Domů     Medicína
Lidé neznají svoji plodnost – myslí si, že trvá déle 
Pavel Polcar 30.9.2019

Lidé nemají dostatečné znalosti o své vlastní plodnosti, jsou ovlivněni dezinformacemi na internetu a přibližně polovina si myslí, že bude schopna bez problémů počít dítě mnohem později, než jaká je realita.

V jejich omylu je podporují i příběhy některých celebrit, které si děti pořizují až ve vyšším věku, většinou s pomocí metod umělého oplodnění anebo s využitím možnosti darovaných vajíček..

Vyplývá to z desítek studií, které lékaři provedli jak v Evropě, tak v Asii a Americe. Stejné zkušenosti mají i čeští specialisté na umělé oplodnění. „Přirozená plodnost ženy se velmi přeceňuje, což vede k tomu, že se neustále zvyšuje věk žen a párů obecně, které k nám chodí.

Sebelepší technika umělého oplodnění však neumí překonat věk,“ říká MUDr. Tomáš Bagócsi. Podle čerstvých údajů českých reprodukčních klinik se věk těch, kteří navštěvují specialisty na umělé oplodnění, neustále zvyšuje.

„U nás se meziročně zvedl z 36,3 let na 37,2 let,“ potvrzuje Jonáš Vokřál, ředitel kliniky Reprofit.

Roste i věk prvorodiček, ten nyní přesahuje 30 let. Přitom biologicky je dle lékařů optimální, když žena otěhotní do 25. roku života. „Šance, že zdravá žena ve věku 30–35 let v době své ovulace otěhotní při nechráněném pohlavním styku se zdravým mužem, se pohybuje pouze mezi 12 a 17 %.

Problémy s početím má obecně 1 ze 6 párů,“ popisuje MUDr. Štěpán Machač, Ph.D., z IVF Clinic Olomouc. Podle něj plodnost po 35. roce věku prudce klesá. „U žen od 25 do 29 let se pravděpodobnost, že otěhotní při styku během svého ovulačního cyklu, pohybuje kolem 17–24 %, u čtyřicátnice tato pravděpodobnost klesá na hranici přibližně 6 %,“ dodává MUDr. Machač.

Pregnant woman holding a pregnancy tester. Plovdiv, Bulgaria

Tato fakta však lidem nejsou většinou známa, mají pocit, že je stále čas, založení rodiny odkládají, a pak jsou nepříjemně překvapeni – a to se netýká pouze Čechů. Z desítek odborných studií provedených po celém světě vyplývá, že podobným „optimismem“, co se plodnosti týče, trpí stejně tak Američané i Japonci.

O něco málo realističtěji o své plodnosti uvažují ženy, představy mužů jsou mnohem zkreslenější – přitom právě oni často hrají hlavní roli v rozhodování kdy rodinu založit. „V jednom z průzkumů odpovědělo na otázku, ve které věkové kategorii klesá plodnost ženy, zcela špatně 36 % skandinávských žen a 45 % mužů, v Americe zodpovědělo podobný dotaz špatně dokonce 31 % amerických žen a 52 % mužů.

Zatímco správná odpověď na tuto otázku zní, že plodnost rapidně klesá mezi 35. a 39. rokem, na americkém kontinentu odpovídali, že podle nich je to mezi 45. a 60. rokem. Přitom v tomto věku už jsou ženy prakticky neplodné,“ říká MUDr. Bagócsi.

Stejně tak se podle něj lékaři setkávají s nemístným optimismem v tom, jak mohou bezdětným párům pomoci metody IVF – umělého oplodnění. „Do 35 let je jedna léčba asistované reprodukce – IVF – schopna pomoci k dítěti 30–40 % žen, ve věku kolem 42 let je to pouze do 10 % žen.

Téměř polovina párů si však myslí, že šance je o desítky procent vyšší,“ vysvětluje MUDr. Bagócsi. Svou roli v dezinformacích hrají mimo jiné příběhy slavných žen, které s dítětem počkaly do vyššího věku.

Nejčastější důvody, které lidé po celém světě uvádějí jako příčinu odkladu rodiny, jsou: kariéra, potíže s nalezením správného partnera a obavy z toho, zda si dítě mohou finančně dovolit.

Podle lékařů kliniky Reprofit by se ženy o realitě, co se plodnosti týče, měli dozvídat především od svých gynekologů nebo od praktických lékařů. Zdravotní pojišťovny hradí IVF ženám do 38 let + 364 dní a maximálně 4 výkony asistované reprodukce v životě ženy.

reklama
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz