Domů     Vesmír
Projekt modrá kniha: Některé případy UFO nedokázali objasnit ani experti

komerční sdělení

Armáda Spojených států v 50. a 60. letech minulého století financovala přísně tajný projekt s názvem Projekt Modrá kniha, který se snažil vědecky vysvětlit do té doby zdokumentované případy, kdy lidé tvrdili, že zahlédli UFO. Ačkoliv mnohé z těchto případů mají přirozené příčiny, jak se nakonec ukázalo, přesto existuje menšina záhadných situací, které se dodnes přesvědčivě objasnit nepodařilo..

Projekt Modrá kniha byl spuštěn v roce 1952. Od počátku ho vedl Dr. Josef Allen Hynek, vysokoškolský pedagog českého původu, který je autorem kategorizace setkání s UFO a před Modrou knihou (Blue Book) vedl také dva jiné projekty americké armády, nesoucí názvy Sign a Grudge.

Hynek byl jedním z prvních expertů, kteří se systematicky věnovali vědecké analýze hlášení veřejnosti o spatřených neidentifikovatelných létajících objektech.

Hynkův tým měl kromě zmíněné analýzy za úkol zjistit, zda je UFO rizikem pro národní bezpečnost USA, ostatně právě díky tomu mohl být financován US Army. Za více než 17 let jeho činnosti bylo zdokumentováno několik tisíc hlášení o UFO, a výsledkem bylo minimálně jedno úlevné zjištění, a to že neidentifikovatelné létající objekty riziko pro národní bezpečnost nepředstavují.

Kromě toho podle výsledné zprávy Projektu Modrá kniha neexistuje žádný důkaz toho, že by objekty hlášené jako neidentifikovatelné vykazovaly úroveň technologického vývoje přesahující úroveň tehdejšího vývoje lidstva.

Přesto z tisíců zdokumentovaných případů (americké armádě jich bylo v průběhu trvání projektu nahlášeno okolo 12 tisíc) zůstává asi 700 nevyřešených – a nejspíš už je nikdy nikdo nevyřeší, minimálně proto, že většina očitých svědků bude už nějakou dobu po smrti.

K desítkám let utajovaným dokumentům se nadšenci z řad veřejnosti zabývající se fenoménem UFO dostali až na počátku 2015, kdy byl na základě zákona o svobodném přístupu k informacím zveřejněn archiv Modré knihy a dalších vládních projektů, čítající 130 tisíc stránek textu.

Projekt Modrá kniha byl zmapován ve stejnojmenném seriálu z loňského roku, kde hlavní roli profesora Hynka ztvárňuje hvězda Hry o trůny Aidan Gillen. Přirozeně se zabývá především těmi tajemnějšími a nevysvětlitelnějšími jevy, aby u diváků udržel napětí.

To přináší také hvězdné obsazení a inspirace skutečnými událostmi z období, které patří k těm nejzáhadnějším v dějinách Spojených států amerických.

Samotný Gillen se podle svých slov o UFO přirozeně zajímal už jako dítě narozené v 70. letech, kdy bylo tohle téma především v západním světě dost „horké“. Na svou roli se samozřejmě pečlivě připravoval, a to i tím, že si toho o své postavě, doktoru Hynkovi, dosti nastudoval.

Kromě jiného se setkal i s jeho dvěma potomky. Pokud jde o téma seriálu jako takové, zde byla pro Gillena příprava poměrně jednoduchá, neboť informací o UFO je všude k dispozici poměrně dost.

Armádního kapitána Michaela Quinna, který je směsicí postavy skutečného kapitána Edwarda J. Ruppelta a několika dalších lidí z vedení Projektu Modrá kniha, si v seriálu zahrál jeho jmenovec Michael Malarkey, který se v souvisejícím rozhovoru nechal slyšet, že v existenci života mimo naši planetu bezesporu věří.

O fenoménu UFO Malarkey něco věděl už dřív, ale Projekt Modrá kniha pro něj byl víceméně novinkou. A to i přesto, že ve státě Ohio poblíž ředitelství Projektu ve Spojených státech dokonce reálně strávil dětství.

Na svou roli se pečlivě připravoval také on, mimo jiné přímo na letecké základně Wright-Patterson, kde sídlilo ono zmíněné ředitelství Modré knihy. Hovořil s lidmi z divize vzdušných sil US Army a spolupracoval taktéž s vojenským poradcem.

V seriálu Projekt modrá kniha, který v Americe lámal rekordy sledovanosti, si od 19. září ve 21.00 hod. rozhodně přijdou na své jak záhadologové, tak skeptici. Otázka tak zůstává – jsou opravdu mezi námi?

Související články
Při pohledu na hvězdný pár v srdci úchvatného oblaku plynu a prachu astronomy čekalo překvapení. Hvězdné páry jsou si obvykle velmi podobné, jako dvojčata, ale v případě HD 148937 se jedna hvězda zdá být mladší a na rozdíl od druhé je magnetická. Nová data Evropské jižní observatoře (ESO) naznačují, že v systému byly původně hvězdy […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
V pondělí 8. dubna k nebi nad severní Amerikou vzhlédnou miliony pohledů. Uprostřed dne nebe potemní a obloha se zbarví do soumračna. Nastane úplné zatmění Slunce. I když od posledního neuplynulo ani 7 let, to letošní bude výjimečné. Měsíc je asi 400krát menší než Slunce, shodou okolností je také 400krát blíže Zemi. Čas od času nastane okamžik, […]
Lidí, kteří delší dobu pobývali ve vesmíru, není mnoho, takže se jakýkoliv výzkum, týkající se působení vesmírného prostřední na lidské zdraví, potýká s nedostatkem „účastníků“. Proto dlouhou dobu nebylo jasné, jak častým problémem je při pobytu na ISS „obyčejná“ bolest hlavy. Ačkoliv již od dob programu Apollo astronauti hlásili, že se při pobytu v prostředí […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz