Domů     Medicína
Chřipka vs. nachlazení 
Dagmar Garciová 11.12.2019

Chřipka a nachlazení patří v zimním období mezi velmi časté infekce. Zvláště v počátku mají tyto nemoci společnou řadu příznaků a není tak snadné je od sebe odlišit. Patří mezi ně horečka, bolest hlavy, bolesti kloubů a svalů, únava nebo škrábání v krku.

Léčba chřipky i nachlazení spočívá především v tlumení těchto symptomů. Při výběru léčiv je proto vhodné zaměřit se na konkrétní účinné látky v nich obsažené, jež dokážou od jednotlivých příznaků ulevit..

Chřipka se objevuje náhle, typická je při ní vysoká teplota až k 40 °C, zimnice, bolest hlavy, svalů a kloubů, suchý a dráždivý kašel a celková únava. Podobné symptomy má i skupina viróz označovaných jako nachlazení.

Stejně jako u chřipky je provází únava, zvýšená teplota, která ale většinou nepřesahuje 38 °C, bolest hlavy, svalů a také rýma, kašel nebo pálení v hrdle.

„Nemoci z nachlazení jsou ve své podstatě banální virová onemocnění s minimem rizik a rychlým průběhem, zpravidla s úzdravou do 7-10 dnů. Naopak chřipka je závažné onemocnění s výrazně těžším průběhem, které je vysoce rizikové zejména pro oslabené jedince – chronicky nemocné, malé děti a seniory.

Při chřipce se nezřídka mohou vyskytnout i život ohrožující komplikace,“ říká MUDr. Michal Lazák, praktický lékař z Prahy.

Samoléčbu je vhodné nasadit u mírného či středně těžkého průběhu nachlazení a chřipky.

V obou případech je důležité především tlumení příznaků, tělesný i duševní klid, dostatečné množství tekutin, lehká strava doplněná o vitaminy, zejména vitamin C.

Přes intenzivní farmakologický výzkum nejsou dosud známa vhodná antivirotika, která by dokázala účinně nachlazení vyléčit. „Základem léčby je tedy tlumení příznaků, jež tyto nemoci provází. Léčiva je proto potřeba volit vždy s ohledem na konkrétní symptomy u konkrétního pacienta.

Tyto léky mohou obsahovat jednu účinnou látku nebo kombinaci několika látek. V takovém případě mluvíme o tzv. kombinovaných přípravcích, které dokážou tlumit několik příznaků najednou,“ upřesňuje MUDr. Michal Lazák.

Při nekomplikované chřipce či nachlazení se hodí zejména jednosložkové přípravky obsahující léčivou látku paracetamol. Jsou vhodné, pokud onemocnění provází horečka s bolestmi hlavy a pohybového ústrojí.

V případě, že chřipku či nachlazení provází také ucpaný nos nebo rýma, je vhodnější zvolit kombinovaný přípravek, který pomůže ulevit od všech příznaků najednou, a urychlí tak jejich ústup.

Další článek
Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz