Domů     Medicína
Centra porodní asistence jsou krok správným směrem
Pavel Polcar 17.10.2019

Od otevření prvního Centra porodní asistence v České republice uplynulo více než osm měsíců. Za tu dobu zde porodilo přes 230 žen, přičemž 70 procent z nich pouze s porodní asistentkou. Centrum v Nemocnici Na Bulovce ukazuje cestu, jak se dá změnit organizace a přístup k budoucím maminkám ve všech porodnicích v České republice.

Centrum vzniklo 9. února 2019 jako přímá odpověď na společenskou poptávku po respektujícím porodnictví. Tento koncept posiluje roli porodních asistentek v péči o těhotné a rodící ženy, zároveň však nabízí odbornost a bezpečí porodnice.

Již první výsledky Centra ukazují, že jde o cestu správným směrem. Celé tři čtvrtiny žen zde bez problémů zvládly porod pouze s porodní asistentkou, u 20 procent porodů byla využita konzultace či přítomnost lékaře.

„Vynikajících výsledků dosahujeme zejména v oblasti císařských řezů. V Centru porodní asistence skončilo císařským řezem jen 10 procent porodů, přičemž průměr v ČR se pohybuje kolem 24 procent, říká prof.

MUDr. Michal Zikán, Ph.D., přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce.

Za prvních osm měsíců fungování využilo služeb specializovaných odborníků přes 230 žen a zájem v tuto chvíli silně převyšuje kapacitní možnosti. Hodnocení spokojenosti samotných rodiček lze sledovat například na Facebooku (Porodnice Bulovka).

Centrum porodní asistence není budova nebo prostor, ale princip, koncepce. Centrum znamená změnu přístupu k těhotné a rodící ženě, podporu role porodní asistentky a jinou organizaci porodního sálu.

Ve stávajících prostorách se stávajícím personálem jsme dokázali změnit organizaci a přístup tak, že jsme vytvořili prakticky porodní dům v porodnici, říká prof. Zikán.

Na základě zkušeností s provozem v Nemocnici Na Bulovce vzniká v pracovní skupině Ministerstva zdravotnictví ČR pod vedením paní náměstkyně MUDr. Aleny Šteflové Metodický pokyn, který podporuje a motivuje další porodnice ke změně organizačních zvyklostí a postupů.

Podle tohoto Metodického pokynu mohou vzniknout další centra v rámci celé České republiky. V současnosti je dokument připraven k připomínkování odbornými společnosti.

Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz