Deaktivace válců je k dispozici v širokém rozsahu otáček od 1000 do 3250 min-1, pokud řidič zvolil provozní režim „Comfort“. Speciální ukazatel na panelu sdružených přístrojů informuje o tom, zda je systém deaktivace válců aktivní a motor aktuálně běží na čtyři nebo osm válců.

Přechody mezi oběma uvedenými provozními stavy jsou spontánní, rychlé a nezpůsobují změny točivého momentu. Cestující se tedy nemusejí obávat žádného snížení úrovně komfortu.

Ve výkonnější variantě S je osmiválec vybaven aktivními ložisky motoru, která řeší konflikt mezi požadavky na co nejměkčí uložení hnacího řetězce pro vysokou úroveň komfortu a maximálně tuhé uložení pro optimální jízdní dynamiku.

Tuhost aktivních ložisek motoru se přizpůsobuje příslušným provozním podmínkám ve dvou stupních.

Databox

Mercedes-AMG GLE 63 S 4MATIC+

Motor:                         V8 Biturbo o objemu 4,0

Výkon:                        450 kW (612 k) + 16 kW (22 k)

Max. rychlost:             280 km/h

Zrychlení 0-100 km/h: 3,8 s

Komb. spotřeba:         11,5 l/100 km

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz