Domů     Medicína
Syndrom třeseného dítěte
Pavel Polcar 9.10.2019

Na začátku je plačící miminko, na konci trvalé poškození mozku nebo dokonce smrt. Co se odehrálo mezitím? Rodiče se pokoušeli dítě utišit tím, že s ním silně zatřásli. Takzvanému syndromu třeseného dítěte se dá předcházet jedině důslednou osvětou a informováním o možných následcích..

Syndrom třeseného dítěte (Shaken Baby Syndrom, SBS) byl poprvé popsán v 70. letech minulého století. Jde o závažné poranění mozku, dnes již vnímané jako týrání dítěte, které vzniká agresivním třesením kojence, pevně drženého za trup nebo paže.

Hlava miminka se přitom prudce pohybuje a právě trhavé pohyby představují největší riziko. Krční svaly jsou zatím příliš slabé a nedokážou tlumit tlak na hlavu, která je u dětí v porovnání s tělem neúměrně velká.

Při třesení tak křehká mozková tkáň naráží zevnitř do lebeční kosti a velmi snadno dojde k závažnému zhmoždění mozku. Vůbec nejhorší poranění vznikají v případech, kdy třesení končí nárazem, například vhozením dítěte do postýlky.

Tiché zranění s vážnými následky

Silné třesení může vést k trvalému poškození zdravého vývoje a duševních schopností dítěte, v nejzávažnějších případech může dojít až k úmrtí. Děti, které přežijí, se následně potýkají s mentální retardací různého stupně, s epileptickými záchvaty, slepotou, ztrátou sluchu, ochrnutím atd.

Syndrom třeseného dítěte je navíc pro lékaře těžké odhalit, protože rodiče kruté zacházení s dětmi často tají. Napovědět mohou varovné příznaky jako apatie či bezvědomí dítěte, zvracení, obtíže s dýcháním, krví podlité oči apod.

Zbytečné případy, které se nemusely stát

K třesení dítěte dochází obvykle ve snaze utišit jeho pláč. Nejčastěji (podle odhadů až v 90 % případů) za vznikem syndromu třeseného dítěte stojí muž – otec, nebo přítel matky dítěte. V ČR zatím k syndromu třeseného dítěte neexistují žádné ucelené statistiky, ale například v USA jde ročně o několik desítek tisíc případů.

Nejsmutnější je, že v průměru každé čtvrté miminko na následky takového týrání zemře. V drtivě většině případů se jedná o kojence ve věku do jednoho roku. Zabránit dalšímu týrání dětí může pomoci prevence a zvyšování povědomí o syndromu třeseného dítěte, protože mnoho lidí vůbec neví, že třesení miminky je tak nebezpečné.

Jak bezpečně utišit plačící miminko?

– Zkuste monotónní zvuk, pobrukování, tichý zpěv, zapnutý vysavač nebo fén.

– Poloha „na tygříka“ uleví dětem od bolestí bříška.

– Pocit bezpečí dodá pevné zavinutí dítěte do deky nebo usazení do autosedačky.

– Svůj malíček vsuňte dítěti do úst (bříškem k patru) a nechte ho sát.

– Jemně s dítětem pohupujte nebo zlehka potřásejte na kolenou (to je bezpečné).

– Zjistěte, jestli dítě nebolí nateklé dásně nebo rostoucí zoubky, rozptylte ho hračkou.

– Přiložte si dítě na hrudník, pomalu zhluboka dýchejte a miminko hlaďte.

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz