Domů     Medicína
České páry často neví, do kdy založit rodinu
Pavel Polcar 6.12.2019
Pregnant woman lying down on a hospital bed and talking to a doctor

Podle odborníků nejsou ženy dostatečně informované o své plodnosti, většinou ji začnou řešit až v momentě, kdy mají s početím problémy. Komplikace jsou přitom velmi často způsobeny právě tím, že nemají dost pravdivých informací, řada z nich například nezná biologické limity reprodukce..

Problémy s početím má průměrně jeden ze šesti českých párů. Včasné a správné informace o plodnosti přitom partnerům pomohou naplánovat založení rodiny na vhodnou dobu. Podle lékařů by se s edukací mělo začít co nejdříve, ideálně hned počátkem dospělosti.

Gynekologové nebo praktičtí lékaři by proto měli s ženami – svými pacientkami – plodnost řešit nejpozději ve 25 letech, aby zajistili jejich plnou informovanost a zabránili dezinformacím z jiných zdrojů.

Realita je taková, že páry často mateřství odkládají až za své biologické hranice, protože mají o plodnosti zkreslené informace.

Nedobré povědomí o plodnosti se netýká pouze žen, ale i mužů. Podle MUDr. Bagócsiho mají často právě oni hlavní slovo při rozhodování o založení rodiny. Nejplodnější jsou ženy ve věku 21 až 24 let. Poté plodnost začíná postupně klesat.

Pokles se zrychluje po třicítce a po překročení 35 let věku již klesá plodnost rapidně. „Odkládání rodičovství vidíme i na počtu dětí, které se rodí. V Česku se průměrně rodí přibližně 1,6 dětí. Abychom nevymírali, je potřeba, aby páry měly v průměru alespoň dvě děti.

Lidé třeba touží po více dětech, ale když založí rodinu až v pozdním věku, tak na další potomky prostě nezbývá čas. Druhé a třetí děti už se párům často nedaří,“ říká MUDr. Štěpán Machač.

Problémy s neplodností se netýkají pouze starších žen. U dam mezi 20 a 30 lety může problémy naznačovat například nepravidelný menstruační cyklus, ochlupení mužského typu (například na horním rtu nebo na hrudi a břiše), slabá, nebo naopak příliš silná a bolestivá menstruace.

Potíže se rozhodně nevyplatí podceňovat. Ženy by je proto měly konzultovat se svým gynekologem. U mužů představuje rizikový faktor třeba kouření, prodělané urologické záněty, křečové žíly na varlatech nebo porucha sestupu varlat v dětství.

Muži, kteří patří do některé z rizikových skupin, by si měli nechat udělat spermiogram. Je to rychlé a jednoduché vyšetření. Na základě výsledků mohou lépe naplánovat založení rodiny, aniž by byli v budoucnu nemile překvapeni.

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz