Domů     Medicína
Češi příliš nesportují, nejčastěji je odrazuje vlastní pohodlnost
Dagmar Garciová 25.9.2019

Podle výsledků exkluzivního průzkumu skupiny AXA Česká republika a Slovensko se většina Čechů domnívá, že zdravý životní styl spočívá zejména v dostatečném pohybu (76 %) a vyváženém stravování (75 %).

Právě na stravování přitom kladou větší důraz ženy než muži. Odpočinek či meditaci vnímá jako součást zdravého životního stylu 56 % Čechů..

Ačkoliv je pro většinu Čechů fyzický pohyb naprostým základem zdravého životního stylu, značná část z nich (38 %) sportu nevěnuje téměř žádný čas. 15 % z dotázaných uvedlo, že nesportují vůbec, dalších 23 % sportu věnuje méně než jednu hodinu týdně.

Častěji se pak vůbec nehýbou ženy (19 %), lidé nad 45 let věku (21 %) a osoby bez maturity (23 %). Další třetina Čechů pak sportu věnuje pravidelně jednu až tři hodiny týdně, zbylých 29 % čtyři hodiny a více.

„Sedavé zaměstnání, které není doplněno aktivním odpočinkem, je jednou z příčin obezity, se kterou se v Česku setkáváme čím dál častěji. Trpí jí už téměř čtvrtina dospělých, další zhruba čtvrtina má nadváhu.

Nadbytečná kila nejsou jen estetickou záležitostí, ale pojí se také s řadou zdravotních problémů, jako je infarkt, mrtvice nebo cukrovka druhého typu. Lidem při hubnutí kromě změny jídelníčku proto radíme také začít s pohybem.

Ze začátku třeba jen s delšími procházkami a postupně se mohou přidávat i další aktivity,“  říká odbornice na výživu a hubnutí Hana Málková z organizace STOB – Stop obezitě.

Další příčinou obezity je i nevhodné složení jídelníčku. Pokud jde o stravování ve fast foodech, to je spíše doménou mladší generace. Úplně se mu vyhýbá pouze necelá desetina Čechů mladších 30ti let, u kategorie nad 45 let je to přitom téměř polovina (49 %).

Muži pak navštěvují provozovny rychlého občerstvení ještě o něco častěji než ženy. Více než polovina (55 %) všech dotázaných však uvádí, že se ve fast foodech stravuje maximálně jednou za dva týdny.

Změnit svůj životní styl by se více než třetina (38 %) Čechů rozhodla v případě nadváhy či jiného fyzického diskomfortu. Dalších 27 % by k přehodnocení životního stylu vedlo onemocnění jich samých či jejich blízkých, 24 % lidí by dalo na doporučení lékaře.

Jen čtvrtina Čechů je podle průzkumu se svým životním stylem naprosto spokojená. Nejčastěji pak osoby nad 45 let věku a ti, kteří sportují nebo cvičí nejméně 4 hodiny týdně. Mezi lidmi ve věku od 15 do 29 let uvádí spokojenost se svým způsobem života jen 17 % osob.

Od dodržování zásad zdravého životního stylu Čechy odrazuje nejčastěji vlastní pohodlnost (32 %), týká se to především lidí ve věku 30 až 44 let. Čtvrtina Čechů pak jako bariéru uvádí nedostatek času, to se týká zejména mladých lidí do 30 let.

Ženy se obecně častěji odvolávají na nedostatek výdrže, muži se zase častěji neradi omezují. Pětinu Čechů také odrazuje nedostatek financí.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz