Domů     Medicína
Dětská obezita: může za ni nezdravý životní styl, ale i genetika
Pavel Polcar 10.10.2019

Statistiky jsou alarmující. Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) má více než 27 % dětí v České republice nadváhu a téměř 10 % dětí je obézních.

Pro srovnání, v roce 1994 registrovali praktičtí lékaři ve svých ordinacích pouze 3,7 % obézních dětí, takže za poslední čtvrtstoletí se počet dětí bojujících s obezitou prakticky ztrojnásobil..

V historii lidstva není obezita zcela novým fenoménem, ovšem situaci posledních desetiletí již lze označit za epidemii obezity. Stojí za ní dědičnost, kombinace vrozených předpokladů a tzv. obezitogenní prostředí, které děti obklopuje.

Svůj díl odpovědnosti nese i stát – politika, reklama a jednání s potravinářským průmyslem. V drtivé většině případů je však primární důvod vzniku nadváhy a obezity prostý: energetický příjem převyšuje energetický výdej.

Dětský organismus tak nezvládne spálit vše, co dítě snědlo a vypilo. Zásadní roli sehrávají především dva faktory: špatné stravovací návyky a nedostatek pohybu dítěte. „Nejdůležitějším preventivním opatřením je pravidelná pohybová aktivita, stačí chůze.

Dítě si musí vybrat aktivitu, která ho bude bavit a nikoli stresovat. V případě, že to situace rodiny umožňuje, je výhodou pořídit dítěti psa, který ho nutí chodit na pravidelné procházky a má i příznivý vliv na psychiku,“ říká MUDr. Dagmar Slavíčková, lékařka Pediatrického oddělení Nemocnice Na Bulovce.

Čím mladší dítě, tím větší šance na úspěch

Sledování hmotnosti dítěte a základní intervence v případě nadváhy je v kompetenci dětského lékaře jako součást pravidelných preventivních prohlídek. Pokud se nejedná o vzácnou monogenní obezitu, při které jsou děti velmi obézní od raného věku, je poměrně velká šance na úspěšnou léčbu.

Zcela zásadní však je spolupráce nejbližší rodiny dítěte. „Úspěšnost intervenčních programů (edukace, nutriční poradenství, psychologická péče) je obecně velmi nízká. Větší úspěch má intervence u dětí předškolního věku, které mají neobézní a motivované rodiče.

Důležité je upravit životní styl celé rodiny a mít nad stravovacími návyky dítěte téměř plnou kontrolu,“ doplňuje MUDr. Slavíčková. Úspěšnost individuálních intervenčních programů u s věkem klesá (60% u šestiletých oproti 10–15% u desetiletých a starších dětí).

Rodiče totiž postupně ztrácejí vliv na množství a složení stravy či aktivity dítěte, ale také se fixují jídelní a pohybové zvyklosti a dokonce i metabolické programování organismu.

Kde končí nadváha a začíná obezita?

Zatímco u dospělých se pro orientační hodnocení stupně tělesné hmotnosti běžně používá BMI (Body Mass Index získáme vydělením hmotnosti v kilogramech druhou mocninou výšky v metrech), u dětí a adolescentů je nutné zohlednit také věk a pohlaví.

Pro posouzení dětské obezity tedy lékaři používají takzvané percentilové grafy, které lze laicky označit za speciální BMI pro děti. Podle SZÚ je kritériem dětské obezity v České republice 97. percentil BMI, nadváha u dětí má hranici 90. percentilu, ale již dosažení 85. percentilu by mělo být signálem k zahájení prevence.

Základní představu o hmotnostní situaci dětí mohou rodiče získat z kalkulaček dětského BMI na internetu.

Zdravotní komplikace plynoucí z dětské obezity

Rizika spojená s dětskou obezitou jsou velmi závažná a dlouhodobá, obvykle přetrvávají do dospělosti a negativně ovlivňují celý lidský život. Jde především o přidružené nemoci jako jsou vysoký krevní tlak, poruchy metabolismu, diabetes, kardiovaskulární onemocnění a poškození pohybového aparátu. Nadváha a obezita se však silně podepisuje také na psychickém stavu dítěte.

U dětí je léčba obezity jiná než u dospělých

Léčba obezity v dětském věku musí vycházet z celkové a vědomě kontrolované změny životního stylu. U dětí není vhodné aplikovat léčbu medikamenty nebo chirurgické zákroky. V dětské obezitologii není doporučována ani výrazná redukční dieta, protože jednostranná úprava stravy neprospívá organismu, který se vyvíjí.

„Při edukaci o výživě je nutné zdůraznit nebezpečí jednostranných diet či výrazného omezení energetického příjmu s rizikem ohrožení zdraví, včetně rizika vzniku poruchy příjmu potravy (mentální anorexie/bulimie),“ vysvětluje MUDr. Dagmar Slavíčková, lékařka Pediatrického oddělení Nemocnice Na Bulovce.

Úbytek hmotnosti při léčbě nadváhy a obezity u dětí by neměl přesáhnout jeden kilogram za měsíc. Velmi důležitá je role psychologa, případně pomoc nutričních a dalších odborníků, vhodným startem léčby jsou specializované lázeňské pobyty pro děti.

Desatero proti dětské obezitě

Pohyb každý den. Nejpřirozenější základ by měla tvořit chůze (do začátku dětem pomůže aplikace v mobilu), k tomu vyberte alespoň jeden sportovní kroužek.

Hrajte si. I to je pohyb, který se počítá. Zvlášť u menších dětí využijte každou příležitost, kdy budou ochotné zvednout se od televize nebo tabletu.

Dobrou noc. Spánek je velmi důležitá součást diety. Nejen proto, že kdo spí, ten nejí. Ale hlavně proto, že odpočaté tělo má dost energie a nepotřebuje doplňovat cukry.

Žádné zaručené diety. Vysvětlete dětem, co je čeká a že nic není zadarmo. Neustále je sledujte, aby nespadly do extrému jako bulimie nebo anorexie.

Pravidelná strava. Právě nepravidelnost je u jídla největší problém. Nastavte a striktně dodržujte systém tří hlavních jídel a dvou svačin, volte správnou velikost porcí.

Pestrý jídelníček. To je úkol hlavně pro rodiče. Přemýšlejte nad dětskými pokrmy předem, nakupujte čerstvé suroviny, věnujte čas jejich přípravě a nikdy děti neodbývejte rohlíkem.

Pozor na mlsání. Naučte je rozlišit, které potraviny a nápoje jim škodí a co si za kapesné nemají kupovat. Když je bude honit mlsná, nabídněte kousek mrkve a brzy bude po „hladu“.

Pitný režim. Sladké limonády, šťávy, kupované džusy, ale i ochucené vody jsou odteď tabu. Vyměňte je za čistou vodu s ovocem, zředěnou čerstvě vymačkanou šťávu nebo slabý čaj.

Babičky a dědové. Upozorněte lidi ve svém okolí, aby dětem nedávali sladkosti a nelákali je na zmrzlinu ani do pizzerie. Určitě to pochopí, protože je to pro dobou věc.

Příklady táhnou. Pokud to jen trochu jde, jezte totéž co děti, snídejte společně, choďte spolu pěšky po schodech a dodržujte stejná pravidla. A při každém dílčím úspěchu děti chvalte!

reklama
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz