Domů     Medicína
Lékaři vytáhli do boje za včasnou léčbu pro diabetiky
Dagmar Garciová 13.12.2019

Slepota, syndrom diabetické nohy nebo selhání ledvin – to jsou komplikace, se kterými se mohou potýkat pacienti s diabetem II. typu. Oddálit je dokáže moderní léčba. Tu však pojišťovny proplácejí, až když se stav pacientů zhorší natolik, že jim lékaři naměří průměrnou hladinu cukru v hodnotě 60 mmol/mol a více.

Přitom nejlépe tyto léky fungují, když se k pacientům dostanou co nejdřív. Lékaři proto navrhují nasadit léčbu už při hodnotě 53 mmol/mol, která je v souladu s mezinárodním doporučením..

V současnosti užívá moderní léčbu celkem 171 000 pacientů. Pokud by se hranice snížila na lékaři doporučovaných 53 mmol/mol, zvýšil by se jejich počet o dalších 20 000. „Postupnému zhoršování stavu pacientů s cukrovkou se bohužel nevyhneme, protože se jedná o trvale progredující onemocnění.

U pacientů, kterým zvládneme nasadit moderní léky včas, dokážeme oddálit možné komplikace o 10 i více let. Pokud léky nasadíme až ve chvíli, kdy už hůř funguje slinivka, jejímž úkolem je vylučovat inzulin a snižovat hladinu cukru v krvi, nejsou tak efektivní.

Čekání na to, až se pacientovi dostatečně zhorší hodnoty glykovaného hemoglobinu, proto nepovažuji za šťastné,“ vysvětluje MUDr. Jitka Homolová..

Průměrnou hladinu cukru v krvi neboli odborně hladinu glykovaného hemoglobinu měří diabetologové pacientům přibližně 2–4× ročně. Pacienti ji mohou pozitivně ovlivnit dodržováním dietních opatření a užíváním léků.

Hodnota odráží průměrné množství cukru v krvi po dobu asi 3 měsíců. Měření proto nelze ošálit dodržováním zdravé životosprávy pouze den nebo dva před návštěvou lékaře. Jestliže je hodnota vyšší než 60 mmol/mol, pacient má nárok na moderní léky, které pozitivně ovlivňují hladinu cukru v krvi, šetří slinivku a mají minimum nežádoucích účinků.

Lékaři odhadují, že ročně stojí pacient využívající moderní přípravky a pomůcky pro domácí kontroly glykemie kolem 20 000 Kč.

Současně se v ČR léčí zhruba 1 000 000 pacientů s diabetem. Přibližně 6,8 % z nich trpí diabetem I. typu, jehož příčinou je selhání imunitního systému. Naproti tomu za diabetes II. typu může většinou genetická predispozice a špatný životní styl.

Podle statistik se celkem 12 % z diabetických pacientů časem začne potýkat s poruchami ledvin. Stejné procento čeká porucha zraku. Ve vyspělých zemích je diabetes nejčastější příčinou, kvůli které končí pacienti na dialýze, a zároveň i nejčastějším důvodem slepoty.

K amputaci kvůli syndromu diabetické nohy dochází ročně u 1,3 % pacientů. „Léčba pacientů s komplikacemi je pak pro zdravotní systém mnohem dražší než při včasném podávání moderních přípravků,“ vysvětluje prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc., MBA.

Zatímco dříve byl diabetes II. typu považován za nemoc starších lidí, dnes je běžné, že se objevuje již u náctiletých. Nemoc je dána geneticky. Vrozené geny v kombinaci se špatným životním stylem, obezitou a nulovým pohybem způsobují, že se cukrovka projeví v brzkém věku. Léčba se pak kromě léků týká i dietních opatření.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz