V září jsme vás informovali o unikátním projektu pěstování plodin pomocí technologie aeroponie na České zemědělské univerzitě.
Vedoucí projektu Jan Lukačevič a jeho tým nyní nechali z první sklizně vybraných plodin připravit v prostorách pražského Planetária slavnostní večeři. V laboratoři vyrostl například salát, ředkvičky, bazalka nebo hořčice..
Z těchto plodin bylo připraveno speciální menu, inspirované podmínkami na rudé planetě Mars. Například křepelčí vejce naložená v kombuchovém octu s marinovanou bílou hořčicí a klíčky z pěstebního modulu.
Nebo Bouquet garni z listového salátu a čerstvých bylinek s agarovým želé, což je výtažek z červených mořských řas rodu Floridae a Gelidium, které se používá i v laboratořích s aeroponickým pěstováním na lepší výživu rostlin.
Či speciálně upravené ředkvičky a jako dezert pralinky v barevných odstínech Marsu a v barvě modrého západu slunce na Marsu.
„Při výběru metody pěstování byly klíčové podmínky, které na Marsu panují. To je i důvod, proč byla aeroponie zvolena. Maximálně šetří vodu i prostor potřebný pro pěstování. Aeroponie umožňuje také lepší přístup ke kořenovým systémům rostlin, a proto potřebuje mnohem méně živin.
Přínosem projektu je primárně výzkum v oblasti pěstebních systémů, ale také aeroponie a její interakce s různými druhy zemědělských plodin,“ vysvětluje Lukačevič.
Laboratoř bude v budoucnu předána zástupcům České zemědělské univerzity, aby tak sloužila dalším vědeckým výzkumům.